The Amazing Spider-Man

Geplaatst op: 23 juli 2012 door Erik Dekker in Reviews
Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,

Fans van superhelden zullen het jaar 2012 herinneren als een fenomenale tijd. Met een nieuwe Ghost Rider film, The Avengers, The Dark Knight Rises en The Amazing Spider-Man, kunnen fans maar bar weinig te klagen hebben. Van die laatste game is trouwens nu een game uitgekomen, wist je dat? Nee? Dan weet je het nu. En maar goed ook, want de game is stiekem verrassend leuk. Laat me je uitgebreid vertellen waarom.

Wie houdt er nu niet van om door een kolossale stad te vliegen, neerkijkend op al die mensen onder je die geen superkrachten hebben? Spider-Man heeft die luxe in zijn vingertoppen zitten. Oké, hij kan niet vliegen, maar met een vrijwel ongelimiteerde lading aan spinnenwebben die hij kan gebruiken om van de grond te blijven, zou je je ook wel twee keer bedenken om de benenwagen naar het werk te gebruiken. In The Amazing Spider-Man is de klus die Spidey moet zien te klaren echter van een compleet nieuwe hoogte. Iets met een virus en zijn liefje, Gwen Stacey. Dat kan alleen maar fout gaan, natuurlijk.

Waarom wel:

Geen uitgekauwd hapje: Wat je vaak ziet bij filmgames is dat ze precies hetzelfde verhaal uit de gelijknamige game opnieuw vertellen. Als je met jouw geliefde, vrienden of familie al naar de bioscoopzalen bent geweest om de film te kijken, dan weet je vaak al precies wat je in de gamevertolking hiervan kunt verwachten. Gaap.. Daar zit toch helemaal niemand op te wachten? Ik niet in ieder geval. Ik wil een nieuwe beleving, ik wil verrassingen. Naar die kritieken heeft ontwikkelaar Beenox goed geluisterd en heeft besloten een andere draai te geven aan The Amazing Spider-Man game. Simpel gezegd gaat het verhaal hier rustig verder, alleen kun jij er dit keer daadwerkelijk deel van uitmaken. Slim en subtiel trucje van Beenox is tevens dat je de game meer zult kunnen waarderen als je de film eerst hebt gezien. Weet je meteen een beetje waar het verhaal om draait.

In het begin krijg je meteen al een hoop informatie mee. Spider-Man loopt met zijn beeldschone geliefde Gwen door het kantoor van Oscorp, waarin vreemde schepsels worden verborgen voor de buitenwereld. Omdat Spidey zelf ook een ‘cross-species’ is, reageren die vreemde schepsels uiterst agressief en al snel breekt de hel los. Gwen wordt geïnfecteerd met een virus en de tijd begint te dringen. Verwacht echter geen diepgaand verhaal, maar aan actie geen gebrek. Tijd voor knallen Peter Parker. Kom laten we samenwerken!

Adrenaline rush: Sandbox games zijn tof. Je krijgt in deze titels vaak volledige vrijheid voor je kiezen, om vervolgens te doen en laten wat je wilt. Of je nou een auto instapt om lekker rond te rijden, of complete chaos te veroorzaken in die ene achterbuurt waar toch niemand ooit over praat. In The Amazing Spider-Man game krijg je echter net dat even beetje meer voorgeschoteld. Zoals het een echte superheld betaamt, kun je in principe oneindig lang door de lucht zweven. Dit doe je door met een druk op de knop een web in de lucht te schieten, die ongetwijfeld ergens aan vast blijft plakken. Gevolg is dat je constante duikvluchten kunt maken, totdat jouw gezicht na een vrije val slechts een paar centimeter van de grond verwijderd is. Heerlijk!

Stiekem is het wel jammer dat het niet zoveel uitmaakt of je jezelf nou weer omhoog slingert of dat je landt met een snelheid van 250 kilometer per uur, want Spidey kan zijn benen blijkbaar toch niet breken. Maar het mag de pret niet drukken. Daarnaast zul je vaak genoeg moeten klimmen en klauteren over muren als een echte spin, om vijanden en soldaten zo te slim af te zijn. Geen gimmicks, maar verrassend goed uitgewerkte elementen. Let wel dat spelers met motion-sickness zichzelf zo nu en dan kunnen tegenkomen tijdens het spelen.

De stad New York is grotendeels opengesteld voor Spider-Man om zijn ding te doen. Met hier en daar een zij-missie om te voltooien, zoals het redden van inwoners uit de klauwen van een lokaal lid van de onderwereld,  of een race of de hoofdmissie om zich puur op te richten. Echt interactief is de wereld niet, maar je speelt The Amazing Spider-Man ook niet als een nieuwe Grand Theft Auto. Je speelt de game om rond te slingeren en bad guys in de pan te hakken. En die twee elementen zul je gelukkig duidelijk terug kunnen vinden.

Grafisch op momenten zeer overtuigend: Spider-Man’s nieuwste avontuur is gehuld is een grafisch jasje waar je soms van gaat smullen. Ik zeg soms, want ik ben niet op ieder moment overtuigd geraakt van dit project van Beenox. Op exterieure locaties zie je dat er met veel liefde en aandacht is gewerkt. De stad is schoon en zeer aangenaam voor het oog. Alsof je er zelf zou willen zijn. En dat zegt wat, aangezien deze digitale variant van New York is geïnfecteerd met een dodelijk virus. Maar ook een bepaald baasgevecht met een beeldvullende robotspin staat mij bij. Man, wat een spektakel! Op binnenlocaties echter, zet de game de visuele presentatie op een lagere versnelling, maar daar vertel ik hieronder meer over. Dit kader is voor de positieve aspecten.

Bekend maar bevredigend vechtsysteem: Spider-Man heeft een hele reeks aan vechtmoves achter de hand en hij laat ze in volle glorie zien in zijn nieuwste  Met een druk op de knop klimt en klautert hij met verrassend veel souplesse op de vijand, om hem vervolgens keiharde klappen op gevoelige plaatsen te verkopen. Komt er een andere vijand dichtbij, dan zie je aan een klein subtiel icoontje dat je hem moet ontwijken, om ook hem vervolgens compleet in de pan te hakken. Komt dit vechtsysteem je al bekend voor? Goed zo, want het lijkt wel een rechtstreekse kopie te zijn uit de briljante superhelden games Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City. Niet dat dat een slechte zaak hoeft te zijn natuurlijk, want beter goed gejat, dan slecht bedacht. En het mag gezegd worden: ook Spider-Man heeft voordeel van de vechtwijze die de man in het vleesmuispak zo mooi heeft weten over te brengen naar ons gamers. Gelukkig doet hij het ook met eigen flair. Heel belangrijk.

Door anderen bewusteloos te slaan of te vangen in een sterk web, krijgt Spider-Man ervaringspunten. Die ervaringspunten kan hij vervolgens weer gebruiken om bepaalde vaardigheden te trainen. Hier komt het RPG-gedeelte in de game kijken. Je krijgt de keuze uit een paar dozijn skills, dus het is aan jou om een compleet eigen speelstijl te ontwikkelen. Ben je iemand die vijanden graag in een web laat wegrotten? Dan kun je je daar meer op focussen. Hetzelfde geldt voor de vele andere vechtmoves die Spidey heeft. Let wel dat er geen weg terug is, dus wees zorgvuldig met de inspannende training die je Spider-Man laat ondergaan. Een vriendelijke waarschuwing.

Waarom niet:

Ongeïnspireerd leveldesign: Spider-Man moet zich door een paar dozijn locaties begeven om zijn geliefde Gwen proberen te redden van het ultieme noodlot. Helaas komt het gros van deze locaties, en dan eigenlijk enkel in de binnenlocaties,  saai en vrij ongeïnspireerd over. En dat is jammer, want juist die locaties vertellen het verhaal in deze game. Strak vormgegeven plekken zoals laboratoria en riolen die het wow-gevoel niet echt weten over te brengen, geven je de impressie dat er met het leveldesign niet echt zorgvuldig is omgegaan. Je zou zelfs kunnen zeggen dat alles nogal..generiek en sfeerloos in elkaar is gezet. Hetzelfde geldt voor sommige interieuren en personages, die in tegenstelling tot Spider-Man zelf niet zoveel aandacht hebben gekregen qua detail. Zou het komen omdat Beenox zich aan de deadline van de filmrelease moest zien te houden? Wie weet.

Mist wat meer vlees op het bot: Aan actie zul je in The Amazing Spider-Man geen gebrek hebben. In de missies die je moet uitvoeren ben je vrijwel constant bezig om te slingeren en te klauteren naar een nieuwe locatie waar jouw hulp hard nodig is. Toch is mij het gevoel nooit ontgaan dat er meer in had kunnen zitten. Meer variatie in de missies, meer interessante gebieden en meer extra’s om te vinden. Oké, je zult overal toffe nostalgische stripboeken op de grond en in de lucht rondgeslingerd zien, die je vervolgens weer kunt teruglezen in het hoofdmenu, maar ik mis iets. In de afgelopen twee succesvolle Batman games bijvoorbeeld, ben je geneigd om ieder hoekje en gaatje af te struinen naar een nieuwe puzzel van bad guy The Riddler. Het zet je aan om door te gaan tot het uiterste. Tenminste, als je iemand bent die alles wilt zien. In The Amazing Spider-Man heb ik die neiging op geen enkel moment gekregen, aangezien de hierboven beschreven levels niet interessant genoeg waren. Gevolg is dat je je automatisch meer bezig houdt met de hoofdmissie, die ongeveer zeven uur in beslag neemt.

Een filmgame die blijft plakken
Op het eerste gezicht kreeg ik het gevoel dat The Amazing Spider-Man game een simpele cash-in zou zijn van de gelijknamige film. Hoe fout dat ik zat toen ik dat dacht. Het nieuwe avontuur van Spidey op de consoles heeft mij aangenaam verrast en zal fans ook zeker niet teleurstellen. Helemaal omdat het verhaal gewoon verdergaat, iets wat een verdomd groot pluspunt is in mijn boek. En het mag gezegd worden: wat beweegt en vecht Peter Parker’s alter-ego toch weer goed. Je krijgt echt het gevoel Spider-Man te zijn in deze game, iets waar vele soortgelijke games helaas drastisch in falen. Jammer is het daarom ook dat het leveldesign wat te wensen overlaat, met ongeïnspireerde en sfeerloze omgevingen, waar je je soms doorheen moet begeven. Ook het gebrek aan wat meer vlees op het spreekwoordelijke bot, zorgt voor roet in het eten en belemmert deze game ervan om in het rijtje met absolute must-have games te komen. Toch is er een hele hoop schaamteloos plezier om te beleven met Spidey in New York, en daar gaat het uiteindelijk om. Laten filmgame ontwikkelaars hier voorbeeld uithalen want The Amazing Spider-Man bewijst dat het ook anders kan. Er is gelukkig nog hoop..

The Amazing Spider-Man ligt sinds 29 juni in de winkelrekken geplakt en is te verkrijgen voor de Xbox 360, PlayStation 3, Wii en PC. Deze recensie van deze game is gebaseerd op de Xbox 360-versie, waarvan aan ons een fysiek exemplaar is verstrekt door uitgever Activision-Blizzard. De recensent heeft ballen van staal gekweekt en is speciaal voor de recensie, en een romantische zoen van Gwen Stacy, door heel New York heen gevlogen om een medicijn voor het virus te vinden. Is de wereld daarmee weer veilig gemaakt? Tijdelijk. Want zoals het in iedere wereld van een superheld gaat: er zal altijd nieuw gevaar op de loer liggen om te bestrijden. En gelukkig maar, anders zou het allemaal een erg saaie bedoening worden.

Advertenties
reacties
  1. ertheadius schreef:

    Ziet er gaaf uit! Even in de gaten houden:) Moet de film nog zien namelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s