Tekken Tag Tournament 2

Geplaatst op: 4 oktober 2012 door Erik Dekker in Reviews
Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Het zit in de aard van de mens om geweld te plegen. Daar kunnen we niets aan doen. Natuurlijk heb je pacifisten, maar soms zul je geschillen op moeten lossen met een goed potje knokken. In Japan is deze ideologie tot een ware hype verheven, met gamefranchises als SoulCalibur, Street Fighter en uiteraard Tekken. Van de laatste reeks is onlangs een nieuw deel uitgekomen, namelijk Tekken Tag Tournament 2. Vooral voor de koudere dagen zou deze game mijn vechtershart fijn warm kunnen houden. Weet het daarin te slagen?

Ik houd van bizarre dingen, zoals je onlangs in mijn recensie van One Piece: Pirate Warriors al had kunnen lezen. Piraten met theepotten als helm, meisjes met hele grote getekende ogen en warriors die zomaar een driedubbele salto maken voordat ze een werpster door jouw strot heen gooien: het kan wat mij betreft niet gek genoeg. Het zijn echter de meest normale zaken van de wereld in Japan. Niet zo gek dus ook dat Tekken Tag Tournament 2 hier de nodige invloeden van heeft meegekregen. Zo zijn er, naast talloze vechtersjassen met een sixpack waar je u tegen zegt, ook een aantal kandidaten waar je spontaan van moet lachen of huilen, afhankelijk van je stemming.  Denk aan de kei sterke Panda (alsof ze het nog niet moeilijk genoeg hebben met overleven), de mystieke ninja Yoshimitsu, of een dinosaurus die met bokshandschoenen de ring domineert. Maar dat ze opvallen, is zeker. Het is een nuance die laat zien dat dat je Tekken Tag Tournament 2 in al die adrenaline ook met een lach moet kunnen spelen.

Waarom wel

Lage instapdrempel: Vechtgames zien er voor de leken onder ons maar moeilijk uit. Als je naar een video kijkt waarin twee ervaren spelers elkaar de hersens inbeuken, dan krijg je zowat kippenvel van de knoppencombinaties die worden ingevoerd om een mooie gelikte aanval uit te kunnen voeren. Bizar. Maar je moet ergens beginnen. De lat moet laag kunnen liggen voor beginnende spelers. Gelukkig speelt ontwikkelaar Namco Bandai hierop in met Tekken Tag Tournament 2, waarin zelfs de grootste newb nog klappen kan uitdelen in Practice Mode, die je alle kneepjes van het harde vechtersvak leert. Al spelenderwijs leer je heel intuïtief hoe je de ins en outs van het Tekken universum eigen kunt maken.

Ook heb je ‘Fight’ Lab’ een speciale modus waarin je in de huid kruipt van een über vechtrobot die helaas explodeert, waarna je met een nieuw model terug moet klimmen naar de top van de mechanische voedselketen. Gevolg is dat je op die manier de basics van de game spelenderwijs meekrijgt. Een uiterst leuke twist op de tutorial, die toch vaak erg saai is in een game. Ervaren spelers die al vaker gedomineerd zijn, kunnen deze twee modi gewoon overslaan en de game enteren op een hogere moeilijkheidsgraad. Voor ieder is er wat wils en geen van deze werelden hoeven elkaar de kruizen. Zoals het hoort.

Gigantisch veel personages: Variatie van spijs doet eten”, luidt het aloude maar bekende gezegde. En zo is het maar net. Een vechtgame is gewoonweg niet leuk als je maar drie á vier verschillende krijgers hebt om mee te knokken, toch? Tekken Tag Tournament 2 vindt van niet en stuurt zomaar enkele tientallen personages naar de arena om hun geschillen uit te kunnen vechten. En jij kunt ze besturen! Unieke krijgers die allemaal hun eigen vaardigheden en zwaktes hebben. Zo heb je lichtgewichten, die erg snel zijn maar weinig pijn uit kunnen delen en de zwaardere varianten die amper vooruit kunnen lopen door hun buik, maar als ze je eenmaal te pakken hebben dan bevind je je in een wereld van pijn. Tussen deze twee extremen in zitten ook weer verschillende personages. Het loont om te experimenteren met verschillende vechters om te zien welke het beste bij je past. De meer ervaren Tekken-speler zal het ongetwijfeld al weten, want het gros van de personages uit eerdere Tekken titels is wederom aanwezig.

Talloze spelmodi: Kort gezegd staat de gameplay in Tekken Tag Tournament 2 als een huis. In de game worden verschillende spelmodi aangeboden. Naast de hierboven genoemde Practice Mode en Fight Lab, heb je bijvoorbeeld ook ‘Arcade mode’, waarin je het aan de lopende band moet opnemen tegen talloze krijgers die jou het liefst een kopje kleiner maken. Jij bent hier echter ook om flink kont te schoppen, dus dat komt goed uit. De moeilijkheidsgraad stijgt exponentieel en komt tot een ultieme climax bij Jun Kazama, de eindbaas, die jou heel wat haren van het hoofd zal weten te ontnemen. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen. Helemaal omdat er een fijne achievement in het verschiet ligt voor als je Arcade mode binnen twintig minuten uitspeelt.

Gigantisch groot pluspunt is dat je ook met een vriend of vriendin op de bank of online flink kont kunt gaan schoppen. Een fantastische manier om geschillen met elkaar uit te vechten zonder dat je de echte pijn ervan ervaart, of gewoon om wat stoom af te blazen. Maar het hoeft niet tot competitief spelen te blijven. Nee, je hebt namelijk ook de mogelijkheid om zij aan zij te vechten tegen de computer. Met een druk op de knop wisselen jullie van plaats, zodat er effectief kan worden omgegaan met de gedeelde levensbalk. Goed voor de teamspirit, zullen we maar zeggen.

Nagenoeg perfecte besturing: Kort gezegd staat de gameplay in Tekken Tag Tournament 2 als een huis. Sterker nog, het is nagenoeg perfect. De besturing is zo ongelofelijk soepel en werkt precies zoals het zou moeten. Niks geen vertraging of ‘lag’, zoals ze dat noemen, wat ervoor zorgt dat de vechtmoves die je uitvoert heerlijk soepel uitgevoerd worden in een uiterst gelikte grafische jas. Ook knoppencombinaties doen wat ze moeten doen. In een vechtgame als deze zijn deze zaken absoluut van cruciaal belang, want op dit gebied kan een dergelijke titel worden gemaakt of compleet de grond in getrapt. Gelukkig kiest Tekken Tag Tournament 2 voor de eerste weg en levert een besturing af niet alleen heel intuïtief aanvoelt, maar je stiekem ook nog eens mee terugneemt naar die ‘goeie ouwe tijd’ van de jaren ’90, waarin we nog in de arcadehallen tekeer gingen. Nu ik het er toch over heb, net als in voorgaande titels kun je, naast de controller, wederom aan de slag met een arcadestick. Nostalgie!

Waarom niet

Waar is de verhaalmodus?: Wat opviel is dat er van een verhaal geen sprake is in Tekken Tag Tournament 2. In Tekken 6 bijvoorbeeld, kon je namelijk wél een heus avontuur met jouw digitale alter-ego volgen. Het geeft de game net even wat extra diepgang als je vecht met een duidelijk doel voor ogen. Dit doel mist dus een beetje in Namco’s nieuwste beat ‘em up, want een dergelijke modus is nergens te bekennen. Jammer! Nou oké, je hebt Fight Lab, maar daar blijft het helaas bij. Je wilt naar een moment toe kunnen werken, een uiteindelijke climax waar je zowat tranen van in je ogen zult krijgen. Die tranentrekker met kippenvel als kers op de taart zul je helaas niet vinden in de nieuwste Tekken.

Conclusie

Japans knokgenot voor vele maanden lang
Kijkend naar het totaalplaatje, is het maar moeilijk om te ontkennen dat Tekken Tag Tournament 2 één van de beste vechttitels is die in lange tijd voorbij is gekomen. Het assortiment van vechters is werkelijk enorm te noemen en de variatie tussen de personages onderling zorgt ervoor dat je ontzettend lang zoet kunt zijn met Namco’s nieuwste beat ‘em up. De besturing verdient ook punten, een element die cruciaal is voor een game als deze. Kleine teleurstelling is het gebrek aan een verhalende modus, waarin je met jouw virtuele avatar vecht voor een doel, een reden om de top te beklimmen. Dat terzijde zie ik geen reden om fans van vechtgames deze game af te raden. Tekken Tag Tournament 2 biedt simpelweg genoeg content om je maandenlang vast te houden. Vallen de vogels van het dak, zo koud? Binnen in de huiskamer zul je jezelf met deze game wel naar behaaglijke temperaturen kunnen knokken.

Tekken Tag Tournament 2 is sinds 14 september dit jaar te verkrijgen voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Een Wii-U versie is in de maak en staat gepland voor een release op 30 november. Deze recensie is gebaseerd op de Xbox 360-versie van de game. Een fysiek recensie-exemplaar is aan ons verstrekt door uitgever Namco Bandai. De recensent heeft verschillende modi doorlopen, zowel alleen als met een metgezel op de bank. De talloze blauwe plekken die hij heeft uitgedeeld en ontvangen heeft hij voor lief genomen. Niet voor niets heeft hij Bruce Lee als voorbeeld genomen in zijn lijdensweg om de beste vechter aller tijden te worden. Gelukkig heeft hij Yoshimitsu aan zijn zijde. Uitkijken dus.

Advertenties
reacties
 1. Magnum Opus schreef:

  Ik heb de game ook en kan rustig zeggen dat dit een van de beste fighting games is die ik ooit heb gespeeld. Zware aanrader!

  Mooie review 🙂

  • Erik Dekker schreef:

   Thanks!

   Uit nieuwsgierigheid…welk personage ligt jou het meest?

   • Magnum Opus schreef:

    Ik vind Wang Jinrei geweldig om mee te spelen. Die oude man heeft verrassend sterke reflexen. Ik kick daarmee bijna iedereen zijn ass haha. Maar van tijd tot tijd vind ik het ook fijn om eens te wisselen naar Bob. Zwaargewicht die je niet moet onderschatten.

 2. Erik Dekker schreef:

  Wang Jinrei, wat een oude krachtpatser is het ook. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s