Foul Play

Geplaatst op: 23 september 2013 door Arkadi De Proft in Reviews
Tags:, ,

Foul-Play-Now-Available-for-Pre-Purchase-on-Steam-378917-2

Een theatercarrière achtervolgen is iets waar heel wat mensen van dromen. Om eventjes weg van deze wereld te zijn en samen met een honderdtal toeschouwers je te laten meeslepen door een ontroerend verhaal of een angstaanjagende situatie. Dit lukt echter niet iedereen en dit kan meer dan eens tot heel wat frustratie leiden. Precies voor die frustratie komt Mediatonic met de perfecte oplossing: Foul Play!

In Foul Play sta je als Victioriaanse demonenjager Baron Dashforth op de planken van een toneelstuk. Speel je samen met een vriend, dan zal deze de rol opnemen van Mr. Swampwick, een man die je bijstaat met zijn schoorsteenborstel. Samen zullen jullie het op moeten nemen tegen een groot scala aan vijanden. Het is heel belangrijk dat je dit goed doet, want als top acteur zul je er natuurlijk voor moeten zorgen dat elke toeschouwer op het puntje van zijn stoel zit terwijl jij de ene na de andere acteur tot moes slaat. Doe je dit niet en krijg je zelf een goedgemikte klap tegen het voorhoofd, dan daalt het enthousiasme en is de show nagenoeg gedoemd om te mislukken. Want zelfs in het echte leven worden de kleinste foutjes hard opgemerkt.

2013-09-16_00001

Waarom wel?

Langdurende voorstelling: Foul Play is verdeeld in vijf acts die op hun beurt verdeeld zijn in verschillende levels. Je zult dus zeker geen schrik moeten hebben van een voorstelling van korte duur. Vervelen zul je je al evenmin, want alle acts zijn verschillend genoeg om je telkens iets nieuw voor te schotelen. Zo zul je een bezoekje brengen aan Neptunus, sta je de volgende keer in de gotische kerker van Dracula om vervolgens te belanden in de straten van een steampunk-stad. De omgeving verandert dan ook in ware theaterstijl met touwen, radartjes en mecaniciens en dit wordt allemaal weergegeven met toch wel mooie tekeningen. Terwijl je een level doorloopt zul je trouwens enkele uitdagingen gepresenteerd krijgen. Aan jou deze moeilijke keuze of je deze al dan niet zult proberen te voltooien, maar als je in een level alle uitdagingen succesvol tot een goed einde weet te brengen, dan krijg je op het einde een voorwerp dat je een hogere score helpt te te behalen. Alles voor die heerlijke fijne puntjes. Daar doen we het voor.

Komisch talent: Het stuk heeft dan wel een duister plot, toch wordt er heel veel plaats gelaten voor tussentijdse humor. Vooral Baron Dashforth ziet altijd de humor van de situatie in en is zeker niet benauwd om dat te laten blijken. Dit toneelstuk mag dan wel het grootste stuk ooit zijn, toch laat de organisatie soms te wensen over en ook dat werkt soms in op de lachspieren. Alhoewel ikzelf weinig moest schaterlachen van de moppen die naar voor werden gebracht, zat ik wel als een halve gek met een constante glimlach naar het scherm te turen.

foul-play

Hand in hand op de set: Een coöperatieve modus is altijd wel een pluspunt in mijn boekje en tegenwoordig laten veel te weinig games nog de mogelijkheid om samen op het internet of in de zetel te genieten. Foul Play doet niet mee met die trend en voorziet het verhaal van een extra partner die gespeeld kan worden door een vriend of vriendin. Een extra personage voegt dan wel weinig toe aan het verhaal, toch is het leuker om samen met een vriend de horde vijanden aan te pakken. Waar je wel rekening mee moet houden is dat alle instructies verdwijnen vanaf het moment dat je met een vriend meespeelt. Dit is best wel lastig voor nieuwe spelers, maar ook meer ervaren spelers krijgen hierdoor een handicap. Zo weet je immers niet welke ‘move‘ je net hebt vrijgespeeld.

Waarom niet?

Iets te enthousiast publiek: Het is dan wel altijd leuk als een publiek jouw werk goed kan waarderen, maar ze mogen het ook weer niet té gemakkelijk maken voor je want op die manier verbeter je niet. Dat is iets wat dit publiek juist wél doet in Foul Play. Je zult merken dat de game nooit een echte uitdaging zal bieden, zelfs al zit je enkele acts verder. Wordt je dan enkele keren geraakt waardoor de meter terug naar beneden zakt, zul je al echt je best moeten doen om de meter zo laag te krijgen dat uiteindelijk ook het doek valt. Een beetje meer pit in deze voorstelling zou zeker geen overbodige luxe zijn geweest, helemaal omdat je toch het gevoel wilt hebben progressie te boeken. Doordat Foul Play buiten de humor en de brawler-elementen weinig meer kan bieden, kun je wel zeggen dat de gameeerder een niché-markt aanspreekt.

2288525-009347

Acteerwerk niet rasecht met muis en toetsenbord: Foul Play moge weliswaar absoluut speelbaar met een toetsenbord en muis zijn, maar toch verkies ik hier zonder enige twijfel een controller boven de standaard computeropstelling. Na een poosje button mashing krijg je al snel kramp in je vingers waardoor lange speelsessies er niet in zitten en dat is spijtig. Van het verhaal en de humor valt namelijk uiterst goed te genieten zodat je nieuwsgierig bent naar het verloop ervan en als je dan geremd wordt door je lichaam is dat een zeer jammere zaak. Een vloeiender gevechtssysteem dat je niet als een bezeten op je toetsenbord laat rammen zou wel aan de orde geweest zijn.

Amusant schouwspel
Foul Play is een spel dat elke liefhebber van brawlers en theater absoluut eens ervaren moet hebben. De game mist dan weliswaar wel wat uitdaging en ook de besturing laat soms enige steken vallen, toch wordt dat ruimschoots goed gemaakt met de leuke humor en wijd scala aan prachtige omgevingen. Ben je eerder twijfelachtig en spreken de gepresenteerde thema’s je niet zo heel veel aan, dan zou ik je toch moeten aanbevelen om voor een ander digitaal toneelstuk te kiezen. Foul Play zou echter gezien kunnen worden als een kleine diamant, maar wel een die vooral de echte kenner en fan zal waarderen. “Beauty is in the eye of the beholder”.

Foul Play is nu beschikbaar voor de PC en Xbox 360. Ter ondersteuning van deze recensie is aan ons een digitaal exemplaar verstrekt door uitgever Mastertronic.

Advertenties
reacties
  1. Ertheadius schreef:

    Haha ziet er wel uit als een game die ik eens helemaal van voor tot achter ga spelen, op en top genietend. Toffe review 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s