Defense Technica

Geplaatst op: 5 november 2013 door Arkadi De Proft in Reviews
Tags:, , , ,

defense-technica-77378-6375238

Wat is het toch de laatste tijd met de wereld? Is het niet de apocalyps die de hele mensheid van de kaart zal vegen, is het een nucleaire oorlog die ons zal dwingen in zogenaamde Vaults te moeten leven. Het is al een tijdje geleden dat we het over een alien-invasie hadden, toch? Ook Kuno Interactive vindt dat het weer eens tijd wordt om deze griezels naar de aardbodem te laten komen om hen dan natuurlijk zo massaal mogelijk proberen uit te moorden. Ergens moet het ergens misgelopen zijn, want deze aliens hebben het vredespact verbroken en zijn erop uit om alles wat ook maar een beetje menselijk is te vernietigen.

Vrees echter niet beste gamer: deze brutale aanval zal niet plaatsvinden tot 3012, het jaar waarin Defense Technica zicht afspeelt. Misschien heb je de naam van deze charmerende titel wel al ergens anders gehoord. Dat komt omdat Defense Technica eerst een gratis game was die je op je smartphone kon downloaden. Nu kunnen dus ook PC-gamers aan de slag met deze tower-defense titel en het was het wachten waard. Met onder andere verbeterde graphics, een betere UI, maar vooral grotere maps biedt Defense Technica een waardige game aan die zich mooi onderscheid van zijn mobiele voorganger.

Defense Technica 6

Waarom wel?

Vernuftige tactieken: Nu wil ik niet opscheppen, maar ik kom maar al te vaak tegen dat tower-defense games veel te simpel zijn en dat ik het mechanisme achter een bepaalde map onmiddellijk door heb. Ik kan opgelucht verkondigen dat ik deze keer best wel goed heb moeten nadenken over waar ik mijn resources nu in investeer. Zo heb je de mogelijkheid om een simpele blokkade te bouwen. Dit zal geen schade toebrengen aan de binnenstormende aliens, maar zal wel het pad dat dit gespuis neemt veranderen. Let je echter niet goed op, dan kan dit het pad verkorten waardoor jij minder kansen hebt om de reis van deze aliens voorspoedig te beëindigen. Gelukkig krijg je dan ook weer de kans om deze barricade te slopen maar ook dat kost resources die je heel goed kunt gebruiken voor andere bouwwerken.

Onder bouwwerken moet je denken aan het typische afweergeschut zoals mitrailleurs, vlammenwerpers maar ook robots die op korte afstand flink kunnen uithalen. Je doet er goed aan twee keer na te denken over welke toren je nu precies plaatst, want elke toren heeft zijn bepaalde specialiteit. Zo zal de vlammenwerper het beter doen tegen biologische vijanden, maar zal een mitrailleur je meer van dienst zijn als er een legioen robots aan de deur staat. Kortom, je zult goed moeten kijken welke toren je nu het beste plaatst. Dit zowel voor het beschermen van je kern alsook het verkrijgen van resources. Deze krijg je namelijk door het vernietigen van de aanstormende vijanden.

ss_75ac3cd35313b78ae2f1ab751a1e07581c152fbe.1920x1080

Overzicht is een belangrijke troef: Zowat het belangrijkste onderdeel van een strategische game is hoe de menu’s gepresenteerd worden en hoe het overzicht bewaard wordt. Maar al te vaak slaan zulke games de mist in doordat je gewoonweg de weg kwijt raakt in alle onnodige menu’s en tabellen. Moeten we niet willen. In Defense Technica zul je hier gelukkig geen last van ondervinden. Nog beter zelfs: er wordt minimaal gebruik gemaakt van de user interface. Enkel de levensbalk van je kern, het weer, jouw aantal beschikbare resources en de aankomende vijanden wordt subtiel op de kijkbuis weergegeven.

Van basis tot basis: Het level-design heeft me meer dan aangenaam verrast, want ontwikkelaar Kuno Interactive heeft hier echt wel werk ingestoken. Zou je niet zo éen, twee drie zeggen van zo’n anonieme titel. Maar schijn bedriegt. Op het eerste zicht lijkt het misschien alsof elke map ongeveer hetzelfde zal zijn, want tenslotte kun je niet zoveel doen met het uitzicht als zowat elke map zich afspeelt op een soortgelijk ruimteschip. Dat klopt ook wel voor een stuk, maar zelfs daar weet Kuno Interactive te verrassen met allerlei nieuwe elementen die toch elke keer voor een nieuw uitzicht zorgen. Ook de manier waarop deze mappen in elkaar gestoken zijn is geniaal bedacht en zorgt ervoor dat je brein continu gestimuleerd wordt om te werken.

defense_technica_13

Waarom niet?

Controle niet zoals het doorsnee ruimteschip: Een ietwat storende feature in Defense Technica is zonder twijfel de besturing. Zo krijg je de keuze om met de pijltjestoetsen rond te kijken en zelfs het hele spel te besturen. Toch prefereer ik het bij strategische games om mijn muis te gebruiken, maar deze wordt niet volledig ondersteund. Je weet wel: lekker klassiek en vertrouwd. Zo kun je de camera niet verslepen, maar moet je de cursor tegen de zijkanten van je schermen houden om ergens naartoe te gaan, net zoals in Total War het geval is. Het enige probleem is dat dit enorm traag is en je, zeker wanneer de vijand te dicht bij je kern komt, toch snel moet reageren – bijvoorbeeld om snel wat resources op te pakken. Wanneer je eenmaal een beetje wegwijs bent geworden met de aparte besturing, dan zul je merken dat Defense Technica lekker vlot weg speelt. Toch blijft het gevoel bestaan dat hier nog wat meer liefde ingestoken had kunnen worden.

Conclusie

Uitdaging en frustratie in pure harmonie
Defense Technica is op het moment één van de betere tower defense games die je in het hele heelal zult vinden. Zelfs aliens hadden het volgens mij bijzonder moeilijk om deze perfecte balans tussen uitdaging en frustratie te  vinden, iets waar Kuno Interactive dan ook meesterlijk in slaagt. De geniale level-designs zullen je uren zoet kunnen houden en verrassen je keer op keer met nieuwe puzzels. Blijf echter nog steeds met je voeten op de grond, want aan de besturing is het wel wat wennen. Deze kleine tegenvaller wordt echter bedolven onder alle zaken die Kuno Interactive wél perfect weet te maken. Defense Technica is dan ook zoals een prachtige ster die uitspringt tegenover de anderen die je tegen lichtsnelheid moet binnenhalen.

Defense Technica is exclusief te spelen voor de PC en is nu digitaal te downloaden. Ter ondersteuning van deze recensie is aan ons een digitale recensiecode verschaft door de uitgever.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s