Guild Wars 2 WvWvW

Geplaatst op: 27 juni 2012 door Arkadi De Proft in Verhalen
Tags:, , , , , , , , ,

Sommigen zijn langzaam aan het doodbloeden en anderen maken daar gretig gebruik van en trekken hoge ogen open. Dat is ook zo met Guild Wars 2, de nieuwe MMORPG van Arenanet. Wij waren geinviteerd in het beta weekend en ik kan je zeggen, aan content is er geen gebrek. En dus moeten we natuurlijk keuzes maken en het interessantste was WvWvW in Guild Wars 2, waarin er eigenlijk 3 servers tegen elkaar worden gezet.

Moest je nog altijd niet echt weten hoe Guild Wars 2 in elkaar zit dan kun je hier altijd even langer vertoeven en onze voorgaande preview lezen: klik. Maar toen was er heel weinig tijd om tegelijk de PvE content te testen en dan nog eens ons kritisch oog te laten vallen op het PvP aspect. Daarom gaan we daar nu wat dieper op in.

Verover eens een fortje
Ik zal eerst uitleggen wat de bedoeling nu precies is. Je hebt drie servers en elke server heeft zijn eigen ‘gebied’. Deze worden gekenmerkt door hun naam, ‘server-naam’ Battlegrounds. Op die battlegrounds is alles al overgenomen door de server zelf. Tevens is er ook één neutraal gebied, de ‘Eternal Battlegrounds’. Daar is nog niets van iemand en het is dus de boodschap om je zo spoedig mogelijk hier naartoe te reppen en rap wat kastelen over te nemen. Nou ja.. een kasteel is het grootste maar tevens het moeilijkste om in handen te kunnen krijgen. Het is aangeraden om te beginnen met resource camps, kampen die grondstoffen verzamelen en laten aankomen met ossen die ook aangevallen kunnen worden. Door dit over te nemen krijgt jouw server 5 punten. Deze zijn wel gemakkelijke doelwitten en dus kun je met je kostbaar verdiende punten in WvWvW upgrades en extra’s kopen.

Maar dat is helemaal niet het enige. Je hebt ook torens en burchten die je kunt overnemen. Beiden lijken heel hard op elkaar, alleen is een toren een veel kleinere versie van een burcht en krijg je daar maar 10 punten van, in vergelijking met de  25 punten van een burcht. Een toren heeft één ingang en wordt beschermd door NPC’s die niet al te gemakkelijk zijn. Ook zul je ofwel de poort ofwel een muur neer moeten halen om binnen te geraken. Als je een toren in bezit hebt dan kun je eindelijk al die grondstoffen van die resource camps gebruiken, want je kunt kanonnen en mortieren inzetten die wat grondstoffen zullen kosten, maar geen blueprint nodig hebben. Duizend bommen en granaten, wat een actie!

Een burcht is bijna hetzelfde als een toren maar is vele groter en heeft meerdere ingangen, wat het wel moeilijker maakt om te beschermen. Elke burcht is beschermd door een groot aantal NPC’s en een gevaarlijke heer. Die heer moet verslaan worden wilt de vijand de burcht overnemen. Een burcht kan enkel overgenomen worden met een guild, wat direct een groot voordeel oplevert en een reden om in een guild te gaan. Elke burcht heeft trouwens ook een supply camp  in de buurt die grondstoffen levert. Die kunnen dan gebruikt worden om muren en poorten te repareren natuurlijk extra’s te kopen.

Wat ongebalanceerd
Het WvWvW aspect in Guild Wars 2 is ontzettend ambitieus vormgegeven, maar is helaas vooralsnog redelijk ongebalanceerd te noemen, en dan vooral in het begin. Ik moest net tegen een zeer grote server en ik zit natuurlijk op een kleinere. Je krijgt een representatie van hoe goed de servers het doen via een cirkel. Hoe meer kleur van jouw server, hoe beter. Wel, soms zagen we onze server en de andere niet eens meer, doordat de grote server werkelijk alles overgenomen had. En natuurlijk hebben we geprobeerd om  alles terug te nemen, maar als we naar een andere basis gingen werd de vorige gewoon weer overgenomen. Natuurlijk was onze server niet heel actief daar, doordat het gewoon geen zin had.

Wat dan wel goed is is het systeem dat ze toepassen waarbij de beter servers tegen elkaar strijden, net zoals de mindere servers dat gaan doen. Dus eigenlijk zou je na ongeveer een week een perfect systeem moeten hebben waar iedereen een gelijke kans heeft, al zul je soms een jojo-effect hebben waar een server balanceert tussen iets mindere en iets betere servers. Maar maakt dat eigenlijk uit als het leuk is? Want dat is WvWvW zeker en vast.

Ga eens in een groep
Ik zal je zeggen, WvWvW is simpelweg onmogelijk om in je eentje te trotseren. Je zult misschien wel een gevecht kunnen winnen tegen een andere afgezonderde ziel. Maar je hoeft nooit in je eentje een burcht over te nemen overnemen en dat is ook niet erg. Ik beleef gewoon onvoorstelbaar veel plezier als ik samen met mijn guild weer maar eens faal als we een burcht proberen over te nemen. Of gewoon samen lekker dansen in een burcht en een feestje vieren. Belachelijk? Ja, waarschijnlijk wel, maar dit zijn het soort dingen waarop je 5 jaar later nog eens terugblikt als je denkt aan die goede oude tijd.  Of waar je nieuwe leden voor waarschuwt als ze net zoals een bange puppy de gevaarlijke grenzen van de guild aftasten.

En natuurlijk valt er nog wat te vertellen over WvWvW. Zo zijn er heel wat speciale gebieden, zijn er leuke extra’s en nog veel meer. Maar ik besloot dat ik niet alles wou spoilen en jou met deze informatie aan je lot over te laten zodat ook jij alles kunt beleven en het leuke gevoel hebt als je iets nieuw probeert. Want dat is WvWvW zeker wel, een vernieuwend idee dat naar mijn mening zeker werkt.

Trouwens, mensen die het spel gereserveerd hebben, kunnen vanaf 18:00 uur meedoen aan de stress-test! Dit is de ultieme test om te kijken of de servers van ArenaNet het allicht zouden begeven, wat hen de vorige keer niet gelukt is.

Advertenties
reacties
  1. toogpraatjes schreef:

    Ik kijk er al naar uit 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s