Danger Close speelt op safe met nieuwe Medal of Honor

Geplaatst op: 29 februari 2012 door Erik Dekker in Verhalen
Tags:, , , , , , ,

Controversie is het gesprek van de dag in deze wereld, lijkt het wel. De originele Medal of Honor werd in 2010 geplaagd door vele kritieken, omdat de Taliban in de game zou zitten. “Dat kan natuurlijk niet! Schande!” Oh dus mensen bewerken met een kettingzaag is geen probleem, maar als de naam, de ‘Taliban’ in een game komt te zitten, dan is het foute boel? Juistem. De naam ‘Taliban’ werd daarom ook maar snel veranderd naar ‘The Opposing Force’. Ontwikkelaar Danger Close wil deze feedback met Medal of Honor: Warfighter voorkomen.

Hoe, zul je je ongetwijfeld afvragen? Nou, door geen missie toe te voegen waarin je klopjacht moet maken op Osama Bin Laden. Je weet wel, die terrorist die onlangs werd doodgeschoten door een special ops team. Geweldig nieuws natuurlijk, want de wereld is naar mijn mening beter af zonder mijnheer Bin Laden. Een man van zo’n hoge prioriteit, zorgt natuurlijk ook voor veel aandacht in de media.

En dat is waarschijnlijk ook de reden waarom uitgever Electronic Arts heeft aangegeven dat we in Warfighter geen missie hoeven te verwachten om te jagen op Osama Bin Laden. Een wijs besluit? Daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Een missie als deze maakt of breekt een game niet, maar zet de titel wel extra in het nieuws. Slechte publiciteit bestaat immers niet, zeggen sommige wijze individuen. Call of Duty: Modern Warfare 2 kreeg met dezelfde problemen te maken door de media, toen ontwikkelaar Infinity Ward een missie had toegevoegd waarin je als Rus honderden bezoekers op een vliegveld dood kon schieten. Zulke missies doen mij persoonlijk niet zoveel qua negatieve gedachten, maar in de ogen van vele andere mensen kon dit absoluut niet door de beugel.

Maar waarom kan het niet bij games, maar wel bij films? Talloze videoprojecten die een flinke stap verder zijn gegaan dan bij menig game waar aanzienlijk meer kritiek op is gekomen. Komt het door de interactie, wat je niet kunt in een film? Of zijn er andere factoren aanwezig?

Maar controversie leidt juist tot meer publiciteit! Ik zeg niet dat Danger Close absoluut een confronterende missie in Medal of Honor: Warfighter moet stoppen, maar er wordt hier duidelijk op ‘safe’ gespeeld. Een interessante keuze van aanpak, eentje die ik persoonlijk niet heb zien aankomen. Hoe het ook wendt of keert, ben ik alsnog erg benieuwd naar het eindresultaat van de nieuwe Medal of Honor game. Uiteindelijk staat een game als deze juist garant voor het nodige schietwerk en is op die manier een perfecte afleiding na een lange dag op kantoor. Misschien heeft Danger Close daarom wel voor deze aanpak gekozen. Wie weet.

Medal of Honor: Warfighter staat gepland voor een release in oktober dit jaar en zal te spelen zijn op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Advertenties
reacties
  1. Magnum Opus schreef:

    Zal ongetwijfeld wel met het origineel te maken hebben inderdaad. Maar er zijn opvallend genoeg nog andere ontwikkelaars die risico’s durven te nemen. Kijk maar naar de ontwikkelaar van Sniper Elite V2, die jou de mogelijkheid geeft om Hitler af te schieten als je de game pre-ordert. Erg interessant, maar ook dat gaat waarschijnlijk wel voor enige berichten zorgen.

    • Erik Dekker schreef:

      Haha ja Sniper Elite V2 is zeker een goed voorbeeld. Kan me niet herinneren dat we de Fuhrer al eens eerder dood hebben mogen schieten in een videogame.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s