Dragon Ball Z: Budokai HD Collection

Geplaatst op: 10 december 2012 door Jelle Versee in Reviews
Tags:, , , , , , , , , , ,

Dragon Ball Z: Budokai HD Collection

De heerlijk chaotisch en kleurrijke Dragon Ball Z reeks heeft altijd al een warm plaatsje gehad in mijn hart gehad. In mijn jongere jaren kon ik steeds niet wachten totdat de nieuwste aflevering op de beeldbuis zou verschijnen. Good times. Ook achter de controller heeft de franchise mij weten te bekoren en dan met name de Budokai reeks. Toch is het niet makkelijk om een paar oude games met succes terug te brengen naar de huidige generatie. Daarom kan ik enkel maar nostalgisch terugkijken naar deze reeks en dat zou best wel eens de grote kracht van ontwikkelaar Pyramid Inc’s nieuwste compilatie kunnen zijn, bestaande uit Dragon Ball Z: Budokai 1 en 3. Is deze collectie een must-have voor de fan, of hebben we hier slechts te maken met oude wijn in een nieuwe zak?

Ik kan je niet vertellen hoeveel controllers er al zijn gesneuveld tijdens het spelen van Dragonball Z: Budokai HD Collection. Het button bashen staat namelijk weer prominent op de voorgrond, iets waar de huidige generatie controllers maar weinig kaas van hebben gegeten. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat tegen de opoffering van al die controllers een onvergetelijke spelervaring staat. Een nostalgische trip naar die goeie ouwe tijd. Twee games voor de prijs van één. Op papier klinkt dat in ieder geval erg verleidelijk. Houd je dus alvast gereed om in de huid te kruipen van je favoriete Saiyans en flitsend het scherm rond te vliegen.

Dragon Ball Z: Budokai HD Collection

Waarom wel?

Breinloos speelplezier: Fans van de oude knokgames van weleer kunnen absoluut hun hart ophalen met de de Dragon Ball Z: Budokai HD Collection. Een compilatie van klassieke beat ‘em ups kan natuurlijk alleen maar garant staan voor een hoop uren vechtplezier waarbij je je hersenen heerlijk op de absolute nulstand kunt zetten. Mits goed aangepakt, natuurlijk. Gelukkig is de remake zo trouw mogelijk bij de originele games gebleven, een concept waar niet aan gesleuteld mag worden. Een nostalgische trip naar de geweldige jaren ’90, waarin je iedere week weer reikhalzend uitkeek naar een nieuwe aflevering van Dragon Ball Z, maar waarbij je dit keer zelf in de hoofdrol kruipt. Niet meer wachten, maar zelf de touwtjes in handen op de arenavloer. Heerlijk.

Het vechtsysteem in Budokai 3 is trouwens aanzienlijk minder eentonig dan in het eerste deel. Er zitten meer vechtcombinaties in en je wordt meer aangemoedigd om andere aanvallen te gebruiken. Kom lekker uit die comfort zone, beste speler! Hierdoor wint de collectie absoluut aan waarde. Het mooie is namelijk dat je met een druk op de knop kunt afwisselen van titel, om zo de vaart in het spelen te houden.

Nieuw grafisch jasje: Terugkijkend naar de grafische kwaliteit van de originele titels, is het mogelijk om bijna te gaan huilen. Het is daarom ook maar goed dat de kracht van de huidige generatie consoles wordt gebruikt tijdens de heruitgave van dergelijke remakes. Ook de Dragon Ball Z: Budokai HD Collection heeft een nieuw verfje gekregen. De games zijn kleurrijker dan ooit en ook op het gebied van detail is gedacht. Echter zul je deze veranderingen niet meteen terugzien in Budokai 1 (jammer), maar wordt alles gelukkig goedgemaakt in het derde deel, evenals de toevoeging van een aantal exclusieve soundtracks. Speciaal voor de fan, die hiervan dan ook gaat smullen.

Waarom niet?

Een prijzige investering: Voor een collectie oude titels, is het vrijwel onacceptabel dat Dragon Ball Z: Budokai HD Collection geen goedkope games is.  Maar als de kwaliteit van de games goed zijn, dan is een wat hogere prijs toch redelijk? In dit geval niet. Ik heb absoluut geen idee waarom, maar Budokai 2 schittert in deze collectie door afwezigheid. Een absurd vreemde keuze, aangezien dit pakket naar mijn mening ontwikkeld moet zijn als een ode aan de fan. Een ode die nu maar ten dele waargemaakt kan worden voordat iemand überhaupt het spel zou hebben aangeraakt. Het gemis van deel twee zorgt er in ieder geval voor dat een het spel komt vrij duur over als je nagaat dat Budokai 1 zeker niet al te veel meerwaarde brengt aan deze collectie, neem hierbij dan dat Budokai 2 niet inclusief is. Dit leidt ertoe dat de uitgave die je doet helaas net zo hard aanvoelt als een welgemikte Kamehameha aanval in de edele delen.

Dragon Ball Z: Budokai HD Collection

Wordt al vrij snel eentonig: Hoe hard mijn handen ook mochten jeuken tijdens het spelen van de vernieuwde games die ik vroeger al een warm hart toedroeg, kan ik niet ontkennen dat de collectie al vrij snel de nodige eentonige trekjes beginnen te vertonen. Natuurlijk is dat het geval bij menig beat ‘em ups, maar toch mis ik net de afwisseling die de speelsessies fris houden. Natuurlijk kun je wisselen van game, maar concepttechnisch heb je hier te maken met dezelfde ervaring. Gevolg is dat de Budokai HD collectie vooral geschikt is voor de iets kortere speelsessies tussen de werkzaamheden door. En laat het concept daar nou net toevallig ideaal voor zijn. Ja, de weg om Super Saiyan te worden gaat dit keer in etappes.

Twee derde top
Het is goed om te zien dat de huidige generatie consoles verrijkt mag worden met de Budokai games. Ik beschouw deze reeks van Dragon Ball Z titels namelijk als één van de beste uit de serie. De aanwezige titels hebben de tand des tijds absoluut door staan. Dat is zeker het vermelden waard, gezien games tegenwoordig worstelen om de erkenning van de gamer te kunnen krijgen. Des te meer teleurstellend is het dat Budokai 2 in geen velden of wegen te bekennen is. Gevolg is dat ik de Dragon Ball Z: Budokai HD Collection dan ook helaas niet voor de volle adviesprijs kan aanraden. Toch bieden Budokai 1 en 3 genoeg uren speelplezier om de echte fan, de dromer om zichzelf een Super Saiyan te kunnen wagen, zoet te houden. Verwacht geen drastische veranderingen vergeleken met vroeger. Wel hebben beide games een grafische opwaardering gehad, evenals enkele kleine, subtiele extra’s. En dat is precies genoeg. Het concept staat namelijk zelfs vandaag de dag nog als een huis.

De Dragon Ball Z: Budokai HD Collection is te verkrijgen voor de Xbox 360 en PlayStation 3 en ligt sinds 2 november dit jaar in de Nederlandse winkelrekken. Deze recensie is gebaseerd op de Xbox 360-versie van de game. Een fysiek recensie-exemplaar is aan ons verstrekt door uitgever Namco Bandai. Van Super Saiyan tot Frieza tot Cell, je kunt het zo gek niet bedenken of onze recensent is ermee aan het knokken geweest. Dragon! Dragon! Rock the dragon!

Advertenties
reacties
  1. Ertheadius schreef:

    Lijkt me wel een leuke titel, ben benieuwd 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s