Ik zet mijn vraagtekens bij Microsoft’s huidige beleidsvorming

Geplaatst op: 8 september 2013 door Arkadi De Proft in Nieuws
Tags:, , , , , ,

Xbox One

Het is een klassiek scenario wanneer de release van de nieuwe generatie consoles nadert: fanatieke gamers kruipen in hun glanzend harnas, nemen de strijdbijl van de muur die nooit begraven is en vliegen elkaar dan in de haren om te beslissen welke console nu de beste is. De strijd tussen Xbox en PlayStation is absoluut brutaal te noemen en dat geldt niet enkel voor de consument. De twee giganten achter deze namen, Microsoft en Sony, zijn er namelijk ook niet vies van om wat extra olie op het vuur te gooien door speciale aankondigingen te maken, ontwikkelaars hun voorkeur te laten blijken of gewoon zelf steken onder water te geven in hun interviews. Toch gebeurt er de laatste tijd iets waardoor mijn ogen beginnen uit te pullen, mijn kin op de grond hangt en ik denk dat ik lichtjes gek aan het worden ben. Nee, ik heb toevallig niet naar te veel horror gekeken al lijkt de lijn plots wel heel dun tussen het angstaanjagende genre en het nieuws dat de afgelopen weken over de Xbox One verschenen is.

Het gaat namelijk niet goed met de reputatie van de nieuwe console die Microsoft binnenkort zal uitbrengen. Daar zijn verschillende redenen voor. Gamers waren zo bijvoorbeeld al wat sceptisch door het nieuws dat je Microsoft moest betalen wou je een game doorverkopen aan een ander en de mensheid werd ook even helemaal gek toen het te horen kreeg dat de Kinect, die verplicht bij je Xbox One komt, altijd aan zou moeten staan.  Gelukkig is Microsoft op beide beslissingen teruggekomen en werd het internet voor even gesust. Even.

xbox-one-living-room-tv

Het leek dan ook even goed te gaan met de Xbox One. De games die getoond werden zijn zeker wel next-gen waardig en er zitten vaak heel wat interessante concepten tussen die langzaamaan de grenzen verleggen. Denk maar aan het zeer indrukwekkende Project Spark, een game die het idee van LittleBigPlanet omarmt maar er ook voor zorgt dat de mogelijkheden nóg grootser en nog uitgebreider zijn. Met Project Spark zou je gewoonweg echt je eigen games kunnen maken en dat op een heel simpele manier, zodat je niet meer moet klungelen met pagina’s code of moet uitvissen hoe je dat bepaalde model maakt. Het zag er dan ook uit dat de Xbox One-bibliotheek aan een goede variatie van games zou beschikken en dat Microsoft op die manier al heel wat goed maakte.

Dan kwam echter het slechte nieuws en geloof me, ik wil de Xbox One zeker wel een eerlijke kans geven maar ondertussen vraag ik me toch ook af wat ze daar bij Microsoft aan het denken zijn. Een maand geleden kregen we bijvoorbeeld te horen dat de Xbox One in acht Europese landen zou uitgesteld zijn naar 2014. Onder deze acht landen behoren ook Nederland en België en dit is dus zeer slecht nieuws voor ons. Iets met lokalisatie van taal en de daarbij behorende optimalisatie met Kinect. Nu betreffen dit twee relatief kleine landen waarin de afzetmarkt redelijk beperkt is, daar ben ik mij zeker van bewust. De andere landen zijn echter verrassender; zo zal ook Rusland moeten wachten tot 2014 en ik denk dat ik je niet moet vertellen dat Rusland zeer groot is en gamen op zich daar sterk, maar dan ook echt sterk in opkomst is. Dat is dan denk ik toch een enorm grote markt die ze tijdelijk mislopen en in die paar maand kan er veel gebeuren, want veel gamers willen gewoon zo snel mogelijk aan de slag met de nieuwe generatie games. Als je je dan enkele maanden wachttijd bespaart kan de keuze om voor een PlayStation 4 te gaan snel gemaakt zijn. Dit hangt natuurlijk ook sterk af van welke exclusives je prefereert. Discriminatie ten top. Wij mogen toekijken hoe de rest van de wereld aan de slag mag gaan met Microsoft’s nieuwste console. Hoezo slechte publiciteit?

Xbox One reveal

De meerderheid van de Euro-landen zitten er echter wel bij en dat zijn er zo’n dertien… Tenminste, als je het tijdelijk zonder de Kinect Voice Control wilt doen. Dit systeem zorgt ervoor dat je gewoon met je stem de console kunt besturen. Het is echter al bevestigd dat dit op de lancering van de Xbox One maar in vijf van de dertien landen zal werken. Dit is zeer spijtig, aangezien de Kinect best wel een coole functie is. Normaal gezien zou dit echter geen deal breaker mogen zijn, maar Sony heeft het slim gespeeld en kondigde recent aan dat je ook met de PS Eye gebruikt zult kunnen maken van je stem. Dit wil natuurlijk wel niet zeggen dat je dit zult kunnen doen in elke taal, wat bij de Kinect Voice Control net wel het geval is waardoor iedereen kan werken met de console.

Zo zijn er nog wel enkele kleinere tegenslagen die eigenlijk altijd nog niet zo heel erg zijn. Het is echter wanneer je al deze tegenslagen samen bekijkt dat je je realiseert dat het deze keer niet zo goed gaat met Xbox. Toch ben ik zeker geen pessimist. De Playstation 3 kwam veel later dan de Xbox 360 en kijk wat daar gebeurd is. Tenminste, als we even wegdenken dat alle Westerse landen gezamenlijk op Sony’s console zaten te wachten (iets wat toch voor de nodige gelijkenissen zorgt). Zolang Microsoft hierna de eigenaardigheden rechtzet en uit goede wil blijft communiceren naar de community, gepaard met een goede ondersteuning, kan het nog allemaal goed komen. Concurrentie is immers nooit een slechte zaak. Het is zelfs een absolute noodzaak om beide partijen zich optimaal te kunnen laten ontwikkelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s