Heugelijke filmpremière The Dark Knight Rises eindigt in groot bloedbad

Geplaatst op: 21 juli 2012 door Erik Dekker in Verhalen
Tags:, , , , , , , ,

De komst van een nieuwe Batman film is een heugelijk feit voor velen onder ons. Ook voor mij, want sinds Christian Bale achter het masker is gekropen, is de saga duisterder en psychotischer dan ooit geworden. Het zijn twee elementen die zich helaas in de realiteit hebben voorgedaan tijdens een filmpremière van The Dark Knight Rises, in de Amerikaanse stad Denver, Colorado. Maar liefst 71 fans van de DC Universe superheld zijn koudbloedig neergeschoten door een verklede moordenaar. Twaalf hiervan zijn inmiddels overleden.

Je zou er maar zitten. Terwijl je net een paar ijskoude biertjes hebt aangeschaft, samen met een grote bak popcorn, en je je langzaam begint te nestelen in die oh zo comfortabele stoel in de bioscoopzaal, zie je opeens een traangasgranaat ontploffen voor je neus. Voordat je beseft wat er allemaal gebeurt, adem je al die gevaarlijke gassen in en houdt je lichaam het al snel niet meer. Om het plaatje af te maken krijg je een aantal kogels door je heen geboord. Angstaanjagende praktijken, die in Denver afgelopen nacht helaas werkelijkheid zijn geworden.

Sommige bioscoopgangers dachten dat de schoten eigenlijk ontploffende rotjes waren en zelfs onderdeel vormden van de filmpremière, die doorgaans toch net even iets anders verlopen dan een normale voorstelling. Niets was minder waar. Het patroon werd door mensen beschreven als vol automatisch.

Volgens ooggetuigen liep de schutter de bioscoop via de achteruitgang binnen, negeerde alle mensen om hem heen en schoot vervolgens met zijn geweer in de lucht. Meteen daarna baande hij zich een weg richting de zaal en begon toeschouwers koudbloedig neer te schieten. Ja, hier horen ook kinderen bij. Afschuwelijk gewoon. De schutter zou volgens berichten een kogelvrij vest aan hebben gehad, evenals een zonnebril en een helm.

Gelukkig is de man opgepakt en inmiddels in hechtenis genomen bij de politie. Volgens The Los Angeles Times is de dader een 24-jaar oude blanke man genaamd James Holmes. Laten we voor dit verhaal even uitgaan dat hij het zou zijn geweest. Wat zijn motieven zijn geweest om dit bloedbad aan te stichten, is op dit moment nog niet bekend.

Ik probeer mij voor te stellen waarom hij voor dit publiek heeft gekozen. Zou het een poging zijn om iets unieks te doen, om zo het nieuws te halen? Want in dat geval is zijn missie geslaagd. Technisch gezien zou hij meer schade kunnen aanrichten in pak ‘em beet een winkelcentrum. Of een volle nachtclub.

Het is eigenlijk zo dubbel. In Colorado mag je gewoon legaal wapens aanschaffen en die zelfs meenemen op straat. Zolang je het wapen in kwestie te allen tijde maar zichtbaar laat zijn voor andere mensen. Holmes had drie wapens legaal gekocht: twee handwapens en één machinegeweer. Deze wet van legaal wapens kopen kan twee kanten opgaan. Je krijgt zo te maken met mensen als Holmes, maar anderen kunnen zich daarentegen wel weer tegen de man verdedigen, aangezien zij ook een wapen hebben. Toch zou dit helemaal niet aan de orde zijn als de wapenwet verboden zou zijn. Alhoewel, een echte psychopaat weet hoe dan ook wel aan dergelijke moordwapens te komen. Daar ontkom je in dat geval niet aan. Maar dit betreft wel een principekwestie.

Dus rest de vraag: hoelang zal het duren voordat we te horen krijgen dat het bestaan van stripboeken de aanleiding is geweest tot dit bloedbad? Misschien heel cruel en vergezocht voor de meesten van ons, maar herinner je je nog die schietpartij in Alphen a/d Rijn? Toen schreeuwden de media ook moord en brand over games als Grand Theft Auto en Call of Duty, die de échte daders zouden zijn van de bloederige resultaten in die voorheen zo vredige plek. Dat kwam omdat schutter Tristan van der Vlis een fervente Call of Duty: Modern Warfare 2 speler bleek te zijn. In hoeverre dit soort scenario zich in de kwestie van The Dark Knight Rises filmpremière gaat afspelen, is nog maar de vraag.

Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van dit afgrijselijke voorval.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s