Foul Play – natuurtalent in de schijnwerpers

Geplaatst op: 19 september 2013 door Arkadi De Proft in Impressies
Tags:, , , , , , , , ,

Foul Play

Wat kan toneel toch prachtig zijn. Het kan je in een ogenblik van de ene wereld in de andere droppen, waarin je dan als een hulpeloos kind van alles ervaart zonder zelf echt iets te kunnen doen. Een liefdesspel waar je van naar adem gaat happen tot de grootste nachtmerries waar je geen controle over hebt. Soms is het echter enorm leuk om zelf op de planken te staan; om even in de huid van iemand anders te kruipen en effectief het verhaal te beleven als die persoon. Je zit dan wel nog altijd met het probleem dat je een bepaalde lijn moet volgen. Je kunt namelijk niet gewoon even je tegenspeler fictief vermoorden omdat je daar nu net zin in had, hoe verleidelijk het ook kan zijn. Foul Play hoopt dat intense verlangen te beantwoorden met een zoete realiteit.

In Foul Play word je letterlijk en figuurlijk als hoofdrolspeler op de planken gezet om het dan op te nemen tegen… mede-acteurs?! Ja, je zou denken dat je rake klappen moet uitdelen aan talloze vijanden maar in werkelijkheid ben je een toneelstuk aan het opvoeren voor een toch wel bloeddorstig publiek. De game is een echte side-scrolling vechtgame waarin het toneel in de schijnwerpers staat. Des te langer jij de vijanden kunt raken zonder zij jou een mep kunnen geven, des te meer het publiek jouw bloed zweet en tranen zal appreciëren en een hogere score geeft. Klinkt als een verdomd uniek en verfrissend spelconcept, als je het mij vraagt. Maar werkt het ook in de praktijk? Weet Foul Play te boeien? In deze impressie kun je alvast een bepaalde indruk krijgen.

FoulPlay1

Minder is meer
De opzet is van ontwikkelaar Mediatronic’s aparte game is, zoals hierboven genoemd, dus eigenlijk heel simpel.  al kan het vechten soms verdomd moeilijk zijn en ik kan je aanraden om met een controller te spelen; het gebrek aan een hoop toetsen zorgt ervoor dat Foul Play met een controller prima op te pakken is. Alle in-game instructies tonen trouwens enkel en alleen de knoppen op de controller, wat best wel zonde is voor ons PC-gamers.  Het is trouwens wel veel ontspannender om met een controller te spelen, want je zult best wat aan button-mashing mogen doen wil je het talrijke gespuis van je af slaan.

Je krijgt dan ook enkele hulpmiddeltjes tot je beschikking om ervoor te zorgen dat je heelhuids van het podium afkomt. Zo kun je naast aanvallen ook een parry uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de vijand even verdoofd is en je hem dus even flink wat meppen kunt uitdelen. Je krijgt al relatief snel toegang tot zulke speciale vaardigheden waardoor de gevechten al van in het begin lekker op gang komen. Dat is ook nodig als je het publiek tevreden wilt houden en genoeg combo-punten wilt verzamelen. Het omhoog houden van deze combo-meter brengt een lekkere flow in het spel die voor non-stop actie zorgt.

FoulPlay3

Voor zowel jonge schildknapen als getrainde ras talenten
Vind je nog altijd dat het spel wat te gemakkelijk is, dan kun je proberen om door de levels heen alle uitdagingen te voltooien. Deze uitdagingen zijn niet verplicht en zijn perfect geïntegreerd in het normale spelverloop. Toch kan het voltooien van uitdagingen je later nog eens verdomd goed helpen. Telkens je alle uitdagingen van een level tot een goed einde brengt, krijg je namelijk een voorwerp dat je zult helpen om nog betere scores te halen. Denk aan een wapen dat je een extra drie combo-punten geeft telkens je een vijand bewusteloos klopt. En het werkt erg verslavend, als je het mij vraagt, want je wilt altijd de beste zijn. Ik in ieder geval wel.

Net even anders
Een toneelstuk stelt in de meeste gevallen natuurlijk weinig voor zonder tekst en daarom worden de gevechten regelmatig onderbroken door een kleine portie dialoog die het verhaal verder uit de doeken doet. Terwijl dit in andere vechtgames misschien vervelend kan werken, is dat hier helemaal niet het geval. De dialogen zijn meestal hilarisch te noemen en spelen meer dan eens subtiel in op de typische acteerclichés. De mooie grafische tekenstijl doet het thema overigens enorm eer aan en het is een plezier om het decor te zien veranderen, in ware theaterstijl weliswaar.

Vecht zich naar een welverdiend staand applaus
Ik heb me ondertussen al uitstekend vermaakt met Foul Play en alhoewel een controller zeker van pas zou komen, blijft het spel genietbaar. Alhoewel Foul Play op zich heel simpel van opzet is, zorgen de verschillende vijanden ervoor dat er genoeg uitdaging in zit. De hulpmiddelen die je ter beschikking krijgt zorgen er echter wel voor dat alle uitdagingen goed te doen zijn zonder al te veel frustratie en dat je altijd wel vooruitgang boekt. Voor zij die het toch net iets te gemakkelijk hebben zijn er de extra moeilijke uitdagingen, die er dan weer voor zorgen dat je in het volgende level een hogere score haalt. De humor in Foul Play is daarnaast zeer vermakelijk en weet mooi in te spelen op de typische acteerclichés. Als ook de complete game dezelfde kwaliteit aan drama, pure actie en over de top hilarische momenten over weet te brengen, dan kan Mediatronic van mij een daverend applaus verwachten.

Advertenties
reacties
  1. Warphunter schreef:

    Klinkt wel cool 🙂 Is het een beetje als Castle Crashers maar in een nieuw jasje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s