De PlayStation 4: een voorlopig oordeel

Geplaatst op: 7 december 2013 door Arkadi De Proft in Hardware, Reviews
Tags:, , , , , , , , , , , , , ,

PS4

Eind november was het eindelijk zover, want dan konden vroege vogels vol opwinding naar de lokale gameboer vliegen om een eigen PlayStation 4 in ontvangst te nemen. Ook ik ben een slachtoffer geworden van de hype die Sony zo ongelofelijk goed wist te creëren en was gek genoeg om begin deze zomer al te reserveren. Ondertussen heb ik dus al heel wat intieme tête-à-têtes met de console mogen meemaken, waarbij ik ook de kans heb gekregen om haar helemaal te analyseren. Scoort de PlayStation 4 echter goed genoeg op de date-o-meter om een aanschaf te rechtvaardigen?

Dat is natuurlijk de vraag die bij elke arme gamer die nog geen exemplaar konden bemachtigen door het hoofd spookt. Zo’n next-gen console komt dan natuurlijk wel met meer mogelijkheden, biedt op grafisch vlak een gigantische vooruitgang  ten opzichte van de vorige generatie consoles aan kent ook een nagenoeg sublieme controle. Toch bet blijft als consument koffiedik kijken of de vroege aanschaf van een nieuwe generatie console de moeite waard is. Na de PlayStation 4 na vele, vele uren flink aan de tand gevoelt te hebben wil ik je hiermee wat meer inzicht geven in de Sony’s nieuwe portfolio-uitbreiding. Aangezien de console constant aan veranderingen, patches en ander ongein onderhevig is, kun je dit artikel het beste als een voorlopige conclusie zien; een work in progress die ik je niet wil onthouden.

Games, games, GAMES?
De toch wel meest voor de hand liggende reden waarom je een PlayStation 4 zou kopen is natuurlijk omdat je lekker in de zetel wil ploffen om dan je favoriete games te spelen. Ontken het maar niet, uiteindelijk draait het bij de gamer allemaal om de games. Sony heeft geluisterd naar deze wens en wil de gamer zo goed mogelijk tegemoet komen. Maar eigenlijk is het op dit moment enorm moeilijk om je hierover wat meer te vertellen, want het hangt allemaal af van wat voor games je precies kunt waarderen. Hoezo dan? Nou zo zullen shooterfanaten die wel van een uitdaging houden zeker aan hun trekken komen met Killzone: Shadowfall, dat trouwens een parel van een spel is en door mij gekroond is tot paradepaardje van de next-gen shooters op launchdatum. Daarmee wil ik heus niet zeggen dat de twee concurrenten Call of Duty en Battlefield geen grote verandering meebrengen op grafisch vlak, maar als je even uit je zetel geblazen wilt worden van verbazing, moet je toch wel bij Killzone zijn. Het feit dat EA’s en Activision’s titels nagenoeg jaarlijks uitkomen draagt alleen maar bij aan dit beeld.

kz4

Gamers die even de piratensfeer willen opsnuiven kunnen dan weer terecht bij Assassin’s Creed IV: Black Flag (ook weer zo’n jaarlijks uit te komen franchisetitel), die er ook prachtig uitziet op de PlayStation 4. Het verschil is misschien wat kleiner dan bij andere titels, maar de ondersteunde resolutie van 1080p weet de kleurrijke pracht van de Caraïbische wereld nog eens extra goed in de verf te brengen. Toch zou ik niet meteen aanraden om hiervoor een PlayStation 4 aan te schaffen, want je zult dan wel een grafische evolutie opmerken en het spel zal ook vlotter draaien, maar dat is dan ook alles.  Daardoor zou ik gamers aanraden om nu enkel en alleen maar een PlayStation 4 te kopen als je je thuis voelt in verschillende soorten genres, want anders zou je nog wel eens een hele tijd op droog zaad kunnen zitten, tenminste tot de toppers zoals inFAMOUSs: Second Son, The Order: 1886, Driveclub en andere potentiële pareltjes volgend jaar ook eindelijk mogen pronken met hun kunsten.

Touch her joysticks, touch her pad, feel the vibration
Alhoewel discussies tussen Xbox en PlayStation-fans hard kunnen oplopen, is er één ding waar bijna iedereen zich bij neerlegt. De Xbox 360 had een betere controller dan de PlayStation 3  en zat heel gemakkelijk. Voor de hardcore gamers die regelmatig lange gamesessies houden was dit dan ook een hekelpunt. Dat moest veranderen dacht PlayStation toen het begon met het ontwerp van de Dualshock 4 en het moet gezegd zijn, ze hebben knap werk verricht. Het bedrijf heeft gewoon alles uit de kast gehaald om een evenwaardige controller af te leveren, terwijl het toch trouw bleef aan het welbekende, klassieke Dualshock design.

Ten eerste zit er nu in de joysticks kuiltje, waardoor je vingers er mooi op komen te staan en zelfs bij klamme zweethandjes er geen slipgevaar dreigt. Ook de kanten waar je handen op komen te staan en waarbij je de controller vasthoudt kreeg een nieuw jasje aangemeten en dat mag je best letterlijk opvatten. Er zit namelijk een soort van stof op de plaats waar je de controller vast houdt dat voor extra grip zorgt, een enorme vooruitgang tegenover de Dualshock 3 die helemaal uit plastic bestond.

DSC_0308

Ook de L2 en R2-triggers hebben ten opzichte van de PlayStation 3-controller een flinke boost gekregen. Zo voelt het indrukken van deze triggers veel natuurlijker en beter aan. Dit zijn nu trouwens de knoppen die gebruikt worden om te mikken en te schieten. In het begin is dit wat wennen, maar eenmaal je eraan gewoon bent merk je dat dit veel gemakkelijker is en zou je voor geen geld terug willen naar het oude systeem. Zo komen we trouwens aan bij de volgende functie, namelijk de vibratie. Ik heb het gevoel dat de controller nu veel sterker vibreert en dat merk je ook tijdens het gamen. Het vuren van een geweer in Killzone, of het neerkomen van een net iets te grote hoogte in Assassin’s Creed: nog nooit voelden je acties in een game zó responsief aan. Gezien dit launchgames betreffen, kunnen we in de toekomst alleen maar een drastische verbetering in deze features verwachten. Een erg veelbelovend toekomstbeeld.

De grootste vernieuwingen zijn echter natuurlijk het touchpad en de ‘Share’ en ‘Option’-knoppen. Eerst stond ik wat sceptisch tegenover het touchpad, want ik was bang dat het zou uitdraaien op een nutteloze gimmick, maar het is pas als je er aan de slag mee kunt gaan dat je merkt hoe gemakkelijk zo’n ding niet werkt. Zo zul je er in Killzone een vliegende robot commando’s mee kunnen geven en nee, dit is niet een nutteloze optie. Je zult heel wat keren goed gebruik moeten maken van je robot wil je een level zonder al te veel kleerscheuren kunnen doorlopen. In Assassin’s Creed: Black Flag open je er dan weer je map mee en kun je naar hartenlust rond scrollen, inzoomen en zelfs markers zetten. De Share-knop werkt ook zoals het hoort en is bijzonder handig. Je kunt screenshots nemen en filmpjes oppakken (de laatste vijftien minuten) om deze vervolgens op Facebook te zwieren zodat al je vrienden kunnen zien wat je net gepresteerd hebt. Lekker spammen, maar wel op een goede manier.

Lights, camera, action!
Ja, ik heb mijzelf ook een PlayStation camera aangeschaft. Vooraleer de hardcore gamers onder jullie me de huid vol beginnen te schelden, het is meer dan een speeltje om een virtueel huisdier binnen te halen. Toch moet ik zeggen dat ik ontzettend onder de indruk was van The Playroom, een soort tech-demo die je kennis laat maken met de camera. Dit door middel van een vliegend robotje dat net iets minder bloeddorstig is dan de robot uit Killzone. Deze robot legt je namelijk alles vriendelijk uit en zal zelfs wanneer je hem een flinke mep op z’n stalen hoofd geeft je met geen vinger aanraken. Nou ja, het zal wel proberen van je mentaal te kraken door naar het scherm toe te vliegen en doodleuk in de hoek van je televisie beginnen janken, maar daar kunnen stoere mannen best wel tegen toch? Wanneer de vrede dan terug hersteld is kun je verschillende andere applicaties openen. Je kunt met hem blijven spelen, lucht hockey spelen of zelfs een hele horde aan schattige kleine robot mannetjes uit je controller toveren. Een leuke ervaring die je eens moet beleven, zeker wanneer je thuis zelf een aantal schattige kleine mannetjes hebt lopen.

Dat is echter niet de enige reden waarom je deze camera zou kunnen kopen. De PlayStation 4 kan namelijk, net zoals de Xbox One, gebruik maken van stemcommando’s en je zult hiervoor niet elke keer als een gek “PlayStation!” moeten roepen. Eén keer is voldoende om de microfoon te activeren en van daaruit kun je de console afzetten, een spel opstarten of een andere applicatie openen. Dit lukt trouwens ook met de bijgeleverde headset, maar ik ben niet zo’n liefhebber van oortjes en zo’n camera maakt zo niet enkel alles veel gemakkelijker, maar oogt ook veel mooier. De belangrijkste functie is natuurlijk echter het feit dat je de camera kunt gebruiken als face cam tijdens je live streams. Dit is ontzettend handig voor diegenen die altijd al eens wilden proberen om een game te live streamen met camera en commentaar, maar daarvoor niet de nodige apparatuur hadden. De camera is dus geen verplichte kost, maar kan je wel een rijkere en leukere ervaring opleveren afhankelijk van jouw eigen wensen. Wil je echt gewoon puur gamen, dan is de logische keuze om de camera links te laten liggen. Ben je echter meer van plan dan dat of heb je al een kroost dan zou ik toch zeker eens overwegen om de camera aan te schaffen.

Meer dan hoopvolle toekomst
Het zou maar al te gemakkelijk zijn om simpelweg ja of nee te antwoorden op de vraag of je je vriendin kunt vervangen door een PlayStation 4. Heb je echter nog een PlayStation 3 in de slaapkamer staan, gereed voor dienst,  en een stapel games die je de koude wintermaanden door zou kunnen brengen, of is het aanbod van huidige PlayStation 4 games net iets te beperkt voor jou en valt het gezaag van je vriendin nog best mee, dan kun je bijna niet anders dan wachten op nieuwe releases. Moeizaam, maar zeker. Ik ben er dan ook bijna zeker van dat we begin volgend jaar enorm interessante bundels zullen zien die het schaamtegevoel tegenover je schoonmoeder net iets draaglijker zullen maken. Sta jij echter te popelen om met next-gen aan de slag te gaan en vind je het aanbod aan games nu al sterk genoeg voor een rechtvaardige aanschaf? Luidt het antwoord steevast ‘ja’ dan is een snelle handeling geboden om de tweede levering van Sony’s nieuwe console te kunnen halen. Over een aantal maanden zal ik eens opnieuw eens kritisch stilstaan in hoeverre de PlayStation 4 zich heeft kunnen settelen in gamesland, maar op dit moment wijzen nagenoeg alle pijlen ernaar dat de PlayStation 4 een hele vruchtbare toekomst tegemoet gaat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s