Epic Mickey 2: The Power of Two

Geplaatst op: 18 november 2012 door Erik Dekker in Reviews
Tags:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Mickey Mouse is zonder twijfel één van de meest bekende mascottes die er rondloopt in onze fantasiewereld. Menigeen zijn opgegroeid met de vrolijke muis die is bedacht door Walt Disney. Twee jaar geleden kreeg de bekende muis zijn eigen game, genaamd ‘Epic Mickey’, die exclusief voor de Wii verscheen. Verfrissende platformelementen en een verrassend duistere ondertoon kon hierin worden teruggevonden Een heerlijk concept, die wereldwijd vrij goed werd ontvangen. Deel twee ligt vanaf vandaag in de winkels en borduurt rustig voort op de gebeurtenissen uit het origineel. Weet ook Mickey’s nieuwe avontuur te imponeren?

Epic Mickey 2 borduurt rustig verder op de verhaallijn van het origineel. Er is weer een hoop misgegaan in het universum en het lot ligt in handen van muis Mickey om alles weer op orde te brengen. Dit doet hij met zijn trouwe magische kwast en een gigantische hoeveelheid aan verf. Want verf, dat heeft hij maar wat hard nodig om de kleur terug te brengen in de sombere omgevingen. Gelukkig staat hij er niet alleen voor en zal hij moeten samenwerken met oude vrienden en zelfs vijanden..

Waarom wel

Heerlijk toegankelijke platform- en puzzelgame: Het doet me deugt dat er tussen al dat schiet- en racegeweld nog aandacht wordt besteed aan een onderhouden platform- en puzzelgame. Lekker springen op het juiste moment, van plateau tot plateau, om bij een moeilijk te bereiken punt te komen waar je je hersenen eens goed moet laten kraken. Verfrissende afwisseling is dat er in de game enkele puzzels zitten die je in 2D-perspectief moet oplossen. Alle gevaren in de tussentijd ontwijkend en jouw brein aan het werk zettend, op zoek naar eventuele aanwijzingen die je anders makkelijk zou missen: Epic Mickey 2 zit er vol mee. Toch blijft de nieuwe game van ontwikkelaar Junction Point Studios een opvallend lage instapdrempel hanteren, waardoor Epic Mickey 2 toegankelijk blijft voor de wat jongere gamers onder ons. Mickey kan bijvoorbeeld oneindig lang het loodje blijven leggen, met minimale penalty’s als gevolg. De enige klap met de pan die je als solist krijgt, is dat je een klein stukje terug opnieuw begint. No biggie. Want hey, het blijft Disney hé. Echt storend werkte het bij mij in ieder geval totaal niet.

Naast de nodige platform elementen, moet je ook puzzels zien op te lossen. Mickey’s magische kwast kan namelijk nagenoeg alle objecten in de wereld een verfje geven, of ze juist verdunnen. Door te experimenteren zul je soms geheime paden ontdekken of mechanismen in beweging krijgen. Het loont dus om erop uit te gaan en een beetje out of the box te denken. Epic Mickey 2 beloont je namelijk door ieder hoekje en gaatje te bewerken met een laagje verf. Op een rustgevende manier welteverstaan. Wie had ooit gedacht dat Mickey in de leer is geweest bij de legendarische schilder Bob Ross?

Twee diertjes weten meer dan één: Nagenoeg op ieder moment ben je in Epic Mickey 2 bezig met platformen en puzzelen. Om jouw brein een beetje rust te gunnen van tijd tot tijd, kun je in de game op ieder gewenst moment de hulp van een medespeler oproepen. Vandaar ook de alles verhullende subtitel. Speler twee kruipt in de rol van Oswald The Lucky Rabbit en zal Mickey helpen met zijn bizarre mechanische creaties en zijn oren die als propellers dienen, waardoor hij kan vliegen. Oswald’s aanwezigheid is beslist geen overbodige luxe kan ik je vertellen, want het gros van de puzzels vergt de hulp van twee slimme diertjes.

Het drop in/drop out systeem werkt nagenoeg verrassend goed en jouw medespeler krijgt alle vrijheden die aan hem toekomen. Jammer is echter je geen vriendjes via het internet kunt oproepen, maar de coöperatieve kant van Epic Mickey 2 zich beperkt tot offline. Gezien je het origineel helemaal in je eentje moest doorlopen, is deze toevoeging al een uitstekende stap in de goede richting.

Disney sfeer volop aanwezig: Epic Mickey 2 ademt een feel-good beleving uit, zoals we die alleen maar van Disney gewend zijn. Natuurlijk is er kwaad in de wereld en de tijd dringt om hier wat aan te doen. Maar ik was tijdens het spelen nagenoeg constant met een lach op mijn gezicht bezig als ik weer één van die bizarre puzzels moest oplossen. Want humor is erg belangrijk. Zo zit de semi-kwaadaardige antiheld Boris weer eens hopeloos vast en moet jij hem zien te bevrijden. Kenners van de Disney wereld willen hem natuurlijk niet helpen, maar hij is ook zo’n ongelikte beer waar je met der jaren gewoon van gaat houden. Als fervent Donald Duck lezer kan ik in niet anders. Ook Goofy komt bijvoorbeeld voorbij, allicht in een andere gedaante dan dat je gewend bent. Zijn onhandigheid is echter nog steeds zo heerlijk herkenbaar dat er spontaan een grijns op mijn gezicht geschilderd werd.

Interessant en verfrissend detail is dat er ook veel wordt gezongen. Sterker nog, het gros van de tussenfilmpjes in Epic Mickey 2 wordt ondergedompeld in een heuse musical. De heerlijk luchtige en hilarische teksten die voorbijkomen, verraden dat je de game ook niet al te serieus moet nemen. Zo is Doctor Evil, de bad guy uit het origineel, terug en heeft beloofd zijn leven te verbeteren. Dit doet hij met een even ontroerend als lachwekkend lied, waarin hij Oswald probeert over te halen om samen te werken. De vraag is of hij zich aan zijn muzikale beloftes houdt.. De toon is in ieder geval wel gezet. Ja, Disney heeft het weer voor elkaar gekregen om zowel jong als oud te kunnen bedienen van een sterke sfeer.

Waarom niet

Gevoel van richting niet altijd duidelijk: Voor een kindvriendelijke game is het vervelend om te zien dat Epic Mickey 2 soms de plank misslaat als het gaat om duidelijkheid in het aanwijzen van de goede richting. De gebieden waar Mickey en Oswald in te werk moeten gaan, zijn soms vrij groot en diepgaand. Gevolg is dat je makkelijk een lange tijd kunt doorbrengen op dezelfde locatie, de tijd wegschilderend en puzzelend. Helemaal geweldig natuurlijk, maar als je vervolgens wat progressie wilt boeken, raakt de game de draad een beetje kwijt. Dat geldt trouwens ook voor het verven zelf, want het is bij lange na niet altijd duidelijk wat je nu wel en niet moet verven om verder te komen. Experimenteren loont dus in dit geval. Zo nu en dan zul je weliswaar een gids voor je neus zien die je van handige aanwijzingen zal voorzien, maar dan nog is de kans groot dat je compleet verdwaald kunt raken. En dat kan een erg demotiverende werking op de kleintjes hebben. Misschien handig voor paps of mams om de controller er dan bij te pakken?

Wordt geplaagd door een paar bugs: Epic Mickey 2 draait dus duidelijk om een coöperatieve ervaring. Wanneer je echter alleen speelt zul je al snel zien dat de intelligentie van Oswald best wat te wensen overlaat. Als je met Mickey bijvoorbeeld eens druk bezig bent met het nodige springwerk over verschillende platforms, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat Oswald rustig beneden blijft en vervolgens de kat (of in dit geval muis) uit de boom kijkt. Letterlijk en figuurlijk. Ook als je doodgaat dan zul je respawnen op een plek waar jouw maatje niet staat. Wederom zal dit niet leuk voor de jongere gamers zijn, omdat hun geduld toch wat sneller opraakt. Daar wordt in Epic Mickey 2 helaas niet subtiel op ingespeeld.

Epischer dan ooit
Maar het mag niet baten. Epic Mickey 2: The Power of Two is gewoonweg een toffe platformgame geworden die van Disney en/of platform- en puzzelgames absoluut niet links mogen laten liggen. Zowel jonge als oude gamers worden op hun wenken bediend met een kleurrijke speelwereld waar toch een hoop in is fout gegaan. Lekker ongegeneerd verven en puzzelen is het gevolg, het liefst zelfs samen met een vriend of vriendin op de bank. De heerlijke Disney-sfeer, zoals we die al bijna honderd jaar kennen, is wederom prominent aanwezig en zorgt voor een goed gevoel als je Mickey’s nieuwe avontuur gaat bewandelen. Het is jammer dat de game geplaagd wordt door enige onduidelijkheden in het geven van de richting en een aantal schoonheidsfoutjes die niet onopgemerkt zijn gebleven. Het zijn echter maar kleine negatieve nuances die slechts lichtelijk onderdoen voor heerlijk toegankelijke gameplay die duidelijk op de voorgrond staat. Mickey is terug en epischer dan ooit tevoren!

Epic Mickey 2: The Power of Two ligt sinds 18 november in de Nederlandse winkelrekken en is te verkrijgen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en Wii. Een Wii U-versie is in de maak, maar zal op een later tijdstip verschijnen. Deze recensie is gebaseerd op de Xbox 360-versie van de game. Een fysiek recensie-exemplaar is aan ons verstrekt door uitgever Namco Bandai. De recensent heeft een paar dozijn aan huizen en gebouwen voorzien van een nieuw kleurtje, in de hoop geheime gangen te vinden die leiden naar nieuwe schatten: “Ze zagen er maar grauw en somber uit. Omdat ik het huis van mijn overbuurman niet mag bewerken, doe ik het maar in Epic Mickey 2. Dat ik zo nu en dan een schatkist met waardevolle muntjes tegenkom, dient als een smakelijke kers op de Disney-taart.” En zo is het maar net.

Advertenties
reacties
  1. Magnum Opus schreef:

    Klinkt wel goed! Misschien moet ik eerst deel 1 maar eens oppakken, voordat ik deze game ga spelen.. Tijd om mijn Wii weer eens af te stoffen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s