One Piece: Pirate Warriors

Geplaatst op: 30 september 2012 door Erik Dekker in Reviews
Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,

Ik heb altijd al een piraat willen zijn. Al plunderend de zeven zeeën doorvaren op mijn eigen boot met een fles rum in de hand. Overal waar ik kom liggen nieuwe schatten om op te rapen en nieuwe rumsoorten om te ontdekken. Af en toe ook nog eens een lekker potje knokken met dommerds die mij denken te verslaan. Heerlijk. In One Piece: Pirate Warriors, gebaseerd op de gelijknamige Japanse mangaserie, mag je ook een piraat worden. Maar werkt de ijzersterke formule, naast het witte doek, ook in gamevorm? Yarr landrubbers, put on yer seahat and grab yer sword. We be scurveyin’ them swashbucklers!

In One Piece: Pirate Warriors volg je de avonturen van de energieke knul Monkey D. Luffy, die vastberaden is om de enige echte piratenkoning te worden. Maar piratenkoning word je niet zomaar, daar heb je een crew voor nodig! Het lijkt makkelijker dan het is.. Luffy’s lijdensweg is namelijk geen makkelijke te noemen. Zijn knotsgekke avonturen zijn in de serie tot nu toe al goed voor meer dan vijfhonderd afleveringen. De gamevariant, Pirate Warriors, is een digitale compilatie waarin jij zij aan zij met deze toekomstige luchtpiraat de hoogtepunten kunt meemaken. Maar godgloeiende, wat een bizarre serie!

Waarom wel

Eén van de meest bizarre games ooit: Ik houd van gek. Normaal is namelijk gewoon saai. Je komt het overal tegen in de wereld en dan ga je automatisch zoeken naar zaken die eruit springen. Als je games hierop zou gaan filteren, dan zal One Piece: Pirate Warriors overblijven. Als je de gelijknamige serie hebt gekeken, dan zul je wel snappen wat ik bedoel. Luffy heeft gesnoept van iets wat ‘The Devil’s Fruit’ heet. Zodoende kreeg hij gaven die eigenlijk niet gezond kunnen zijn. Zijn armen worden rustig vijf keer langer en als hij inkomende projectielen moet terugkaatsen blaast hij zich gewoon op als een ballon. Hoezo bizar? Luffy is namelijk van rubber. Op zich wel erg handig. Want vechten, dat zal Luffy moeten als hij een noemenswaardige crew bij elkaar wil krijgen om de ultieme piratenkoning te worden. Alles in deze game schreeuwt het over de top Japans: van gillende meisjes met overdreven gezichten, tot een skelet in een mantelpak die met de hoofdpersonen aan het picknicken is. Je moet er maar opkomen! De humor is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar in mijn wereld kan niets te gek worden. Ja, ik ben inderdaad een beetje verstrooid.

Helaas levert Pirate Warriors wel in op de duidelijkheid in het verhaal, want soms gebeurt er zoveel tegelijk op zo’n bombastische wijze, dat je de rode draad zo nu en dan een beetje kwijtraakt. Dat de game geen Engelse stemacteurs kent en je aangewezen bent op de krachtige Japanse stemmen, draagt hier alleen maar aan bij. Toch maakt de game al meteen duidelijk dat je te maken hebt met een game die je niet al te serieus moet nemen. Wat een energie!

Lage instapdrempel: One Piece: Pirate Warriors is een actierijke game. Om piratenkoning te kunnen worden, zal Luffy korte metten moeten maken met vele duizenden vijanden die hem liever op de zeebodem willen zien dan aan het roer. Gelukkig is Luffy op elastische wijze bewapend met een rubberen lichaam. Simpele vuistslagen kom je in Pirate Warriors niet tegen, maar bizarre combinaties waarin hij zijn armen als propellers laat draaien of zijn vuist in een moker laat veranderen. Niet alleen voelen deze vechtstijlen uiterst verfrissend aan, maar is de bevrediging ook nog eens groot als je Luffy een stuk of vijftig piraten neer ziet maaien met één vuistslag. Tof. En die knul heeft er maar al teveel lol. That makes two of us, Luffy!

Om nieuwe spelers ook van de game te kunnen laten genieten, heeft ontwikkelaar Omega Force besloten het vechtsysteem uiterst simpel te houden. Slechts twee knoppen op de controller zijn een must om te gebruiken als je Luffy de meest dodelijke combinaties wilt laten uithalen. Aanvallen die meer dan vier of vijf knoppencombinaties vragen, zul je dan ook niet vinden in deze rasechte beat ‘em up.

Trouw aan de serie: Pirate Warriors brengt dus de hoogtepunten van Luffy’s avonturen naar boven en doet dat met verve. Duidelijk valt te zien dat ontwikkelaar Omega Force met veel liefde aan de game heeft gewerkt. De tussenfilmpjes zijn namelijk humoristisch, energiek en werken uiterst aanstekelijk voor de lachspieren. Ook de mooie celshaded graphics en de muziek draagt bij aan de vrolijke vibe die Pirate Warriors uitstraalt. Een game kun je maken of breken met het audiovisuele gedeelte, maar deze game kiest voor gordijn nummer één. Dit zijn overigens zaken die je ook in de mangaserie zult tegenkomen. Het is daarom ook fijn dat de game trouw blijft aan het origineel. Op die manier kunnen ook nieuwkomers van deze game genieten en ben je niet verplicht om eerst enkele honderden uren van je tijd te spenderen aan het kijken van de serie, voordat je deze game ook maar enigszins snapt. Aan de andere kant zullen fans van het eerste uur geen grote plottwists tegenkomen, dus het is aan jou hoe de munt zal vallen.

Ben je Luffy even zat, dan kun je ook met andere personages aan de gang in de ‘Another Log’ modus. Groot voordeel is dat de vechtstijlen van ieder personage compleet verschilt met die van Luffy. Het is immers niet zo moeilijk om je te differentiëren van een rubberen piratenkoning in wording. Ook zit er een multiplayer variant Pirate Warriors verborgen, die het mogelijk maakt om de game online samen te spelen, of met een vriend of vriendin op de bank. Een uiterst sterke toevoeging aan de game, want er gaat echt niets boven een goede coöperatieve speelsessie. Een avontuur kan namelijk alleen nog maar beter worden als je het samen aangaat met je metgezel.

Waarom niet

Voelt soms generiek aan: Hoe vrolijk Pirate Warriors ook mag zijn, toch valt er niet te ontkennen dat de game soms erg generiek overkomt. Luffy verplaatst zich door nauwe gangen in levenloze gebieden om vervolgens in een open stuk op de kaart weer te moeten vechten tegen hordes vijanden. Op zich is dat niet erg, maar er moet in de tussentijd ook genoeg te doen kunnen zijn. Oké, zo nu en dan zul je je bezig moeten houden met het nodige klim en klauterwerk, maar de uitvoering hiervan werkt zo ontzettend ruw en stijf dat je je afvraagt waarom het in de game zit. Niet alleen kan Luffy uit zichzelf niet springen, maar hebben deze ‘puzzels’ nagenoeg geen impact op het verhaal. Dat is jammer, want dan ligt de focus uiteindelijk toch meer op het vechten.

Weinig tot geen uitdaging: Die instapdrempel is erg fijn voor de nieuwkomers. Toch werkt deze versimpeling van de gameplay voor de wat meer ervaren speler averechts. Combinaties maken is misschien leuk, toch heeft het eigenlijk geen toegevoegde waarde. Want constant op dezelfde knop drukken is eigenlijk minstens zo effectief. Dat is jammer, want een game die je aanmoedigt om gevarieerd te werk te gaan, zal langer interessant zijn om te blijven spelen. Gevolg is dat Pirate Warriors al snel lichtelijk gaat vervelen. Daarnaast zijn jouw belagers echt mietjes eerste klas. Ze komen misschien in groten getale, maar halen maar weinig tot nooit flinke stoten uit. In vreemd contrast zijn de baasgevechten wel weer tergend moeilijk soms.

Goed voer voor de mangafan
One Piece Pirate Warriors zit vol met bizarre en energieke spelelementen die je eigenlijk dwingen met een lach op het gezicht te spelen. Je moet de game ook niet al te serieus nemen, iets wat verfrissend aanvoelt in een game-industrie waar het gros van de titels toch veel te serieus is. Ja, de Japanse sferen zijn echt wel in Pirate Warriors terug te vinden. Voor nieuwkomers is het goed om te weten dat er een lage instapdrempel geldt, aangezien je je niet hoeft bezig te houden met tientallen knoppencombinaties om nog een beetje pijn uit te kunnen delen. Aan de andere kant zullen doorgewinterde vechtersbazen weinig uitdaging vinden in Omega Force’s nieuwste beat ‘em up en is er maar weinig te doen buiten het vechten om in dit krankzinnige universum, die soms toch wat generiek aanvoelt. Toch is het moeilijk te ontkennen dat er met passie voor de serie aan deze game is gewerkt. One Piece: Pirate Warriors is daarom ook een gepassioneerde liefdesbrief aan de fan van de serie.

One Piece: Pirate Warriors ligt nu in de winkelrekken en is exclusief te verkrijgen voor de PlayStation 3. Een fysiek recensie-exemplaar is aan ons verstrekt door uitgever Namco Bandai. De recensent heeft zijn rubberen handschoenen aangetrokken en heeft inmiddels al zoveel vijandige piraten verslagen, dat de teller nu al ongetwijfeld een getal met drie nullen vertoont. Het zet je wel aan het denken..Zijn de zeeën straks niet compleet uitgeroeid van het aloude piratengilde? De kunst van het plunderen mag natuurlijk niet verloren gaan. Angstwekkende gedachten, maar we vechten door voor het goede doel. De piratenkoning word je natuurlijk niet zonder de nodige bloed, zweet en tranen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s