De Echoput #1

Geplaatst op: 24 mei 2012 door Erik Dekker in Verhalen
Tags:, , , , , , , , , ,

Tijden veranderen snel. Ook in de game-industrie. Deze wereld is eigenlijk constant aan grote veranderingen onderhevig. Het zal je verbazen hoeveel ontwikkelingen er in een jaar gebeuren. Het is daarom goed om er soms gezamenlijk even bij stil te staan en de stand van zaken eens te bespreken. Er zijn simpelweg zoveel onderwerpen om dieper op in te gaan, dat het eng wordt. Maar je moet ergens beginnen! In de aftrap van De Echoput willen we sommige onderwerpen eens flink aan de tand voelen. Om deze gesprekken lekker luchtig te houden, bieden we ze in chatvorm aan. Arkadi en ik trappen de rubriek af met de volgende vraag: Waarom is seks in games tegenwoordig nog een taboe ? Genoeg stof om eens dieper op in te gaan.

Erik: Hey Arkadi, het valt me op dat seks in games nog maar een taboe is anno 2012. Hoe zou dat komen? Is de wereld er niet klaar voor?

Arkadi: Volgens mij komt het omdat het vooral nieuw is in de soort media. Seks is doorgaans al een taboe in het echte leven, maar in games is het volledig nieuw. Ik denk dat het ook anders is omdat er wel degelijk interactie is en je zelf het gebeuren zowat stuurt, dat veel mensen dat niet kunnen vinden. Het is ook niet de gamer zelf die er over klaagt, maar eerder de mensen die buiten de kring staan, iets wat ik niet snap.

Erik: Dat is inderdaad zo. Seks wordt in sommige culturen nog compleet in nevelen gehouden.

Arkadi: Als je er niet van houdt, dan houd je er toch gewoon niet mee bezig? Simpel zat!

Erik: Ik denk echter dat de markt psychologisch gezien wel degelijk klaar is voor wat meer erotische elementen in games, mits hier goed mee wordt omgegaan. Want in films zijn ze tegenwoordig volop te vinden!

Arkadi: In Europa valt dit denk ik nog mee, maar vooral het preutse Amerika en landen in het Midden-Oosten zijn er fel tegen. Toch geen kleine jongens op deze aardbol. Daarnaast worden deze zaken vaak niet expliciet in films getoond, terwijl je in games toch nog niet alles ziet.Erik:En in Duitsland volgens mij ook. Typisch, want de pornofilms van vroeger kenden nagenoeg een hoop Duitsers. Gehoord van een bekende hoor, ga geen vreemde dingen denken.

Arkadi: Ja ja, natuurlijk! Maar ik geloof je, al is het omdat je mijn hoofdredacteur bent. Maar over Duitsland… Volgens mij kun je daar echt een scheidingslijn trekken tussen de voor- en tegenstanders.

Één van de vele stripclubs in Grand Theft Auto IV.

Erik: Duitsland…wat moet je daar nou van denken? Bizar volk eigenlijk ook. Het land van extremen. En toch snap ik het niet. Een paar borsten en de vagina van een schone dame kunnen in een hoop culturen niet door de beugel. En dan al helemaal niet in games. Maar waarom dan wel geweld met kettingzagen, terwijl het bloed alle kanten opspuit?

Arkadi: Volgens mij omdat seks door velen wordt gezien als iets intiems, niet iets dat je moet delen met anderen. En geweld is al veel langer op de TV; mensen zijn het gewoon. Al willen seksueel getinte zaken nog wel eens in het nieuws komen. Maar het is zo dubbelop. Wij bestaan omdat mensen vrijen met elkaar. Het is iets moois. Waarom zou zoiets meer tegenspraak krijgen dan een onthoofde soldaat door een kettingzaag?

Erik: Het is inderdaad een vreemde maatschappij waar wij in leven. Maar seks is tegenwoordig ook volop in films te zien. Kijk maar naar de gemiddelde romantische dramashow. Als daar niet minstens vijf keer de liefde in wordt bedreven, dan gaan mensen bij voorbaat al klagen. Zou het wellicht kunnen omdat je in games wél interactie kunt voeren op het ‘toneel’? Dat je dus gewoon kunt rondbewegen in een virtuele stripclub, zoals in GTA IV? En net zo lang als je wilt naar de goed ontwikkelde voorgevel van een plaatselijke stripper kunt kijken? De echte sadisten onder ons kunnen vervolgens hun shotgun pakken en haar aan gort knallen.

Arkadi: In games kun je inderdaad zelf beslissen wat je wel en niet wilt doen. In films kun je alleen maar aanschouwen wat de regisseur voor je in petto heeft gehad. Weet je, in games kun je vaak je eigen stoutste dromen laten uitbarsten, zoals een stripper naar de eeuwige neu- jachtvelden sturen. Een film is in dat opzicht dan eigenlijk veel braver te noemen.

Erik: Mja, daar heb je een punt. In een film is een seksscene in een paar seconden al weg. Tekort om de gemiddelde puber helemaal gek te maken. Alhoewel, daar heb je Youtube weer voor en de F5 knop.. In dat geval spelen regisseurs inderdaad wat meer op ‘safe’.

Arkadi: En andere sites…

Erik: Ja, ook andere sites inderdaad! Maar zou seks daadwerkelijk een toegevoegde waarde bieden aan games? Zal een game er beter van worden?

Arkadi: Volgens mij heb je verschillen. Neem nu Grand Theft Auto: daar zijn prostituees aanwezig, simpelweg om de twisted atmosfeer te versterken, maar bieden geen echte meerwaarde. Maar neem nu Mass Effect. Daar komt seks voort uit dialogen en relaties. Op zo’n manier wordt er een bepaalde spanning opgebouwd tussen personages en dat werkt verrassend goed. Dus seks kán zeker weten een meerwaarde zijn als het voortkomt uit een goed verteld verhaal.

Erik: Ja klopt, in Mass Effect kun je echt naar zo’n moment toewerken. Ik denk dat de meeste gamers in het eerste deel in wel eens seks wilden hebben met de prachtige Asari alien Liara T’Soni. Ik in ieder geval wel. Maar uiteindelijk had ik een blauwtje opgelopen bij haar. Ik was er absoluut kapot van, man.

De beeldschone Asari genaamd Liara T’Soni uit de Mass Effect reeks.

Arkadi: Begrijpelijk. Als ik mijn tijd ook wat meer in Liara had gestoken, dan zou ik waarschijnlijk ook diep bedroefd zijn als zij mij zou hebben afgewezen. We hebben nota bene zoveel meegemaakt samen! Schept dat geen band?

Erik: Aliens spreken blijkbaar een ietwat andere (lichaams)taal dan wij mensen, het toch meest nuchtere ras van allemaal, zo blijkt.

Arkadi: En ik wil niet weten wat voor een geslachtsdeel bepaalde aliens hebben.

Erik: Misschien hebben sommigen er wel zes. Wie zal het zeggen? Misschien dat Liara zich daarom uiteindelijk terugtrok voor de onweerstaanbare charmes van mijn Shepard.

Arkadi: Wat een theorie! De discussie over het onbekende. Ik kan niet wachten om het uit te proberen.

Erik: Alle zes?! Ik heb nu al medelijden met het werk dat jouw Shepard moet uitvoeren dan. Dat wordt nog een flinke kluif.

Arkadi: Daarom kun je dan twee compagnions meenemen.

Erik: Ik zou zeggen: stuur jouw idee naar BioWare. Wie weet doet het bedrijf er wat mee in een toekomstige Mass Effect game. Niet geschoten is altijd mis! Nu ik eraan denk, ik heb werkelijk nooit geweten dat ik zo’n vunzige collega had. Volgens mij had je dit idee voor Mass Effect al een tijdje op je kerfstok hangen, of niet soms?

*Arkadi blijft stil. Wellicht bevestigt dit de vermoedens alleen maar.*

Erik: “Spreken is zilver, zwijgen is goud”, luidt het aloude gezegde. Maar goed, wat vind jij, Arkadi? Ik denk dat ontwikkelaars zich enkel aan seksuele tinten in een game moeten wagen als het écht wat toevoegt. Niet een geforceerde snelle hap waar je toch niets aan hebt en teleurgesteld naar het scherm zit te staren. het moet impact hebben. Het moet het verhaal meer betekenis geven, of de sfeer in de spelwereld aanzienlijk verrijken. Kwestie is om nu nog de juiste balans te vinden.

Arkadi: Ja, daar ben ik het absoluut mee eens. Ik hoop dat ontwikkelaars wat meer durf gaan tonen in het vervolg. Dan heb ik het nog niet enkel over erotische elementen, maar de actualiteiten durven te omarmen en toe te passen. Laat je niet leiden door emotie, maar onderzoek wat gamers graag willen zien. Of die baat hebben bij deze toevoegingen, dat is natuurlijk een tweede. Weet je Erik, ik krijg nu spontaan zin om Mass Effect weer op te pakken..

Advertenties
reacties
  1. Ertheadius schreef:

    Leuke rubriek! Het is inderdaad vreemd dat ontwikkelaars er geen problemen mee hebben om kettingzagen en afgehakte ledematen in games te stoppen, maar als je ook maar één tepel van een vrouw ziet, dan wordt er moord en brand geschreeuwd (ironische zin). Zonder voortplanting geen leven, toch? What’s the dealio?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s