Trackmania² Stadium

Geplaatst op: 28 juni 2013 door Arkadi De Proft in Reviews
Tags:, , , , , , ,

Trackmania² Stadium

Houd je van de geur van verbrand rubber, zwaaiende vlaggen waarop je schaak zou kunnen spelen en snelheden zo snel dat je al in de volgende bocht zit voor je het beseft? Langs de andere kant neem je het liever niet te serieus en houd je best wel van gewoon puur spelplezier zonder dat het een simulator wordt. Wat zou je er dan van denken moest een ontwikkelaar alle content van een echte simulator nemen en deze in een leuk, maar verdomd moeilijk arcade-jasje gieten? Wel , als jij je hier in thuis voelt dan ben je misschien bij Trackmania² Stadium aan het juiste adres.

In Trackmania² Stadium kruip je namelijk in een heuse Formule 1 wagen en kun je in verschillende spelmodi aan de slag om een (persoonlijk) record te vestigen. Daarnaast kun je echter ook zelf je eigen banen creëren of iemand anders’ gigantisch toffe map downloaden zodat je nooit meer hoeft te zeuren over het tekort aan beschikbare tracks. Bovendien kun je zelfs, mits een beetje programmeerkennis je eigen spelmodi maken. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos maar wordt dit alles wel ondersteund door een degelijke game?

Waarom wel?

Een vast en prachtig stuur: Zowat het belangrijkste aspect van een race-game is natuurlijk de besturing. Dit hangt altijd wat van de persoon af maar ik vond dat, ondanks de simpele besturing met de pijltjes, de auto perfect leek te reageren wanneer ik een toets indrukte. Zo zal je auto ook nooit onverwachts snel draaien maar zit er een leuke flow in die je snel onder de knie hebt. Toch zul je wat meer moeite moeten doen om je auto volledig te beheersen en records neer te zetten. Daarnaast ziet het er grafisch erg mooi uit maar verwacht geen mirakels die je mond voor urenlang opengebroken laten. Het spel zorgt ervoor dat je een mooie en aangename spelervaring voor je kiezen krijgt, maar dat is dan ook alles en de focus ligt dan ook vooral op de gameplay.

ScreenShot01

Racen tegen anderen en tegelijk alleen: In dit spel staat de multiplayer centraal. Alles draait rond het zetten van recordtijden, het delen van tracks en natuurlijk ook het aanpassen van je wagen. Bovendien wordt deze rivaliteit flink gesteund doordat je van elke racer zal zien van welk land hij afkomstig is en natuurlijk moeten we als gamers de eer van het land op alle mogelijke manieren hoog te houden. Soms kun je zelfs met meer dan 40 andere racers in dezelfde match zitten, maar geen schrik. Het is niet zo dat je hierdoor als een bende hongerige honden elkaar wat uit de weg zit te duwen om zo snel mogelijk een gaatje te vinden. Je zult elkaar namelijk wel zien, maar verder rijd je gewoon op je eentje voort en lijken de anderen wel geesten waar je gewoonweg door rijdt. De multiplayer is gewoon enorm leuk en als je een beetje competitief ingesteld bent zul je hier zeker genot uit kunnen halen.

Bovendien heb je een uitgebreid aanbod van spelmodi, gaande van het bekende circuit-racen tot de beste stunts uithalen. Ook heel leuk is de modus waarin je maar één keer tot de finish rijd maar wel telkens de snelste tijd moet proberen te behalen en dat is verdomd moeilijk. Daarnaast kunnen programmeurs ook hun eigen modus programmeren en dit kan leiden tot gekke dingen. Vaak zijn de zelfgemaakte maps best wel uitdagend en zul je minstens één keer de piste moeten verkennen voor je weet wat je moet doen. Daarnaast zitten er altijd wel professionals in een match die verbazingwekkende records plaatsen. Dit kan best wel demotiverend zijn omdat de leercurve vrij hoog is maar kan jouw inzet natuurlijk ook verhogen doordat je net zo goed als deze profs wil zijn. Het is maar wat je wilt.

Oneindig aantal circuits: Er is namelijk een in-game editor waarmee je zelf aan de slag kunt en een eigen circuit kunt maken. Deze is best wel uitgebreid, tenminste als je daarvoor kiest. Je kunt namelijk een basis-editor kiezen of direct gaan voor de geavanceerdere editor. Dan krijg je heel veel mogelijkheden, zoals het aanpassen van het moment waarop de race plaatsvind  maar natuurlijk ook hoe de omgeving eruit ziet. Je kunt een mooi waterparadijs maken of een berglandschap vol met bomen. Alles ligt aan jou. Daarbovenop krijg je vanzelfsprekend ook heel wat soorten banen ter beschikking gaande van modderige wegen tot scherpe bochten uit asfalt. Dit alles werkt heel gemakkelijk en het duurt dan ook niet lang voor je er mee weg bent.

ScreenShot03

Zoals ik al zei staat de multiplayer hier echter wel centraal en dan vooral het delen met elkaar. Zo kun je al de circuits die je gemaakt hebben delen met de grote wijde wereld zodat ook zij kunnen losgaan op jouw baan. Dit werkt natuurlijk ook omgekeerd en jij zult ook weer toffe banen kunnen downloaden van anderen, waardoor de herspeelbaarheid aanzienlijk wordt vergroot. Daar houd ik nou van. Maar dit had je ook wel kunnen verwachten van een Trackmania game, natuurlijk. Bovendien kun een server zelf instellen welke circuits ze allemaal willen afspelen en soms is dit een heuse waslijst. Het spel was echter nog niet genoeg aanpasbaar volgens ontwikkelaar Nadeo en je kunt dus je volledige wagen zelf inkleuren en er zelfs tekst opzetten. Ik zeg het je, hiermee kun je helemaal los gaan. Puur genieten voor de fans van het nodige tunen van scheurijzers.

Waarom niet?

Eentonig alleen: Het spel mag dan wel uitblinken als je met anderen samen speelt, je zal merken dat er in de singleplayer weinig te doen valt. Er zijn wel degelijk circuits waarop je een prachtige tijd kunt zetten, maar deze voelen vaak meer aan als een tutorial dan een echte race. Ook zijn hun eigen circuits net iets te traditioneel en ik had graag wat meer variatie langs de developer zijn kant gezien. Dat probleem wordt natuurlijk opgelost door de community zelf, maar als je een race-game verwacht waarmee je je op je eentje kunt vermaken met de vele uitdaging dan moet je best uitkijken naar een andere titel.

Conclusie

Zaten we eigenlijk te wachten op een nieuwe Trackmania game? Het antwoord luidt prominent ‘ja’. Een hele dikke ‘ja’. Trackmania² Stadium is een gewoonweg weer een zeer aangename racer geworden die het beste van twee werelden combineert. Langs de ene kant krijg je al het materiaal dat ook in simulators te vinden is maar langs de andere kant kent Nadeo’s nieuwste creatie een mooi arcade-gehalte. De auto’s zijn perfect bestuurbaar en iedereen kan aan de slag gaan met zijn eigen dikke bolide. Als je echter records wilt zetten moet je wat langer oefenen. Dat is echter geen probleem, want er is een ongelofelijk groot aanbod aan maps beschikbaar die je zowel offline als online kunt spelen, al moet ik zeggen dat met anderen spelen zo’n honderd keer leuker is dan op je eentje. Als je dat in je hoofd houdt en je nog altijd zin hebt om zelf achter het stuur te kruipen is het spel zeker de moeite waard.

Trackmania² Stadium is nu als download verkrijgbaar, exclusief voor de PC. Voor deze review is aan ons een digitale code van Trackmania² Stadium verstrekt door uitgever ICO Partners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s