Is Virtual Reality een toekomst waar we naartoe aan het werken zijn?

Geplaatst op: 9 augustus 2012 door Arkadi De Proft in Verhalen
Tags:, , , , , , , ,

Virtual Reality gaming: het fenomeen bestaat al heel lang maar is nooit echt doorgebroken. Vaak omdat het gewoon te ongemakkelijk was of te weinig meerwaarde bood. De technologie werd dan ook destijds begraven als een gimmick. Tot nu, want het bedrijf Oculus schijnt Virtual Reality weer helemaal op de kaart te gaan brengen. Waarschijnlijk zullen er zoals altijd met dit soort dingen al tal van mensen zoals ik opgesprongen zijn en een artikel beginnen schrijven over hoe speciaal het nieuwe speeltje nu wel weer niet is. En ik ga het opnieuw doen, omdat ik het een kans wil geven. Omdat ik er wel degelijk in geloof dat deze technologie een meerwaarde kan bieden, mits het goed uitgevoerd wordt. Want zeg nou zelf..hoe gaaf zou het wel niet zijn als je met een druk op de knop met jouw gezichtsveld in een compleet nieuw universum terecht zou kunnen komen?

Oculus is een Canadees bedrijf dat zich toespitst op Virtual Reality. Voor alle onwetende zielen: Virtual Reality is een technologie die ervoor zorgt dat je je in een compleet nieuwe wereld kan wanen. Vaak wordt er een nieuw digitaal universum gecreëerd door een speciale bril (die ook in 3D projecteert) waardoor je je als het ware in de spelwereld bevindt. Vaak was deze bril te ongemakkelijk in het draagwerk, was de hardware nog niet goed genoeg of waren de games er nog niet klaar voor. Daar is nu echter verandering in gekomen en Oculus gaat daar maar al te graag op in. Zij hebben de ‘Oculus Rift’ ontwikkeld, een futuristisch uitziende bril waardoor je Virtual Reality kunt ervaren als nooit te voren. Althans, dat wordt dus beweerd.

Maar zoiets ontwerpen kost natuurlijk geld. Veel geld. Niet onlogisch dus dat Oculus een kick-starter project heeft opgestart, waarmee nieuwsgierige en enthousiaste mensen een donatie kunnen doen om dit project te kunnen laten verwezenlijken. Zo gezegd heeft het project tot nu toe veel successen geboekt, want op het moment van schrijven is er 1.451.473 dollar ingezameld (omgerekend 1.173.758 euro), terwijl het doel een kwart miljoen dollar was. Het doel is dus bereikt, met een hoogte die nu al vijf keer hoger dan gepland was. Iets wat we natuurlijk alleen maar kunnen aanmoedigen. En dan moet je weten dat er nog 23 dagen te gaan zijn voordat de kick-starter eindigt.

Je kunt zoveel geld geven als je wilt, maar vanaf bepaalde bedragen krijg je leuke extra’s. Het meest interessante is nog wel het pakketje dat je krijgt als je driehonderd dollar ‘doneert’. Dan krijg je namelijk een developer kit van het apparaat met het spel ‘Doom 3 BFG’ erbij. Verplicht voer voor de liefhebber, dus. Opgelet, dit wil wel zeggen dat je het apparaat in een niet afgemaakte fase toegestuurd krijgt en dat je het daarbovenop nog eens zelf in elkaar moet steken. Je krijgt tevens toegang tot de SDK van Oculus de nodige en handleidingen, dus is voor ontwikkelaars is zo’n pakket wel een zeer aantrekkelijke investering. Helemaal als je games wilt ontwerpen die voor de Oculus Rift zijn bedoeld.

Blijkbaar slaat het toestel ook aan bij bekende ontwikkelaars. Zo is John Carmack van ontwikkelaar id Software (Doom, RAGE, Quake) zeer geïnteresseerd in de Oculus Rift en noemt het de beste Virtual Reality demo die tot nu toe gezien heeft. Ook Epic Games en Valve tonen interesse. Dit zou betekenen dat de Oculus Rift niet enkel een gimmick zou zijn, maar daadwerkelijk bestaande technologie die de harten van menig gamer best eens sneller zou kunnen laten kloppen. Het toont tevens dat er wel degelijk een toekomst is voor de Oculus Rift en Virtual Reality op zich. Alhoewel..toch denk ik dat de technologie het gamen op het traditionele beeldscherm niet zo snel zal vervangen, want daardoor is de markt nog veel te klein. Sommige games kun je gewoon niet spelen met Virtual Reality. Ook denk ik niet dat iedereen dit wil, zeker niet in de competitieve markt. Maar alle games die vanuit de eerste persoon gespeeld worden kunnen volgens mij heel goed gebruik maken van Virtual Reality. Daarnaast zal je vriendin het ook niet leuk vinden als je de hele dag maar met zo’n raar uitziend object rondloopt. Of ze moet er zelf ook eentje kopen.

Ik wil ook even praten over de mogelijkheden. Dit is een idee dat direct in mijn bovenkamer schoot toon ik de Oculus Rift zag. Denk er nu gewoon even een microfoon bij en stel je een MMORPG voor die in de eerste persoon gespeeld wordt. Je hebt speciale handschoenen die je bewegingen registreren. Zo kun je echt een tweede leven leiden in het spel. Stel je voor dat je de mogelijkheid krijgt om als persoon  daadwerkelijk flinke knokpartijen te voeren met de monsters om je heen, je echt kunt praten met je tegenspelers (al zal dit ongetwijfeld tot hopeloze trolls leiden) en je kunt de wereld veranderen door winkels open te houden en… Ach, daar ga ik weer; verloren in mijn eigen ideeën. Het zal nog heel lang duren voordat mijn wilde dromen werkelijkheid kunnen worden, als een kwalitatief hoogstandje tenminste. Maar mijn ideeën zullen niet altijd bij ideeën blijven, daar ben ik van overtuigd. Schreeuwen we straks nog ‘grenade incoming’ in plaats van een automatische stem die het telkens keer op dezelfde manier zegt.

Mocht je geïnteresseerd zijn om dit project te steunen dan kan dat hier. Vanaf vijftien dollar heb je al een poster, voor meer geld krijg je nog andere interessante extra’s. Wil je dit toestel zelf uitproberen dan kan dat op één van de aankomende gamebeurzen zoals de Gamescom, die volgende week in de Duitse stad Keulen plaatsvindt. Of je kunt natuurlijk ook driehonderd ophoesten voor de complete ervaring. Tot ook wij de Oculus Rift over ons hoofd heen mogen doen, kun je je ter voorbereiding van kan je al een kijkje nemen naar de trailer. Virtual Reality gaat nog een aardige rol spelen in de toekomst, let op mijn woorden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s