F1 2012

Geplaatst op: 7 oktober 2012 door Erik Dekker in Reviews
Tags:, , , , , , , , , , , , ,

Wat is de F1 sport toch fantastisch. Jij en je scheurende bolide, die zij aan zij moeten vechten tegen tientallen andere coureurs op het asfalt, alle natuurelementen trotserend. Bijna poëtisch. Maar waar genot heerst, daar zal ook gevaar worden gevonden. Het is verdomd makkelijk om te crashen of om in de kling te raken met een andere coureur. Nee, F1 is verre van veilig. Genoeg smakelijk voer voor een geslaagde gamereeks. Ontwikkelaar Codemasters, beter bekend van racegames als Racedriver: GRID, DiRT en nu ook F1, heeft intensief achter het roer van de ontwikkeling gestaan. Met ieder nieuw deel probeert het de franchise te verbeteren en is nagenoeg ook druk bezig met experimenteren. Weet F1 ook dit jaar als eerste over de finish te gaan?

Ieder jaar wordt er weer gesleuteld aan de formule, de engine en de totale presentatie. Soms zijn het kleine verbeteringen, maar je krijgt ook te maken met compleet nieuwe modi. De vraag is echter of deze wijzigingen in de draad wel in het voordeel zullen werken van jou, de speler. Hoe zit het met F1 2012?

Waarom wel

Een grote bron aan mogelijkheden: Het is fijn om te zien dat ook F1 2012 werkelijk vol zit met gamemodi en tweakmogelijkheden, die jou zullen helpen het perfecte gevoel op het asfalt te vinden. Niks geen hap-slik-weg voer, maar een diepgaand arsenaal aan features voor de liefhebber. De meest in het oog vallende modus is zonder twijfel de ‘Career Mode’, waarin je jouw eigen coureur van het onderspit naar de absolute top moet zien te helpen. Je coureur heeft een naam nodig, een land en een team. Daarna kun je losgaan op het circuit! Wacht even, ongeduldige rijder. Voordat je ook maar überhaupt een kans hebt op succes, zul je ook aan de slag moeten gaan met de onderdelen van jouw bolide. Banden die beter werken in de regen, spoilers die op zoveel graden afgesteld moeten zijn en het bepalen van de aerodynamiek, zijn slechts enkele voorbeelden die eigenlijk cruciaal zijn voor de successen die je wilt boeken. Je lees het goed, in F1 2012 zul je meer moeten doen dan alleen maar het gaspedaal indrukken. Veel meer.

Als je klaar bent met het sleutelen dan neemt F1 2012 je mee de baan op in de ‘Young Drivers Test’ modus, die voor het eerst in de F1 games wordt gepresenteerd. Hierin worden jouw racevaardigheden uitvoerig getest en aan de hand van de resultaten krijg je bepaalde contracten aangeboden in de Career Mode. Tevens krijg je hierin de maken met meer complexe zaken als DRS (Drag Reduction System) en KERS (een tijdelijke boost voor de snelheid die je op bepaalde momenten kunt gebruiken). Het is logisch dat een leek minder snel een jackpotcontract binnensleept dan de nieuwe Michael Schumacher. F1 veteranen zullen deze modus mogelijk overbodig vinden, helemaal omdat het verplicht is. Maar voor de nieuwkomers in de F1 franchise is de Young Drivers Test net als een warme deken in een uiterst gevaarlijke en complexe wereld.

Oog voor detail: F1 kent dus een hoop mogelijkheden die je zullen helpen de perfecte coureur te worden. Sterker nog, de echte fanatiekelingen onder ons kunnen werkelijk uren spenderen aan het tweaken van hun auto voordat ze überhaupt de baan op zullen gaan. De wat minder geduldige gamers kunnen ook vooraf ingestelde auto’s kiezen en meteen het gaspedaal indrukken. Dit duidt op het feit dat F1 2012 toegankelijk is voor zowel de beginneling als de ervaren coureur. De laatstgenoemde groep zal het echter verder schoppen, aangezien deze game uiterst realistisch is vormgegeven. Je zult op de juiste manier gas moeten geven en op het juiste moment moeten remmen voor de bocht, anders loopt het verkeerd af met jouw voertuig. De motor kan bijvoorbeeld doorbranden of als je een object raakt dan is de kans groot dat er onderdelen kapot gaan die essentieel zijn in het zo effectief mogelijk blijven rijden. Uitkijken dus. Dit zorgt voor de nodige adrenaline op de baan, want je wilt natuurlijk geen fouten maken. Tel daarbij op dat de tegenstand werkelijk moordend kan zijn op iedere moeilijkheidsgraad en je kunt je voorstellen dat F1 2012 geen makkelijke is om te temmen. Deze details zorgen er echter wel voor dat je je als een echte coureur waant, want zij maken deze zaken ook iedere keer weer mee.

Ook het grafische aspect van F1 2012 is noemenswaardig. Sommige circuits zien er bijvoorbeeld prachtig uit, zoals het befaamde Monte Carlo cicuit, of het pittige Nivelles Baures circuit in België. Voor de fan van F1 vormen deze banen een feest der herkenning, omdat ze gedetailleerd zijn nagemaakt van de tracks in het echt. Zij zullen stiekem dus een streepje voor hebben in het racen ten opzichte van de beginners onder ons. Het is goed om te zien dat weerelementen zo’n grote rol spelen, iets waar Codemasters goed mee overweg kan. Je zult van een afstand soms al donkere wolken kunnen zien aankomen en dan weet je andere plannen moet maken. Gelukkig zie je voor de race al wat de weersverwachtingen zijn. Maar ook de toevoeging van de wat kleinere elementen als grassprietjes en bladeren die van de bomen zijn afgevallen, vormen een paar prachtige nuances op het totaalplaatje.

Splitscreen racen is leuk: Het leven van een coureur kan soms eenzaam zijn op de baan. Hoe realistisch dat ook is, toch doet Codemasters er goed aan om een split-screen optie in F1 2012 te stoppen. Samen met een vriend of vriendin op de bank racen maakt zo’n lange rit veel aangenamer. Pluspunt is dat de framerate nauwelijks tot niet vermindert als het scherm zich in tweeën deelt, iets waar vele ontwikkelaars een voorbeeld aan kunnen menen. Opvallend echter is dat sommige zaken uit de modus zijn gehaald, zoals de spiegels die aan de zijkanten van je auto hangen. Op zich is dat vrij logisch, aangezien je hier toch niks aan hebt als je je scherm door tweeën splitst. Tenzij je een 60 inch plasma hebt natuurlijk, maar dat komt tegenwoordig nog niet genoeg voor.  Nadeel is natuurlijk wel dat, wanneer je een fout maakt en opnieuw wilt beginnen, je je metgezel even lief moet aankijken om de ‘Restart Race’ knop in te drukken, want dat is iets wat je vaak zult doen in het coöperatieve gedeelte van F1 2012.

Teleurstellend is echter dat je niet samen een coöperatieve Career Mode kunt volgen. Zij aan zij de top beklimmen zou namelijk voor een hoop bevredigende momenten kunnen zorgen. Toch houdt Codemasters het op een simpele split-screen feature waarin je los een baan kunt kiezen en met één van de bestaande teams kunt meerijden. Een kleine smet op een briljante toevoeging.

Waarom niet

Kan overmatig complex zijn voor beginners: Persoonlijk vind ik het geweldig dat de F1 franchise zo uitgebreid is en de echte fan van de serie zo ongelofelijk veel content biedt op het gebied van spelmodi en mogelijkheden om te tweaken. Toch denk ik dat deze wereld té complex kan zijn voor nieuwkomers. Toegegeven, Codemasters ziet dit in en komt met de Young Drivers Test om de instapdrempel te verlagen, maar wil je echt kans maken op de felbegeerde eerste plek, dan zul je veel tijd moeten investeren in het perfectioneren van jouw eigen wagen. En dan nog zul je fouten maken en opnieuw moeten beginnen. Sterker nog, de ‘Restart Race’ knop is in jouw eerste F1-uren je allerbeste vriend. Gelukkig kun je de tijd een paar keer heel stijlvol terugspoelen, want dat zul je hard nodig hebben. Urenlang de graadmetingen voor de spoilers bijstellen is simpelweg niet voor iedereen weggelegd.

Conclusie

Realistisch, keihard, eerlijk
Maar het mag niet baten. Codemasters laat met F1 2012 zien de scepter van de F1 games nog steeds in handen te houden. De game biedt een hoop spelmodi waar je je in kunt verliezen, met als eervolle vermelding de Career Modus, waarin je jezelf naar de top moet zien te hijsen. Een lijdensweg die niet over rozen gaat, maar wel eentje is om niet te vergeten. De realistische aanpak van de franchise zorgt er tevens voor dat je je als een echte coureur kunt wanen, met alle gevaren daar omheen. Je zult goed moeten plannen, op de juiste tijden gas moeten geven en remmen en daarnaast ook nog bezig moeten houden met je tegenstanders. Dit is absoluut geen game waarin je als een gek door de bocht kunt vliegen in de hoop zo de rest af te snijden en eerste te worden. Zorgvuldige benaderingen en opstaan na het vallen leiden uiteindelijk tot resultaten. Zoals het ook in het echte F1-leven gaat. Dit maakt F1 2012 nog steeds dé game voor de liefhebber van realistische racegames. En eigenlijk is dat maar goed ook.

F1 2012 is nu te verkrijgen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Deze recensie is gebaseerd op de Xbox 360-versie van de game. Een fysiek recensie-exemplaar is aan ons verstrekt door uitgever Namco Bandai. De recensent heeft verschillende modi uitgebreid doorlopen en is er in het proces achter gekomen dat hij zich het meest thuis voelt in het Red Bull raceteam. Of hij het volhoudt in deze top van racegroepen is nog maar de vraag, want hij is nog geen tweede Ayrton Senna. Maar die dag komt nog wel. Senna kan hem zo langzamerhand al in zijn nek voelen hijgen.

Advertenties
reacties
  1. Perry Stet schreef:

    F1 vind ik altijd fantastisch om naar de kijken, review je ook Forza Horizon als deze uitkomt?

    • Erik Dekker schreef:

      Voor de liefhebber een zware aanrader, deze. Forza Horizon durf ik nu nog niet te zeggen. Ik ga er absoluut naar kijken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s