Diablo III: een nieuwe relatietest

Geplaatst op: 15 mei 2012 door Erik Dekker in Verhalen
Tags:, , , , , , , , , ,

Het heeft maar liefst 12 jaar mogen duren, maar alle ongeduldige gamers van weleer zullen vandaag ongetwijfeld een traan van geluk hebben gelaten. Waarom? Omdat Diablo III eindelijk uit is gekomen. De wereld is vanaf nu voor enige tijd een stuk rustiger te noemen, want de tijd die achter de PC in de slaapkamer wordt doorgebracht, zal aanzienlijk stijgen. Dit maakt van Diablo III een uiterst geschikt middel om je relatie te testen. Tijd om even stil te staan bij de komst van het nieuwe deel van één van Blizzard’s meest noemenswaardige vlagschepen.

Diablo III, het derde deel in een reeks die het dungeon-crawlen heeft groot gebracht in de wondere wereld van het gamen Je verplaatst in dit genre jouw zelfgemaakte stoere personage met een camera van bovenaf door verschillende donkere en levensgevaarlijke dungeons en bevecht gaandeweg honderden, zo niet duizenden mutanten, monsters en demonen die jou het liefst in vijftig stukken zien. Gelukkig doe je het niet voor niets, want de kolossale bergen aan nieuwe uitrustingen, wapens en andere waardevolle items vormen de beloning voor jouw triviale acties. Deze vorm van gameplay werkt in mijn ogen bijzonder verslavend en het verbaast mij ook dat er nog maar verdomd weinig ontwikkelaars zijn die zich hebben proberen te meten aan Blizzard’s uitstekende dungeon-crawl franchise. Torchlight is misschien het dichtste waar je bij zult komen, overigens een geweldig spel dat ik vorig jaar had gerecenseerd.

Maar fans zien Blizzard toch als de grootmacht die dingen gedaan krijgt. Games die niet eerder uitkomen voordat ze spot-on zijn in de ogen van de gezichten die eraan hebben gewerkt. Een bepaalde kwaliteit die moet worden gewaarborgd. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Blizzard wil namelijk dat de gamer het beste kan krijgen dat het bedrijf te bieden heeft. Gevolg is wel dat de fan (vaak aanzienlijk) langer moet wachten voordat de game uitkomt. Waar ligt de grens? Twaalf jaar is natuurlijk eenlange tijd en die wachttijd verbetert de hype en de verwachtingswaarde niet bepaald. Kijk maar naar Duke Nukem Forever, welke een klassiek voorbeeld is van mislukte uitgestelde projecten. Een onderwerp dat het trouwens heel goed doet op verjaardagen waar gamers rondlopen.

Het is echter Diablo III waar we het over hebben, door velen gezien als zo’n beetje dé heilige graal in de hedendaagse gamewereld. Ik heb al talloze gamers gehoord die uiterst enthousiast waren na het spelen van de beta. Helaas ook enkele die er wat minder over te spreken waren, maar die houd je altijd. Tenslotte waren de meeste van die beta’s enkel bedoeld als stresstest en dan krijg je nog eens wat lag, ja.

Daar bleef het helaas niet bij.

Miljoenen gamers die afgelopen nacht naar één van de vele duizenden middernachtlanceringen gingen, kwamen van een nogal koude kermis thuis toen bleek dat de servers helemaal niet toegankelijk zijn vanwege massale drukte van mensen die in probeerden te loggen. Heb je tenminste een excuus om de strategy guide, die je ongetwijfeld ook hebt gekocht, eens goed door te nemen op het toilet. Ah kom op, ik weet dat je zo’n guide ook hebt aangeschaft, geef maar toe! Zou Blizzard dan toch een optie toevoegen om Diablo III offline te spelen? Wie zal het zeggen?

Het zijn tijdelijke problemen waar wel meer gamers kort na lancering last van hadden gekregen. Geduld is daarom ook een schone zaak. Hé, je hebt al twaalf jaar gewacht, dan kunnen die paar dagen er ook wel bij, toch! Toch? Toch snap ik je frustraties.

Wanneer Diablo III in al zijn facetten te spelen zal zijn, zul je je kunnen onderdompelen in een verhaal dat tussen de twintig en de dertig uur duurt. Iedere playthrough is weer compleet anders en je krijgt ook nog eens de keuze uit vijf compleet unieke personages. Welke precies?

Van een bruut die met scherpe wapens huishoudt, tot een mysterieuze voodoo heks die met donkere spreuken de hel op aarde zal brengen, zolang er maar dood en verderf gezaaid kan worden. En daar ben je in Diablo III voor aan het goede adres. Met welk personage ga jij beginnen? Ikzelf ga voor mijn eerste playthrough denk ik voor de Demon Hunter, aangezien ik daar op de Gamescom vorig jaar ook laaiend enthousiast over was. Collega Perry had hier trouwens toen een uitgebreide impressie over geschreven. De Demon Hunter is een snelle jager die vallen neer kan zetten en zijn of haar prooi vervolgens tactisch belaagt met een pijl en boog. Komen jouw opponenten na een barrage aan pijlen en geactiveerde vallen alsnog te dichtbij, dan maak je toch gewoon een aantal radslagen naar achteren om dit kunstje vervolgens rustig te herhalen? Simpel doch doeltreffend. Heerlijk.

Het wordt de komende tijd dus rustiger dan ooit op straat, op het internet en in de kroegen. Hooibalen zullen over de weg heen rollen en wapperende deuren door de wind komen duidelijk op de voorgrond te staan. De bekende aartsdemoon Diablo zal eerst moeten worden getrotseerd voordat het dagelijkse leven weer voortgezet kan worden. Ik ben erg benieuwd hoe Blizzard’s nieuwste game door zowel de pers als de community ontvangen gaat worden, want de verwachtingen waren hooggespannen. Dat ik mijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen om zelf ook op demonen te gaan jagen in de wereld Sanctuary, dat staat vast.

“Time to raise hell my minions!” Oh nee wacht, verkeerde rol.

Advertenties
reacties
  1. Magnum Opus schreef:

    Wat is deze game toch gaaf zeg. Veel langer dan deel 3 ook! Bliz is en blijft heer en meester van het dungeon-crawl genre! Tipje: speel deze game in co-op, maar dan ook echt goed met mensen die je graag mag. Dan wordt Diablo 3 toch zoveel leuker! Klasse spel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s