Hairy Tales

Geplaatst op: 29 november 2012 door Arkadi De Proft in Reviews
Tags:, , , , , , , , , , ,

Mannen met een gigantische haarbos die recht omhoog staat? Platformen die zweven en zich kunnen verplaatsen? Een verdomd raar concept, als je het mij vraagt. Toch zul je geen seconde rust vinden in de opvallend getitelde game Hairy Tales, want de hulpbehoevende elfen in deze titel willen maar al te graag naar hun altaar gaan om de corruptie in de wereld weg te werken, maar er zijn natuurlijk heel wat obstakels. Kun jij de wereld omvormen zodat er een weg naar het licht ontstaat?

Hairy Tales biedt je talloze levels die bestaan uit een rooster te zien met talloze zeshoekige platformen. Sommige van deze platformen zullen zich gewillig laten verplaatsen om zo in jouw voordeel te laten staan, maar er zijn er ook een paar die hardnekkig op hun stekje blijven. Zo zijn er ook platformen waar gevaarlijke stekels op groeien en dat kan wel al eens pijn doen. Het is jouw taak om de elf waarmee je speelt naar een soort van altaar te brengen, maar dan komt pas het moeilijke. Je kunt het personage niet besturen. Het enige wat je kan doen is platformen verplaatsen. Dat is weer eens wat anders, toch? Op sommige van deze zwevende rotsen staat er dan wel een boom of een hekje, waardoor jouw ‘Hairy’, zoals het volk namelijk genoemd wordt, zichzelf zal omkeren en in de andere richting zal lopen.

Waarom wel?

Ongelofelijk verslavend: Het spel is ongelofelijk verslavend. Zelfs al lukt een puzzel je niet, dan zet het je aan om toch even door te bijten en een oplossing te zoeken. Uitdagend, maar toch niet demotiverend. Wat enorm helpt is de enorme voldoening die door je lichaam heengaat, als het dan uiteindelijk toch lukt, zelfs nadat je alle hoop hebt opgegeven. Zelfs al lukt het je om een puzzel op te lossen zonder problemen, probeer dan maar eens alle paddenstoelen te verzamelen. Hairy Tales zorgt er ook voor dat je traag maar zeker meer gevaren vrij speelt. Gevaren? Ja je leest het goed: geen hulpmiddelen maar dodelijke scenario’s die op jouw hand komen te liggen. Denk dan aan een nieuwe vijand, een baas, stekels… Je kunt trouwens weinig veranderen aan de aanwezigheid van dit gespuis en dus zul je er in een wijde boog omheen moeten lopen. Je kunt wel snel even knoflook eten zodat de vijand verstikt, maar dit is niet altijd ter beschikking. Want de vijanden in Hairy Tales, die haten knoflook tot op het bot. Zijn het vampieren? Wie zal het zeggen. Punt is dat je met knoflook een dodelijk wapen tot je beschikking hebt. Er is dus weinig actie, maar dat wordt gecompenseerd met het hoge puzzel-gehalte. Precies wat het hoort te doen.

De stijl van Hairy Tales doet je misschien vermoeden dat het een kinderspel betreft, maar dan heb je het grondig mis. De puzzels zijn zo moeilijk als het maar kan en het verschil tussen de tutorial en het eerste level is ongelofelijk groot. De term ‘hardcore’ is dus een understatement. Deze zaken zorgen voor genoeg uitdaging en gamers die het graag uiterst moeilijk willen krijgen, zullen hier hun trek wel vinden. Als een level dan toch te moeilijk is kan je het even overslaan, al blijft dit niet voor altijd mogelijk. Uiteindelijk zul je jezelf eens moeten tegenkomen, mits je de credits over je scherm wilt zien rollen natuurlijk.

Veel puzzelplezier: Waar het spel Haiiry Tales absoluut in uitstraalt is op het gebied van variatie. Oké.. je moet wel heel de tijd puzzels oplossen, maar deze zijn vaak in zo’n slimme manier in elkaar gestoken dat je zelden twee keer dezelfde tactiek kunt toepassen. Elk nieuw level moet je in je hoofd een subtiel stappenplan zien te maken om het pad dat je in een level gaat belopen tot een goed einde te kunnen brengen. Bovendien zijn er drie verschillende werelden, ieder met een ander uitzicht. Zo kun je de ene keer in een mooi graslandschap bezig zijn en moet je de andere keer het zand in je ogen verdragen dat uit de woestijn komt te waaien. Deze drie werelden bedragen samen 72 kleinere levels. Als je de hierboven genoemde moeilijkheid nog eens extra in act neemt, kun je je voorstellen dat je met deze titel wel even zoet zult zijn.

Fantastische stijl: Beoordelend op het grafische jasje, is Hairy Tales eerlijk toegegeven, niet bepaald een echte topper. Verwacht niets dat je nog niet gezien hebt, maar wat ziet de omgeving en de personages er kleurrijk uit. Langs de ene kant heb je de goede, groene en vooral kleurrijke wereld, maar dan heb je ook nog de corruptie die er al heel wat donkerder uitziet. Een subliem contrast, waardoor alle werelden simpelweg erg aangenaam voelen om je in te vertoeven. Extra hulpmiddelen worden mooi in de verf gezet door er wat glitter aan toe te voegen en heel wat effecten waaronder een stinkende knoflook-adem worden opvallend leuk in beeld gebracht.

Niet alleen mijn ogen beoordelen een game, natuurlijk. De oren willen immers ook wat. De soundtrack in Hairy Tales bestaat echter uit die typische puzzel-game muziek die je gewend bent uit eerdere titels. Nergens worden de liederen echt speciaal naar voren gebracht en krijg je op geen moment te maken met audiomatige uitblinkers. De muziek is echter rustig genoeg om aangenaam op de achtergrond te blijven en nergens storend over te komen. Dit is zo slecht nog niet als je bedenkt dat muziek je waarschijnlijk flink zou afleiden en je zo het personage onnodige de diepte in zou laten sukkelen. Wat meer variatie zou echter absoluut geen overbodige luxe zijn geweest, want voor zo ver ik weet is er maar één nummer dat telkens weer richting je oren wordt gestuurd. Eigenlijk toch best knap dat het alsnog niet verveelt raakt op den duur.

Waarom niet?

Ongelofelijke leercurve: Het moge duidelijk zijn dat Hairy Tales op momenten, en dat zijn er heel wat, een uiterst moeilijke leercurve hanteert. Je zult niet geloven hoe vaak ik mijn muis kapot wilde knijpen omdat die ene puzzel maar bleef mislukken. En dan krijg je ook nog eens geen hulp van het spel zelf, buiten de tips die je zelf wel al uitgedacht had in dat subtiele stappenplan. Nu moet ik toegeven dat ik ook geen sudoku’s kan oplossen zonder mijn potlood in duizend stukken te breken, dus dit kan natuurlijk wel aan mij liggen. Als je snel verveeld raakt als iets je niet lukt dan zou ik Hairy Tales natuurlijk geen moment aanraden. Anders is de rekening voor jou, als je alsnog naar een psychiatrische instelling wordt gestuurd uit pure madness.

Pijnlijk moeilijk, maar altijd rechtvaardig
Hairy Tales  is een puzzel-game die de spotlichten in het genre absoluut verdient. . Keiharde puzzels die je eindeloos lang zullen bezighouden, terwijl je hersenen hoorbaar aan het kraken zijn, staan resoluut op de voorgrond. De leercurve mag dan misschien hoog zijn, des te bevredigender is het gevoel als je progressie hebt geboekt. Winsten hebt gehaald en de, op het eerste gezicht onmogelijke puzzel, hebt overwonnen. Een gevoel dat je nooit meer wilt loslaten, maar keihard van je wordt afgepakt als je bij de volgende blokkade bent aanbeland. Absoluut noemenswaardig, gezien deze mate van geboekte zelfvoldoening zeer zeldzaam is in de hedendaagse games. Kun jij de uitdaging aan?

Hairy Tales is sinds 25 oktober te verkrijgen voor het iOS platform en PC. Een recensiecode voor de PC is aan ons verstrekt door uitgever Forest Moon Games. Het scheelde maar weinig of de recensent kreeg een dwangbuis opgestuurd van Erik, zijn hoofdredacteur. Hij had vernomen dat de schrijver langzaam gek werd van exponentieel stijgende moeilijkheidsgraad. Maar hij zette door, als een echte man. “Een pluim waard en veel respect”, aldus Erik.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s