Rush Bros.

Geplaatst op: 6 juni 2013 door Arkadi De Proft in Reviews
Tags:, , , ,

Rush Bros.

Wie houdt er nou niet van wat aangenaam feestgedruis? Iedereen toch? Jezelf wat moed indrinken om vervolgens samen met je vrienden subtiele dansbewegingen te maken op de dansvloer, om dan na een minuutje te transformeren in een waar feestbeest. Als je dan nog een beetje talent hebt dan word je voor je het merkt omringt door de mooiste vrouwen die jouw danskunsten wel kunnen waarderen. Het kan echter nog beter. Als er op dat moment een goede DJ aan de draaitafel staat dan kan deze jouw succes opmerken en snel een zwoel jazznummertje laten afspelen. Dit is ook het geval in Rush Bros., al gaat het er hier een beetje.. gewelddadiger aan toe. Een met een beetje bedoel ik een stuk gewelddadiger.

De opzet van Rush Bros. is heel simpel. Je moet zo snel mogelijk van start naar finish gaan en dat terwijl er op de achtergrond een stevige beat het tempo opdrijft. Nu, dit alleen zou maar wat saai zijn en dus zijn er heel wat obstakels die jouw vooruitgang vertragen. Gelukkig kunnen we heel soepel bewegen en is het omzeilen van zo’n obstakel kinderspel voor ons. Toch? Een dodelijkere dansvloer dan dit ben ik in ieder geval tot nu toe niet tegengekomen. Is there a murderer on the dansfloor?

Waarom wel

Move to the beat: Ik kan je alvast vertellen dat Rush Bros. helemaal niet voor jou is als je elektronische muziek en stevige beats niet kunt weerstaan, want dat staat hier wel centraal. Je luistert werkelijk heel de tijd naar deze party-muziek, van in het startmenu tot wanneer je het spel afsluit en dat is zeker geen slechte zaak. Door deze muziek zit er ook constant een tempo in het spel waardoor alles lekker vlot aanvoelt. Ik heb werkelijk nog nooit een startmenu zo aantrekkelijk gevonden en de muziek zorgt dan ook voor een verdomd goed gevoel, nog voor je het spel zelf speelt. Er zit wel een functie bij om je eigen muziek toe te voegen, maar naar mijn mening past snoeiharde rock er bij zo’n setting niet bij.

Lekker uitdagend: Een oude Japanse guru die verdacht goed Engels kon zij ooit tegen mij dat de beste games easy to learn, hard to master zijn. Nu moet jij eens raden hoe dit spel zich presenteert. Inderdaad! De eerst levels zijn heel simpel en bouwen langzaam verder op wat je leert. Dat zorgt er voor dat iedereen in de familie een poging kan wagen en hopelijk daarin dan ook slaagt, maar ook dat er toch altijd een uitdaging te vinden is die je bezig houdt. Zelfs als je hetzelfde level nog eens speelt krijg je een flinke uitdaging voorgeschoteld. Je kunt namelijk altijd jouw eigen tijd en dat van de wereld proberen te verbreken. Gemakkelijk is dat zeker niet, maar wel ongelofelijk leuk en het geeft natuurlijk ongelofelijk veel voldoening. Bovendien kunnen sommige levels best wel pittig zijn.

Rush Bros.

Grafisch noemenswaardig: Rush Bros. is een typische 2D-platformer uit die goeie ouwe tijd en werkt met heel wat lichtschakeringen. Dit op zich is heel leuk, want het past wel bij het disco-sfeertje die prominent aanwezig is. Het enige spijtige nu is dat er buiten dat weinig elementen aanwezig zijn en alhoewel de achtergronden van topkwaliteit zijn, zijn de andere elementen maar wat kaal. Dat stoort echter niet zo hard omdat het enige wat je moet doen er voorbij rennen is en je daarom niet zo heel veel aandacht geeft aan één bepaalde plek maar eerder de nadruk aan een prachtig geheel.

Samen racen naar de finish…: Het is verfrissend om te zien dat ontwikkelaars zich nog durven wagen aan coöperatieve spelelementen die hand in hand gaan met competitieve features. Inderdaad, je kunt het opnemen tegen je vriend! De bedoeling is dan om elkaar zo hard mogelijk te hinderen en zo als eerste de finish te bereiken. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Zo kun je ervoor zorgen dat de besturing van jouw tegenstander omgedraaid worden; rechts wordt links en vice versa. Of je kunt net voor z’n neus een deur laten toeslaan. Er zijn werkelijk heel wat manieren om jouw overwinning te verzekeren en het is best wel leuk om jouw snel uitgedachte plannen te zien slagen. Bovendien is die race naar de finish nog zo leuk als er een flinke dosis adrenaline door jou en je tegenstanders bloed gepompt wordt.

Waarom niet

… maar voordeel met een controller: Je zult merken dat het spel zeker speelbaar is met een muis en toetsenbord maar dat mensen die met een controller spelen toch veel preciezer kunnen bewegen. Natuurlijk is het altijd wel een goede zaak als een developer ondersteuning biedt aan zowel het traditionele als een alternatief zoals een controller, maar dat wil niet zeggen dat hij één van de twee kan verwaarlozen en minder optimaliseren. Zeer spijtig, maar dit geldt wel enkel als je heel competitief ingesteld bent. Als je gewoon de levels door wilt spelen zul je geen problemen ondervinden.

Rush Bros.

Weinig mede-bros: Als je verwacht dat er Rush Bros. onmiddellijk tientallen servers klaarstaan om jou op te vangen en tegen een andere speler te plaatsen, dan zul je waarschijnlijk best teleurgesteld worden. Toen ik keek naar de publieke online servers zag ik dat er maar één gehost werd. Eventjes later waren dit er al geen meer. Zeer spijtig, want zo’n spel leent zich toch perfect voor wat online spelplezier. Je zult het spel dus beter direct met een vriend aanschaffen zodat je altijd een partner hebt om uit te dagen. Dat blijft natuurlijk niet duren, want soms wil je het ook tegen iemand anders opnemen en het is dan ook spijtig dat dit niet gestimuleerd wordt door bijvoorbeeld een level editor, want ook die ontbreekt. Een gemis, want samenspel met vriendelijke spelers zorgt nagenoeg altijd voor een prettigere spelervaring.

Conclusie

Rush Bros. is met zijn goedkoop prijskaartje zeker eens het proberen waard. Met de oppeppende  en snelle, pittige actie zul je je dan ook zelden vervelen. Er zijn dan ook een talrijk aantal levels aanwezig. Het is wel spijtig dat ontwikkelaar XYLA Entertainment er niet aan dacht om een level editor te integreren, want Rush Bros is een game die zich daar uitstekend voor uitleent. Bovendien zou dit de levensduur en online community van het spel aanzienlijk omhoog gooien. Grafisch is het spel zeer degelijk en de gebruikte kleuren zijn in combinatie met de muziek een plezier om naar te kijken. Ben je haastig op zoek naar een game waar je je dagen in kunt verliezen, dan is Rush Bros. niet bepaald de eerste game die ik je wil aanraden, maar voor heerlijk hersenloos vermaak ben je bij deze toch wel erg vermakelijke co-op game absoluut aan het juiste adres.

Rush Bros. is sinds sinds 24 mei dit jaar te verkrijgen voor de PC. Voor deze recensie zijn twee digitale exemplaren aan ons verstrekt door uitgever Digital Tribe. De game is uitvoerig getest in zowel de singleplayer als coöperatief.

Advertenties
reacties
  1. ertheadius schreef:

    Ziet er wel cool uit 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s