LittleBIGPlanet Vita

Geplaatst op: 1 oktober 2012 door Arkadi De Proft in Reviews
Tags:, , , , , , ,

De Vita is werkelijk een prachtige handheld. Echt waar. Maar als bezitter is het moeilijk om te ontkennen dat de line-up tot nu toe maar erg magertjes is. De games die nu al beschikbaar zijn geven je vaak een deja vu doordat ze snel ineen geflanste ports zijn. Maar heel langzaamaan beginnen er kleine pareltjes door te sijpelen in de wereld van de Sony’s nieuwe krachtige handheld. Van die games waarvan je zegt: “Wow… Dit is nu waar ik mijn Vita voor gekocht heb!” en die ook meteen het gevoel wegvagen dat je een flink bedrag geld hebt neergelegd. Zo ook LittleBigPlanet, Sony’s nieuwe paradepaartje voor de Vita die onlangs is uitgekomen. Het spel met eindeloze mogelijkheden, zo gezegd. En ja, ik kan je nu al zeggen dat dit een pareltje is. Al zijn er ook wat ongeslepen ruwe kantjes te vinden.

Waarom wel

Speel met alle toeters en bellen van Sackboy: LittleBigPlanet is echt een dijk van een game als je even alle functies van je Vita wilt demonstreren aan al jouw sceptische vrienden. Zo zul je van het touch-screen en het rear touch pad gebruik moeten maken om blokken naar voren of achteren te schuiven om zo een weg vrij te maken door de wonderbaarlijke wereld heen. Goed gebruik van een gimmick, inderdaad, maar ik kan niet wachten tot ik de creaties zie van de spelers. Wie is er de eerste om de (jonge versie weliswaar) van Pamela Anderson na te maken zodat we toch kunnen zeggen dat we haar boezem ooit hebben aangeraakt? Trouwens, dit is perfect mogelijk zonder dat je haar lichaamsbouw zelf moet nabouwen. Je kunt namelijk met beide camera’s van de Vita een foto nemen en die dan omzetten in een sticker. Levensecht, toch?

Natuurlijk zal de boezem van mevrouw Anderson flink heen en weer bewegen als je rekening houdt met de zwaartekracht en dit is niet anders in LittleBigPlanet. Door de gyroscoop zal alles wat los staat en kan bewegen nu ook echt bewegen. Door een handig systeem weet de Vita wanneer je hem naar links of rechts richt en zal het de zwaartekracht ook echt simuleren. Naast de uitnodigende voorkant van de bekende bimbo wordt dit ook gebruikt om het hoofd van Sackboy te bewegen, al krijg je soms rare taferelen. Zo zal de game aan het begin van een level meten hoe je de Vita vast moet houden. Maar als het level geladen is en jij wilt je even snel knus leggen, dan kijkt Sackboy heel de tijd naar boven of omlaag. Een klein detail dat me soms toch stoorde tijdens mijn avonturen in de grote kleine werelden.

Ongelofelijke personages: De personages zijn werkelijk fenomenaal te noemen. Ik wil niets verklappen, maar je moet weten dat er zeer veel met contrastwerking wordt gespeeld, wat soms tot hilarische situaties leidt. Natuurlijk blijven de oh zo originele clichés ook niet uit, maar de complete presentatie wordt in zo’n leuk jasje gestoken dat het helemaal niet stoort en stiekem zelfs vernieuwend overkomt. Verdiep je je genoeg in de wereld  van LittleBigPlanet voor de Vita, dan zul je al snel een band krijgen met de personages. Let wel dat je geen emotionele rollercoaster hoeft te verwachten, maar het feit dat sommige delen van de dialogen ingesproken zijn en dat de personages in elk deel van de planeet blijven verschijnen, dragen wel bij aan het wondermooie einde. De bizarre karakters zijn speciaal voor de game ook op hun best gekleed en vertegenwoordigen verschillen typetjes. Hilariteit ten top.

En als je ze even beu bent, dan kun je toch gewoon met een vriend spelen zodat de personages wat op de achtergrond komen te staan. Ontwikkelaar Double Eleven Studio’s heeft er goed aan gedaan om een coöperatieve modus tot vier spelers toe te voegen. Want gezamenlijk een level doorlopen blijft pure fun. Je krijgt er zelfs beloningen voor in sommige gedeeltes van verscheiden levels en het is gewoon hilarisch om je vriend te zien falen. Het is enkel wat minder leuk als hij blijft falen waardoor je weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Eindeloze mogelijkheden: Dit is waarschijnlijk wel het sterkste punt aan LittleBIGPlanet. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Eigenlijk ben je een regisseur dat groen licht krijgt voor al z’n voorstellingen en werkelijk alles mag gebruiken wat hij maar wilt. Je kunt werken met tekst, de tijd en het weer laten veranderen, of wat dacht je van een licht-show die personen met epilepsie minder zullen waarderen? Het kan en mag allemaal. We zijn nog maar 3 dagen na de release in Europa en er zijn al echte games die niet hadden misstaan in de PlayStation Store.

Angry Birds kopen? Er is een even verslavende mini-game in LittleBIGPlanet. Je ziet een vliegtuig dat je kunt besturen met de gyroscoop. Jij staat op dat vliegtuig en tegelijk valt er een kudde koeien naar beneden. Het is jouw taak om die koeien er af te krijgen door het vliegtuig te laten kantelen. Het moeilijke eraan is, is dat ook jij niet ongevoelig bent voor zwaartekracht en dat je er heel vaak zelf wordt afgegooid. Dat is maar een enkel voorbeeld van al het goede dat nog moet komen. Wat wordt een level dan al niet dat een maand in ontwikkeling is? Trouwens, moest een level zo vol staan dat er niets meer bij kan, dan heb je de mogelijkheid om er heel vlug een portaaltje in te leggen dat je naar een ander level voert. Reuze handig! LittleBIGPlanet voor de Vita zit gelukkig vol met deze kleine, maar subtiele nuances.

Naaiwerk heeft er nog nooit beter uitgezien: LittleBIGPlanet is werkelijk prachtig vormgegeven. Alle locaties, personages en omgevingen zien eruit alsof ze recht van de PS3 komen. Enkel de pixels die je van dichtbij moet aanschouwen zien er soms wat vaag uit. Maar dit stoort helemaal niet, zeker als je weet dat je het grootste deel van de tijd zult doorbrengen in een 2.5D cameraperspectief. Net zoals je deed in de platformers uit die ‘goeie ouwe tijd’. Alleen dan interactiever en met meer diepgang. Letterlijk en figuurlijk. Je ogen zullen vaak genoeg worden verwend met explosies, vonken en vuurwerk. Een poëtische samenvatting van wat deze game je zal kunnen bieden. Het is gewoonweg prachtig en het maakt me zelfs een beetje sprakeloos.

Waarom niet

Een kort beschoren avontuur: Ook al is het verhaal goed en krijg je een mooie introductie te zien van LittleBIGPlanet, meer dan dat is het niet. Het verhaal is aan de korte kant, zelfs als je het vergelijkt met de vorige delen. Ik was een beetje teleurgesteld toen ik merkte dat ik de laatste boss verslagen had en wou dat er toch wat meer in zat. Er waren nog tal van mogelijkheden die niet benut waren door de developer en dan zeker als je kijkt naar de wereld. Er kon zo veel meer gebeuren waardoor je het gevoel had dat je echt de wereld gered hebt. Nu voel ik me eerder iemand die wel mee in het verhaal zat en het beleefde, maar dat is dan ook alles. Daarom moet je het verhaal bekijken als een introductie tot alle mogelijkheden in LittleBIGPlanet. En als inspiratie voor wat jij nog meer kan doen. Het enige wat je dan ook zult laten terugkeren zijn alle beloningen die je kunt verzamelen.

Mobiel platformen was nog nooit zo leuk
LittleBIGPlanet is een absolute topper geworden voor de PlayStation Vita. Het is fijn om te zien dat de mogelijkheden van Sony’s handheld ten volle worden benut. De mogelijkheden om lol te vinden in deze game zijn simpelweg eindeloos en het is bar moeilijk om op het pad tegen te komen. Iedere speelsessie vind je weer nieuwe dingen en dat geeft een zeer verslavende werking. Volgens mij kijk je soms zelfs even gek als je Sackboy wanneer je een nieuw outfit past. Het feit dat je met vier spelers een level mag gaan verkennen is ongelofelijk leuk en zorgt er zeker voor dat je deze game niet snel beu zult worden.  Enkel het verhaal stelt wat teleur met de tijd dat het meegaat, al kun je natuurlijk altijd terugkeren om alles te verzamelen. En geef nu toe, wie speelde er LittleBIGPlanet ooit voor het verhaal? Precies. Het is zeldzaam om te mogen concluderen dat de handheld variant van een gamefranchise net zo goed is als de console versie. LittleBIGPlanet op de Vita trapt deze stelling echter keihard in het scrotum. Deze game is dan ook verplichte kost voor de platformfans onder ons. Sterker nog, je hebt nu eindelijk een hele geldige reden om een Vita in huis te halen. Dit is hét moment om naar de winkel te rennen.

LittleBIGPlanet is sinds 19 september te verkrijgen voor de Vita. De recensent heeft talloze werelden gered van het kwaad in 2.5D en kreeg daarvoor in ruil een hoop nieuwe outfits. Awesome! Zijn favoriet? Toch wel die knalgele tutu met bijpassende TV-helm. Want de dames diggen dat. Echt waar. Geloof je het niet? Probeer het eens, zouden we zeggen.

Advertenties
reacties
  1. Ertheadius schreef:

    Hier wil ik nog wel een Vita voor halen! Als de game ook maar een fractie is van de PS3-versies, dan weet ik dat ik ontzettend veel plezier met deze titel ga beleven. Maarja, eerst die Vita nog maar eens aanschaffen.

    • Arkadi De Proft schreef:

      Meer zelfs, de game is volledig zoals de PS3-versie. (Met natuurlijk wat grafische beperkingen, maar op de Vita ziet het er gewoon prachtig uit.) Zeker een aanrader en met de opkomende Vita-toppers is er geen reden meer om er geen aan te schaffen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s