Shadow Warrior

Geplaatst op: 9 oktober 2013 door Arkadi De Proft in Reviews
Tags:, , , ,

Het zicht van lichaamsdelen die door de lucht suizen, bloed dat langs alle kanten spuit en talloze onthoofden lichamen die een heel ander reliëf aan de weg geven. Noem me gerust sadistisch, maar wat kan ik van dit soort uitzichten genieten – zeker na een zware dag waarbij je de ogen kunt uitkrabben van ieder persoon die nog maar een klein beetje provocerend naar je kijkt. Je moet gewoon even al die stress van je af kunnen gooien en het doorklieven van oerlelijke monsters met een vlijmscherpe katana is daar een uitermate geschikt middel voor. Heb jij het ook wel eens gehad met deze harde wereld, dan kan Shadow Warrior je ongetwijfeld wat verlichting brengen. Laat het bloedbad maar beginnen!

In Shadow Warrior kruip je in de rol van Chinees-Japanner Lo Wang die opdracht heeft gekregen van zijn werkgever om een eeuwenoud zwaard te zoeken, genaamd de Nobitsura Kage. Met in de ene hand een sporttas gevuld met geld en een katana in de ander trek je naar de eigenaar van dit zwaard om hem te overhalen het zwaard te kopen, maar de situatie loopt al snel uit de hand. Ik wil het verhaal nog niet voor je verpesten, maar sta me toe te zeggen dat je plots zult moeten afrekenen met een invasie van monsters en dat zelfs de goden hun zullen moeien. Een zware taak zo lijkt het, maar oh zo bevredigend.

Waarom wel?

Ongegeneerd bruut: Je zal het misschien al gemerkt hebben, maar ontwikkelaar Flying Wild Hog deinst er niet voor terug om eventjes alle hedendaagse normen en waarden aan de kant te schuiven en in Shadow Warrior lekker sadistisch aan het werk te gaan. Je zult heel wat armen in het rond zien vliegen, helften van lichamen zien neervallen en natuurlijk zal ook het bloed gretig stromen. Gevoelige zieltjes kunnen zich maar beter niet aan deze gruweldaden onderwerpen, want de manier hoe Wang aan het werk gaat is even sadistisch als hilarisch. Kun je echter best wel genieten van zo’n spektakel dan zul je dus uiterst verwend worden met hevige gore. Daar draait het spel dan ook voornamelijk om, want het verhaal is niet bijzonder emotioneel of intrigerend. Shadow Warrior draait gewoon om pure fun en hier is dat het omver maaien van een resem monsters met je Samurai zwaard of geweer.

Hilariteit verzekerd: Ik ken maar weinig (anti-)helden die tijdens het vermoorden van een bende gewapende mannen spontaan beginnen te zingen. Het eerste wat in me opkomt is Duke Nukem, maar we weten allemaal hoe dat verhaal is afgelopen. Lo Wang lijkt misschien wel de Aziatische versie van Duke Nukem, want ook hij neemt op ludieke wijze plezier in het moorden van alle levende dingen en amuseert ons met de ene na de andere one-liner. “I don’t know about you guys, but I’m having fun!”, is een van de vele opmerkingen die hij maakt terwijl hij zonder moeite vijf demonen tegelijkertijd ontdoet van hun hoofden. Of wat dacht je van het verdomd foute jaren ’80 nummer The Touch van Stan Bush dat Wang keihard meezingt in de auto tijdens de intro? Een heerlijke toon is gezet voor het vijftien uur durende avontuur.

Aan humor kent Shadow Warrior geen gebrek. Dat is niet zo verwonderlijk, want de game is een remake van de originele Shadow Warrior uit 1997, die werd ontwikkeld door 3D Realms, het bedrijf achter Duke Nukem. Mede hierdoor en het feit dat ontwikkelaar Flying Wild Hog (Hotline Miami, Hard Reset, Serious Sam) aan het roer staat van de remake, zul je dan ook ook heel wat referenties naar hun games tegenkomen. Een subtiele knipoog naar de doorgewinterde fan, zo zou je het kunnen zien. Wangtastic.

Slager spelen met een vlijmscherp zwaard: Ondanks dat de gevechten zeer simplistisch zijn met maar twee verschillende aanvallen – een lichte aanval en een zware – voelt het geheel toch zeer vloeiend aan. Je zult dan wel heel vaak op dezelfde manier aanvallen, maar dat valt helemaal niet op door de snelheid waarmee alles gebeurt. Verwacht geen moeilijke combinaties waarvoor je je uiterst zult moeten concentreren, maar wel een intuïtief gevechtssysteem dat al snel vertrouwd zal aanvoelen. Vergis je echter niet, het spel wordt hierdoor niet meteen gemakkelijk. Zo zijn er heel wat verschillende soorten vijanden die je op tijd moet zien in tweeën te hakken voor deze je kunnen omsingelen. Je zult jezelf meestal dan wel uit zulke hachelijke situaties kunnen vechten, maar toch kan jouw ass verdomd hard gekicked worden als je niet uitkijkt tussen de vele tientallen demonen die om je heen hangen. Zelfs voor Wang is het soms beter om even weg te rennen en vliegensvlug nieuwe tactieken te verzinnen.

Ook leuk is dat Shadow Warrior jouw handje niet heel de tijd vasthoudt (of afhakt). Dat wil zeggen dat je altijd zelf de wereld zult moeten onderzoeken naar nieuwe deuren of wapens die je je naar jouw volgende doel leiden. En geef toe, dat is iets wat we al jaren niet meer gewoon zijn. Onbekende schatten en vernuftige extra’s kunnen zijn verdomd moeilijk te vinden zijn, dus het loont wel degelijk om de wereld eens met Wang te gaan verkennen. Shadow Warrior laat je echter niet volledig aan jouw lot over, want de voorwerpen die je moet gebruiken zijn wel gemarkeerd met een gele gloed, zodat je ze gemakkelijk herkent als je er eenmaal eentje hebt gespot. Je merkt wel duidelijk dat Shadow Warrior teruggrijpt naar hoe shooters vroeger waren en meteen ook het origineel eer aan wilt doen, maar tegelijk openstaat voor een nieuw publiek.

Prachtige omgevingen: Tussen al die rondvliegende lichamen en het gespilde bloed zou je bijna vergeten naar de omgeving om je heen te kijken en dat zou werkelijk zonde zijn. De wereld in Shadow Warrior is prachtig weergegeven en isondanks de doodse en verlaten sfeer die er heerst heel levendig. Je zult gebouwen zien zoals prachtige dojo’s en indrukwekkende ondergrondse ruimtes. Aan variatie is er geen gebrek en de omgevingen zullen je niet gauw vervelen. Een absolute pré voor Shadow Warrior, aangezien het verhaal ongeveer vijftien uur duurt. Een verademing vergeleken met de meeste games, maar het kan een verdomd grote valkuil zijn als de game je geen afwisseling in leveldesign voorschotelt. Omdat Shadow Warrior zowel een klassieke als moderne beleving wil voorschotelen is het grafische jasje net even anders dan je in de meeste games zult zien en dat is erg verfrissend. Vooral qua effecten toont Shadow Warrior zich van zijn beste kant. Zeker het bloed valt…best te smaken. 

Waarom niet?

Het mes gaat maar één kant op: Hoe bevredigend het vechtsysteem ook moge zijn, zelfs het in stukken snijden van monsters word je ooit eens beu en dat is precies waar dit spel het wat moeilijk mee heeft. Ondanks een uitgebreid arsenaal aan wapens en (passieve) vaardigheden blijft het toch altijd meer van hetzelfde. Dat wil zeker niet zeggen dat je na een paar dagen al bent uitgekeken op het spel, maar extreem lange speelsessies zitten er niet in. Gelukkig zijn de hoofdstukken redelijk kort waardoor je regelmatig een pauze kunt nemen, al had Flying Hog best voor wat meer variatie in de gameplay mogen zorgen zodat de focus aangenaam hoog gehouden zou zijn gebleven.

Conclusie

Het is onmogelijk om te ontkennen dat Shadow Warrior een heerlijk brute game is die je een ongegeneerd hard vechtsysteem voorschotelt en vol zit met hilarische one-liners. Het is een game die de donkerste kant van je naar boven zal halen en je misschien wel laat afvragen of het kwaad kan zo hard te houden van bloed en geweld. Wat meer variatie in de gameplay zou fijn zijn geweest, helemaal omdat je pakweg vijftien uur bezig bent om Wang een leger aan demonen te zien doden, maar het is erg fijn om te zien dat er nog games uitkomen die een dikke knipoog geven naar de typische old school shooter uit de jaren ’90. En juist vanuit dat opzicht gekeken is Shadow Warrior net op het juiste moment uitgekomen. Het is een bloederige liefdesbrief voor de fan van toen en een open uitnodiging voor de hedendaagse gamer. Is this game too much Wang for you to handle? Hell no! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s