Oil Rush

Geplaatst op: 6 april 2012 door Erik Dekker in Reviews
Tags:, , , , , , , , , ,

Olie is een essentieel goedje dat deze planeet draaiende houdt. Het zorgt ervoor dat machines kunnen blijven draaien om ons werk makkelijker te maken, auto’s op de weg blijven rijden en we kunnen frituren in de keuken. Hele belangrijke zaken in het dagelijks leven. Maar olie is schaars. Het is zó gewild dat er al lange tijd intense oorlogen worden gevoerd voor dit vloeibare goud. Ook in de onlangs uitgekomen real-time strategy game Oil Rush gaat het er heet aan toe. Jij staat aan het roer om jouw bemanning naar de overwinning te leiden. Maar is het pad naar succes er een die gladjes zal verlopen, of beland je uiteindelijk in troebel water?

Real-time strategy titels (afgekort RTS) zijn de afgelopen jaren sterk in trek geraakt. Hoe bevredigend voelt het wel niet om leiding te geven aan verschillende eenheden die rondtrekken over grote gebieden, op zoek naar het grote geluk, of de tegenpartij juist helemaal de grond in te boren? Het is een bijzonder genre, maar het vergt wel enige multitaskende vaardigheden. Vraag ik mij af waarom vrouwen niet vaak beginnen met dit soort titels, als ze het gamen op gaan pakken. Alle flauwe en obvious clichés weggelaten, moet je goed bij de les blijven om in de gemiddelde RTS de gouden bokaal in handen te kunnen nemen. Hoe groter het risico, hoe groter de beloning. Oil Rush doet het iets rustiger aan, maar gooit qua intensiteit wel duidelijk genoeg olie op het vuur. Toch gooit deze game het op sommige punten over een andere boeg. In deze game is de wereld onderwater gelopen en is olie het gesprek van de dag. Jij bent Kevin, een toekomstig commandant die de rol van jouw machtige vader overneemt. Maar pakken deze veranderingen goed uit?

Awesome

Toegankelijk: Er is niets ergers dan meteen vanaf het begin in het diepe gegooid te worden en zelf uit te moeten vinden hoe de kneepjes van het vak nu precies in elkaar zitten. Oil Rush introduceert de mechanieken in de eerste missies stapje voor stapje en maakt je zo spelenderwijs wijzer hoe de ins en outs van de game nu precies in elkaar zitten. Zo hoeven beginnelingen het niet te doen met turn-based strategy games (waar overigens niks mis mee is), maar steeds iets beter worden met de basis in Oil Rush. Tof. “Maar Erik, doen alle RTS titels dit niet?” Tot op zekere hoogte wel. Maar Oil Rush negeert in het begin vrijwel alle andere mechanieken en focust dan per missie op slechts één of enkele features die eigengemaakt moeten worden. Uiteraard wordt het steeds moeilijker, maar tegen die tijd ben je er fysiek en mentaal klaar voor. Rawr!

Recht door zee: Real time strategy games kunnen soms verdomd chaotisch zijn. Je krijgt op een begeven moment zoveel opties voor je kiezen, dat je door alle vrijheid in het heetst van de strijd niet meer weet wat je moet doen. “Oh god, moet ik nou eenheid X gaan toepassen of eenheid Y?” Deze vragen zul je ook in Oil Rush moeten beantwoorden, maar pak je het net even anders aan. Je moet namelijk weten dat je in deze game niet met de muis ingedrukt over het speelveld hoeft te gaan om eenheden te selecteren, maar enkel op de knop bij een basis hoeft te drukken om zo een percentage van de aanwezige eenheden op te roepen. Jouw teams bewegen namelijk van basis tot basis en zullen die van hand tot tand verdedigen. Je kunt dus geen eenheden op een willekeurige plek plaatsen.

Vervolgens moet je aangeven of je 25%, 50% of 100% van de aanwezige mankrachten op jouw doelwit af wilt sturen. Deze toch wat meer gelimiteerde keuzes zorgen ervoor dat beginnelingen minder moeite zullen hebben om de controle op het slagveld te behouden. De veteranen in het genre zullen dit waarschijnlijk echter als een minpunt beschouwen. Zo zie ik het echter niet, want het is goed om te zien dat er weer eens wat anders wordt geprobeerd. Daarnaast zijn de latere levels moeilijk genoeg om jouw aandacht vast te houden. Vele basissen in het veld moeten worden verdedigd tegen heuse invasies aan vijandelijke troepen. Dit verraadt stiekem dat Oil Rush ook als een Tower-defense titel kan worden beschouwd. Hoeveel troepen ga je bij welke basis neerzetten? Moeilijke keuzes, die grote impact op het verloop van de match kunnen hebben. Je hebt dus genoeg om je zorgen over te maken, beste hardcore gamer. Geen man overboord, dus.

Power-ups: Veroverde basissen zorgen voor olie, wat in principe dient als jouw bron van inkomsten. Met die inkomsten kun je jouw basissen beschermen met verschillende soorten turrets en die daarna ook nog eens opwaarderen. Want jouw olie moet je tot op de dood verdedigen. Het geeft een goed gevoel om jouw schatten net dat ene beetje extra kunt bewaken. Maar dat is niet genoeg, want de vijand komt daar uiteindelijk wel doorheen. Wat je pas echt nodig hebt, dat zijn eenheden. En hoe meer basissen je verovert, hoe meer eenheden je krijgt. Door jouw kunstje goed te blijven doen, krijg je ervaringspunten, waarmee je zogenaamde power-ups kunt vrijspelen. Je moet hierbij denken aan verbeterde bepantsering voor jouw manschappen, een tijdelijke verdoving van plaatselijke vijandelijke forten, zodat er geen turrets meer werkzaam zijn, of de oproeping van gigantische onderzeeboten om jou bij te staan in de strijd. Deze extra hulpmiddelen voelen heel bevredigend aan en zijn absoluut geen overbodige luxe, in al die hectiek die je uiteindelijk wel ervaart.

Oogstrelende graphics: Wat mij op is gevallen, is dat het grafische gehalte in Oil Rush uiterst noemenswaardig is. De watereffecten komen perfect tot hun recht. Dit zie je terug aan het oog voor detail, maar ook aan de wilde bewegingen die jouw eenheden over het water maken. De sporen die zij achterlaten zijn prachtig vormgegeven en dragen flink bij aan de immersie. Leuk feitje is dat je met een druk op de knop een filmische ervaring krijgt door de troepen van dichtbij te achtervolgen, alsof jij zelf met een boot achter ze rijdt.

Jij bent de commandant die alle touwtjes in handen heeft en dergelijke kleinigheden geven je echt het gevoel dat je grootmachten op de vijand afstuurt. Mis ik alleen nog het nummer ‘Ride of the Valkyiries’ (iedere RTS moet dat nummer bevatten), helemaal als je dicht achter je troepen zit. Maar het mag niet deren. Jammer is wel dat deze watersporen al snel verdwijnen, wat niet erg logisch overkomt. Maar dat neem ik maar voor lief. Je moet namelijk niet achterom kijken, maar vooruit. Anders valt jouw meester-strategie in het water, en dat willen we niet.

Awful

Blijft teveel aan de oppervlakte: Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, prijs ik Oil Rush de hemel in voor de toegankelijke gameplay. Hier ligt ook meteen de valkuil, want door die benadering schittert enige diepgang helaas nogal door afwezigheid. Je kunt jouw troepen niet op een willekeurig punt neerzetten, dus creatief bedachte obstakels voor de tegenstanders blijven achterwege. Je zult het dus moeten doen met maximale bescherming bij jouw basissen zelf. Natuurlijk zijn er op een begeven moment talloze verschillende punten op de kaart die je kunt veroveren en beschermen tegen invasies aan vijanden, maar ik had toch liever wat meer vrijheid gezien. Nu ben je in principe eigenlijk bezig met een bordspel op het water. Misschien is het gewenning, want deze benadering zorgt wel voor wat meer rust en dat ben ik niet gewend in een RTS.

Online is zo dood als een uitgedroogde put: Oil Rush is maar stilletjes de gamemarkt ingekomen. Geen marketing, niks. Eeuwig zonde, want de game biedt wel degelijk een aantal hele interessante features. Maar omdat er voor die benadering is gekozen, zijn er maar bar weinig spelers in deze wondere waterwereld. Deze game moet je dus niet kopen voor het online gedeelte. Wel kun je custom matches spelen tegen de computer, wat helemaal geen straf is. Maar ik snap dat sommige RTS-fans hun online fix nodig hebben. En als je bij die groep behoort, kun je deze game beter niet uit de (digitale) winkelrekken vissen.

Verder genereren eenheden zich bij jouw veroverde hoofdbasissen uit zichzelf, dus ook op dat gebied kun je op de automatische piloot te werk gaan. Voor de luie gamers onder ons een geweldige toevoeging, maar ik houd ervan om dit soort titels zelf mijn zaakjes te managen. Waarom krijg je niet gewoon de optie om deze zaken handmatig uit te voeren? Een gemis, als je het mij vraagt.

Geslaagd experiment
Dat terzijde, is Oil Rush wel degelijk een toffe RTS die op uiterst succesvolle wijze een hoop Tower-Defense elementen combineert. Ik houd ervan als ontwikkelaars de moed bijeenrapen en van het bekende pad af willen dwalen. Experimenten kunnen hard falen, maar soms zijn er ook lichtpunten te vinden in die dichte mist van onzekerheid. Oil Rush weet er zeker weten een aantal te vinden en raakt daarom ook duidelijk een slagader met olie. De game scoort qua diepgaande gameplay elementen niet al teveel punten en ook online valt er maar bar weinig te beleven, maar de warme toegankelijkheid, de unieke features en het prachtige visuele jasje, maken wat mij betreft alles goed. RTS titels hoeven niet altijd chaotisch te zijn en Oil Rush bewijst dat maar weer. Maar vergis je niet, want wanneer jouw basis zich tussen een stuk of tien anderen ligt, kan het nog aardig heet onder de voeten worden. Al dit voor een schappelijke prijs van onder de zestien euro. Loop je warm voor real-time strategy games, dan zal Oil Rush jouw game-motor zonder twijfel voor enige tijd kunnen laten branden. 

Oil Rush is een real-time strategy game, die Tower-Defense elementen combineert en is ontwikkeld door Unigine Corp. De game is nu exclusief verkrijgbaar voor de PC voor 15,99 euro op het digitale platform Steam en tevens voor een soortgelijke prijs in de gewone winkelrekken. Een fysiek reviewexemplaar is aan ons verstrekt door uitgever Iceberg Interactive. De recensent heeft talloze olietorens overgenomen en met zijn leger aan speedboten en olietankers voor een hoop schade gezorgd. Maar geen zorgen, er is gelukkig geen olie gelekt. Wij van Gamegasm zijn namelijk geen tweede BP.

Advertenties
reacties
  1. ertheadius schreef:

    Toch wel benieuwd naar deze game .Wel goed om te zien dat er nog originaliteit heerst in het RTS-genre. Maar wil Wargame ook nog halen..twijfels. Deze is wel veel goedkoper, misschien toch deze eerst spelen 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s