Het gebrek aan liefde voor Xbox 360 indie games in Europa is hartverscheurend

Geplaatst op: 23 augustus 2012 door Erik Dekker in Verhalen

Het repertoire van de Xbox 360 gameconsole is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Xbox Live bestaat namelijk niet enkel meer uit het spelen van je games. Nee, daar zit je goed fout. Prestaties kunnen worden gedeeld aan andere fanatieke gamers, games en DLC gekocht over de digitale marktplaats en videodiensten als Zune en Youtube zijn niet meer uit de service weg te denken. Tof. Je hebt bijna geen PC meer nodig zou je denken. Bijna. Maar het meest indrukwekkende is nog wel de werkelijk gi-gan-ti-sche lijst aan indie games die je voor een paar centen binnen kunt halen vanuit de Indie-sectie. Zo indrukwekkend dat wij Europeanen hier buiten de boot vallen. Wait, what? Zijn Xbox 360 indie games enkel te krijgen in Amerika?!

Het is echt waar. Die klein verpakte heerlijkheden vanaf rond de tachtig cent netto inclusief BTW zijn niet in Nederland te verkrijgen. Een aparte keuze van Microsoft, aangezien deze titels soms vele honderdduizenden keren over de toonbank gaan. Twee goede voorbeelden zijn de Breath of Fire spin-offs genaamd Breath of Death VII (geen idee waar die andere zes delen zijn) en Cthulhu Saves the World, een door kleine ontwikkelaars gemaakte turn-based games die een ware ode vormen op die keiharde games uit de jaren ’90. Geen gedoe met hoogstaande graphics, maar vrij diepgaande role-playing gamse die waarin je om de beurt klappen moet uitdelen aan kwaadaardig gespuis. Heerlijk. Tientallen uren gameplay voor tachtig cent. Waar kun je dat nog vandaan halen?

Juist. Nergens. Ook Castle Miner Z, een game waarin je blokjes moet mijnen en vervolgens een fort moet bouwen om die in de nacht te verdedigen tegen zombies en ander gespuis. Hmm, klinkt bekend. Oh ja, Minecraft! Alleen Castle Miner Z doet het net even iets anders, met de toevoeging van geweren, ammunitie en vijanden die veel sneller en angstaanjagender zijn. Tof. De game kost tevens maar tachtig cent, in tegenstelling tot de twintig euro die Mojang vraagt (niet dat Minecraft het niet waard is trouwens). Het is dan ook verdomd moeilijk om je bekocht te voelen als de game niet bevalt.

Maar zie je hier de potentie? Talloze kleine ontwikkelaars die hun waar op Xbox Live aanbieden voor een minimaal bedrag en juist door die lage instapdrempel fantastisch kunnen worden ondersteund door de community? Sterker nog, dit soort games hebben een veel hechtere fanbase dan menig triple A titel.

CastleMiner Z

Het zijn slechts enkele voorbeelden van het oeuvre aan titels in de Indie-sectie van de Amerikaanse Xbox Live. Het is daarom ook maar de vraag waarom de Indie-sectie tot op heden niet verkrijgbaar is op de Europese Xbox Live Marketplace. Zijn het licentierechten? Is er geen vraag naar? Ik betwijfel het ten sterkste, maar er zal ongetwijfeld een reden voor zijn. Toch is het hartverscheurend. Er moet hier toch een markt voor zijn in Europa? Microsoft is een bedrijf dat zich richt op het genereren van winst. Ik weet zeker dat er heel wat geld op straat ligt om op te rapen als deze feature gewoon voor ons beschikbaar wordt gesteld.

Dus luidt de allesverhullende vraag: kunnen we ooit in de toekomst aan de slag gaan met deze kleinere games? Zo ja, wanneer? Met een werkelijk kolossale groei in de indie-industrie, is het misschien een kwestie om eens goed over na te denken. Hap-slik-weg titels kunnen namelijk absoluut naar meer smaken. Ook al bestaat deze dienst al jaren in Amerika, toch kan mosterd na de maaltijd nog erg goed bekoren. Heb ik meteen weer een reden om mijn voorraad van Dobben kroketjes weer eens in de frituur te gooien.

Wanneer mogen wij losgaan met deze gigantische lijst aan indie games?

Advertenties
reacties
  1. ralfvangoch@hotmail.com schreef:

    ik wilde precies die 2 rpgs downloaden die je noemde gvd…
    KUT MICROSOFT, hoe kunnen ze ons het dubbele van amerika etc laten betalen voor xbox live (daar altijd aanbiedingen voor live korting en point rewards etc) terwijl we maar de halve content krijgen, ik ga mijn xboxlive abbo opzeggen kut microsoft fuck em

  2. Gamerrr schreef:

    Het valt ook best mee wat er daadwerkelijk uit is gekomen aan indie games. Gamers zijn beter af bij retro gaming als je het mij vraagt. Er zijn wel een paar oke indie games, sommige zelfs goed. Maar ook een hoop matig spul in vergelijking tot wat er allemaal al gemaakt is in eerdere generaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s