PlayStation Vita

Geplaatst op: 15 april 2012 door Suzanne de Jong in Reviews
Tags:, , , , , , , ,

Sony’s allereerste handheld, de PlayStation Portable, gooide in 2005 hele hoge ogen en zorgde zowat voor een revolutie in het mobiele gamen. Een groot scherm met vrij sterke hardware, waren twee belangrijke selling points. Maar ook de PSP moest met haar tijd meegaan. De trouwe opvolger heet de Vita en is afgelopen februari uitgekomen. De Vita is ontzettend ambitieus en zit vol met technische snufjes waar menig gamer stijl van achterover zal vallen. Maar hoe denk ik erover? Inmiddels heb ik al een lange tijd met Sony’s nieuwe handheld mogen doorbrengen. Is de Vita Sony’s zwanenzang geworden?

De Vita zou je kunnen beschouwen als een heus multimedia apparaat. Naast het feit dat je er games op kunt spelen, heb je de mogelijkheid om er muziek op af te luisteren en jouw contacten te onderhouden op Facebook en Twitter. Natuurlijk heeft menig gamer daar ook al zijn smartphone voor, maar de Vita handelt deze applicaties simpelweg met zoveel souplesse, dat dit toch niet onbenoemd mag blijven. Daarnaast is de Vita een absurd sexy gadget. Ik heb al meerdere starende blikken gehad in de bus en trein als ik het solide apparaat tevoorschijn haalde en die blikken kon ik in twee categorieën indelen: “Wauw, zij heeft een Vita, ik wil er ook één!” of “Wat is dat voor apparaat?” Vooral die tweede opmerking is een veelvoorkomende, aangezien de Vita zelfs tot op heden helaas maar weinig media aandacht heeft gekregen. Uiterst zonde, want Sony’s handheld verdient het absoluut. Het geluk overspoelt je namelijk als je de Vita in je handen houdt.

Zo’n uitspraak moet natuurlijk goed worden onderbouwen. Ik nodig je daarom ook uit om je te verliezen in mijn Vita recensie, die je hieronder kunt teruglezen. Na het lezen zul je, net als ik, overtuigd zijn van Sony’s nieuwe mobiele troetelkind, let maar op.

Awesome

If looks could kill, the Vita would be a mass murderer: De Vita heeft absoluut vooraan gestaan bij het uitdelen van mooie looks. Met een breedte van achttien centimeter, een lengte van acht centimeter en een hoogte van bijna negentien millimeter, is Sony’s nieuwe handheld net iets groter dan zijn ‘kleine’ broertje de PlayStation Portable. Dit zijn flinke afmetingen en dus beslist geen apparaat dat je zo even in je jaszak stopt. Op papier klinkt het wellicht als een grote en lompe gadget, maar niks is minder waar. De afwerking is prachtig met alles wat er op een aan zit. Zo zitten er aan de rechterzijde de welbekende PlayStation knoppen met daaronder één analoge stick. Onder de analoge stick zijn de start- en select toetsen nog te vinden. En als we dan naar de andere kant van het 5″ OLED scherm gaan, vinden we daar de vierpunts-druktoets en daaronder nog één analoge stick. Geloof mij, een dubbele stick is een godsgeschenk voor een optimale mobiele game-ervaring.

De wonderen zijn de wereld dus nog niet uit; eindelijk kunnen we net zoals op een volwaardige console met twee analoge sticks gamen. Voor shooters bijvoorbeeld is dit een absolute must, aangezien je vliegensvlug je camerastandpunt moet kunnen wisselen, voor optimale bloedbaden. Waarom dit zo lang geduurd heeft? Ik zou het niet weten. Verder zitten er nog de linker- en rechter schouder button op, een PS toets, en is de Vita voorzien van touchpads aan de voor als zowel de achterzijde. En dan natuurlijk nog de aan/uit knop en twee knopjes om het geluid harder of zachter mee te zetten. 

Technische snufjes: De Vita is meer dan de som der delen. Ook op het gebied van de hardware. In welk opzicht? Onder andere in het 5 inch OLED scherm. Iedereen weet inmiddels wel dat de Vita een prachtig mooi en scherp beeld vertoont, maar wat houdt OLED nu eigenlijk in? Ik ben de boeken ingedoken en ga mijn kennis met je delen. Let wel dat de alinea hieronder vanuit een technisch oogpunt is, dus zet je alvast schrap.

‘OLED’ is de afkorting van ‘Organic Light Emitting Diode’. Dit is afkomstig van halfgeleiderlichtbronnen dit houd in dat het beeld ontstaat uit organische leds en lasers. Hierdoor ‘bewegen’ de pixels dus, waardoor je een dergelijk scherp beeld krijgt, aangezien er geen nieuwe beelden naar het scherm geleid worden maar nieuwe beelden in het scherm zelf veranderen door de bewegende pixels. Hartstikke leuk en aardig, maar ook een leuke bijkomstigheid van het OLED-scherm, is dat door het gebruik van leds de batterij duur ook langer meegaat. Maar in een Vita zit niet alleen een beeldscherm, zo kent het apparaat ook nog een A9 Core (Quad Core) processor. Dit alles gaat gepaard met een goed werkend touchscreen in het Oled scherm, zowel voor als achter. Ja, het moge duidelijk zijn dat Sony veel aandacht heeft besteed aan het bieden van verschillende besturingsmogelijkheden! Ook fotografen tussen ons zullen soelaas kunnen vinden bij de Vita, met twee camera’s aan de voor en achterkant om er jezelf, de kat, hond of dat leuke buurmeisje haarscherp mee vast te leggen. Stereo speakers en ingebouwde microfoon, maken het geheel in stijl af. Een echte alleskunner, je kunt er alleen niet mee bellen.

Interessante aps: Verder doet Sony ook veel aan het sociale aspect van de Vita. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Facebook en Twitter als applicatie te downloaden in de PlayStation Store. Maar ook heb je uiteraard je lijst me vrienden waar je vervolgens met mensen mee kunt chatten en trophies met elkaar vergelijken. Erg tof en uitermate handig voor onderweg. Tenminste, als je echt zo’n trofeeënhoertje bent. Een leuk en vernieuwende app is ‘Near’. Hiermee scan je in een omgeving van ongeveer drie kilometer wie er een Vita heeft en wat erop gespeeld wordt. Ook zijn er op verschillende plaatsen op de wereld kleine cadeautjes verstopt. Zo weet ik dat midden op de Dam te Amsterdam een item ligt. En zo zou onder de Eiffeltoren ook een locatie kunnen zijn. Reizen wordt dus nog eens extra beloond en dat is tof. Nuttig is het niet, maar dat hoeft niet altijd. Je bent zo op een creatieve manier reismatig bezig. Wel hoor ik meerdere mensen klagen dat er geen apps te halen zou zijn zoals op je smartphone. Op die uitspraak ben ik erg tegen. Hiervoor hebben we juist een telefoon, dit is een game console en geen applicatie monster. De applicaties die nu beschikbaar zijn voor de Vita zijn spot-on en krijgen een flinke pluim voor de gebruiksvriendelijkheid.

Een grote berg aan releasetitels: Altijd al de drang willen hebben om Oom Dagobert uit de Donald Duck serie uit te hangen? Dat gevoel wanneer de gieraard door zijn pakhuis vol met geld zwom? Dit gevoel wordt bijna geëvenaard als je door de berg release games heen ploegt van de Vita. tijdens de release waren er maar liefst zesentwintig games beschikbaar. Een gruwelijk hoog aantal, maar het meest verbazingwekkende? De hoeveelheid goede games. Sony had de zaakjes dus goed voor elkaar de 22e februari toen de Vita uitkwam. Games als Uncharted Golden Abyss, Modnation Racers: Roadtrip, Wipeout 2048, Rayman Origins, Motorstorm RC en Escape Plan zijn hier nog maar een kleine greep uit. Even terug naar het Oom Dagobert gevoel. Ik zei dat dit gevoel bijna geëvenaard wordt. Maar waarom bijna, zul jij je ongetwijfeld afvragen? Heel simpel: weinig mensen zullen het geld en laat staan de tijd hebben om de zesentwintig release games te spelen. Een goed gevoel geven de release games dus zonder meer. Belangrijk is dan wel dat Sony op dezen voet door blijft gaan en veel games blijft aanbieden voor de Vita. Maar dat lijkt wel goed te komen met titels in het verschiet als Call of Duty, Assassin’s Creed, de Metal Gear Solid HD Collection, BioShock en heel veel meer. Ja, gamers hebben een hoop moois om naar uit te kijken.

Awful

Verdomd dure grap: Gelukkig ben ik al ten tijde van de aankondiging van de Vita geld opzij gaan leggen, zodat ik meer dan genoeg zou hebben als Sony’s nieuwe handheld eindelijk een prominente plek in de winkelrekken zou hebben veroverd. Maar de mensen die niet goed zijn in sparen, het thuis niet erg breed hebben of het moeten doen van een paar euro zakgeld per week, hebben wat minder mazzel. Je bent namelijk 250 euro kwijt voor de WiFi versie en maar liefst vijftig euro meer aan de 3G versie. Wifi mag dan gratis zijn, maar bij de andere variant van de Vita betaal je ook nog eens voor het dataverbruik. Hoog oplopende kosten en daar houd ik niet van.

De games zijn qua prijzen ook niet mis, met adviesprijzen die oplopen tot vijftig euro. Ook heeft Sony in het Vita pakket geen geheugenkaart gestopt, wat ik erg slordig vind. Waarom? Nou, in Amerika en Japan zijn er wel van die kaartjes meegeleverd. Prijsdiscriminatie? De geheugenkaarten zijn trouwens ook flink prijzig. Zo kost de 4GB versie een schamele twintig euro, 8GB 35 euro en de 16GB maar liefst vijftig (!) euro. Je kunt je dus voorstellen dat je een flinke zak met geld naar de winkel moet meenemen om een beetje een leuke Vita collectie mee te mogen nemen. Niet bepaald de ‘Dagobert Duck’ stijl. Nee, dit had veel beter en overzichtelijker gemogen.

Sony’s portable magnum opus
Maar kun je langs het hoge kostenplaatje kijken, dan zul je een geweldig accessoire in je collectie mogen voegen. Simpel gezegd wil je gewoon een Vita hebben. Sony heeft dit keer namelijk ijzersterk werk geleverd. Met alle mogelijke functies en de aanwezige potentie die Sony in dit kleine apparaatje heeft gestopt, is de Vita veel meer dan enkel de som der delen. Zolang er veel aandacht zal worden besteed aan het onderhoud van de gamebibliotheek en de nodige updates, dan zie ik mij de Vita nog lang met veel liefde gebruiken. Ben je een echte portable gamer, dan zie ik, buiten het kostenplaatje om, geen enkele reden voor jou om Sony’s nieuwste creatie niet in huis te halen. Een apparaat die vriend en vijand flink heeft verrast en in de toekomst nog garant gaat staan voor hele interessante mogelijkheden. Let maar op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s