Epic mickey: Power of Illusion

Geplaatst op: 20 december 2012 door Jelle Versee in Reviews
Tags:, , , , , , , , , , ,

Epic Mickey 2: Power of Illusion

Disney is lekker bezig met de Epic Mickey franchise. Onlangs konden we op Gamegasm al aan de slag gaan met Epic Mickey 2: The Power of Two, een helse rit door Wasteland waarin gezongen, gesprongen en met een kwast en goede materialen, de wereld een nieuw kleurtje gegeven. Een hele leuke platformer, aldus mijn collega Erik in zijn recensie. Komt Mickeys nieuwe avontuur ook op de 3DS goed uit de verf?

Epic Mickey: Power of Illusion biedt een compleet nieuw avontuur zijn nieuwe lijdensweg op de consoles. Maar goed ook, want van een schaamteloze herhaling wordt niemand vrolijk. Ik in ieder geval niet. Als Mickey een grote rol in een game op zich neemt, doet dat mij meteen denken aan Kingdom Hearts op de PlayStation 2. Alhoewel je Mickeys nieuwste epos natuurlijk moet vergelijken met de 8-bit games uit het oude tijdperk van de SEGA Saturn console.  Maar weer even terug naar Kingdom Hearts, wat een geweldige titel was dat zeg. Een adembenemend sterke sfeer, een pakkend verhaal en een cast die je constant een lach op het gezicht tovert, gepaard met zo nu en dan een flinke traan van emotie. Mickey is een toonbeeld voor een onvergetelijk personage. Hoge verwachtingen die ik dan ook had voor Epic Mickey: Power of Illusion. Verwachtingen die deels worden waargemaakt.

Epic Mickey 2: Power of Illusion

Waarom wel?

Pakkend verhaal: Disney staat gelijk aan een nostalgische trip naar die ‘goeie ouwe tijd’ bij velen van ons. Wanneer één of meerderen van deze toons worden ontvoerd door het kwaad, dan doet dat wat met je. Je wilt je jeugdliefde weer terug in veilige handen zien te krijgen. Zo’n gevoel kreeg ik ook in Epic Mickey: Power of Illusion. Een kwade heks, die echte Disneyfans wel kennen, heeft het gemunt op Mickey en zijn vriendjes, een groep die het nog moeilijk gaat krijgen in dit nieuwe verhaal voor de 3DS. Gevolg is dat Mickey een episch  verwacht je dan ook van de grote cartoonproducent Disney. De heks is erop uit om terug te keren naar de echte wereld. Maar gaat dat haar ook lukken..? Dat is iets waar jij, beste lezer, zelf achter moeten zien te komen. Gaat niets boven een teasertje hier en daar, toch?

Met plezier je brein laten kraken: Ook al kan een goed verhaal een game maken of breken, toch moet deze wel ondersteund zien te worden door de nodige verfrissende spelelementen. Anders kun je net zo goed een boek lezen. Gelukkig slaagt ook de handheld versie van Epic Mickey erg goed in. De game kent namelijk talloze leuke puzzels, die jouw brein goed laten kraken. Je dient in het spel met een magische verfkwast en verdunner de wereld rondom te lijf te gaan, net als in de console versie dus. Hiermee kun je een aantal voorwerpen in het leven roepen en die staan je bij tijdens het puzzelen, zoals dansende bezems. Ouderwets genieten in die vertrouwde Disney sfeer.

Leuke nuance is het feit dat de twee schermen van de 3DS worden benut voor de puzzels. In het onderste scherm krijg je een bijvoorbeeld een aantal tekeningen voorgeschoteld die je op het juiste moment op de goede manier moet zien aan de vullen of in te kleuren. De tekeningen zorgen ervoor dat voorwerpen vervolgens tevoorschijn komen op het bovenste scherm, die je weer kunt gebruiken om verder te werken. Leuk bedacht en nog eens verdomd intuïtief ook.

Upgrades, upgrades! In het spel kan je ook nog een aantal attributen upgraden om zo de latere, moeilijkere levels te kunnen bekampen. Het zit in de aard van de mens om steeds maar sterker te willen worden. Ook bij games streven we naar perfectie. Het vergaren van upgrades en attributen verhoogt niet alleen het spelplezier, maar is ook nog eens essentieel om verder te kunnen komen. In de latere levels zal Mickey dermate op de proef worden gesteld, dat hij al zijn skills zal moeten inzetten om de puzzels en andere gevaren te kunnen overwinnen. Als een echte side-scroller role-playing game. Je krijgt zo het gevoel dat je op het eind van het spel echt iets hebt bereikt, bent gegroeid naar een nieuwe sterkte. Het verkrijgen van nieuwe krachten werkt erg verslavend en zet je aan om door te blijven gaan, in de hoop snel weer een nieuwe gave in jouw arsenaal te mogen krijgen.

Epic Mickey: Power of Illusion

Waarom niet?

Repititief spelverloop: Je dient ontzettend veel terug te keren naar gebieden waar je reeds bent geweest, dit geeft de game een ietwat eentonige blik. Tot dusver weinig vuil aan de lucht voor Epic Mickey: Power of Illusion. Tot nu. Het verhaal is absoluut noemenswaardig, evenals de leuke, gevarieerde puzzels. Des te teleurstellender is het dat het spelverloop wel erg repetitief is. Te vaak heb ik Mickey terug moeten sturen door gebieden die wij gezamenlijk al eerder hadden doorlopen. Alleen op die manier kon ik namelijk bij het level komen waar ik heen zou moeten. Deze tripjes zijn absoluut onnodig en werken averechts voor de spelbeleving. Een keer of twee bekende landschappen tegenkomen is natuurlijk geen probleem. Totdat je beseft dat de 3DS-versie van Epic Mickey dit kunstje verdacht veel herhaalt.

2D-game op een 3D handheld: Als je een game uitbrengt op Nintendo’s 3D handheld, zou je toch verwachten dat de game die je erop speelt ook goed ondersteund zou worden door het driedimensionale effect. Helaas laat Epic Mickey: Power of Illusion op dit gebied de bal vallen. Het 3D-effect is nagenoeg weinig tot niet aanwezig. De diepgang die deze game door dit effect zou kunnen krijgen, zou voor een geheel nieuw niveau aan originaliteit hebben kunnen zorgen. Een meerwaarde die ook nog eens benut zou kunnen voor een aantal unieke puzzels. Maar het mag niet baten.

Conclusie

Disney is zelfs in 2012 nog tof. Een interessant verhaal, leuke puzzels en upgrades die je aanmoedigen om verder te spelen. Combineer deze drie zaken in een Disney-jasje en converteer dit pakket naar 3DS zakformaat, dan krijg je Epic Mickey: Power of Illusion. Er zijn helaas te weinig leuke platformtitels op de 3DS, dus de komst van Mickeys nieuwe avontuur komt net zo geroepen als een heldere zonsondergang na een lange donkere winter. Het is alleen zo ontzettend jammer dat de game op een begeven moment zo herhalend overkomt. Epic Mickey voor de 3DS moet je daarom ook niet uren achter elkaar spelen, maar is des te geschikter voor de wat kortere speelsessies. Misschien is dat wel de charme.. kleine stapjes in een klein avontuur op een kleine handheld.

Epic Mickey: Power of Illusion is nu te verkrijgen, exclusief voor de 3DS. Een fysiek recensie-exemplaar werd aan ons verstrekt door uitgever Namco Bandai. Een kleurrijke tocht door talloze gevaarlijke gebieden is een avontuur dat de recensent aan is gegaan. Gaandeweg heeft hij talloze oude bekenden ontmoet, de één vijandelijker dan de ander. Maar het was een helse trip die hij niet zo snel zal vergeten. Nog nagenietend van de aftiteling, vraagt hij zich alweer af waar Mickeys nieuwste avontuur hem heen zal brengen.. Hij krijgt meteen zin om lessen te nemen van Bob Ross. Achteraf geen slechte ervaring geweest, eigenlijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s