Aftellen voor de komst van de PlayStation Vita

Geplaatst op: 15 februari 2012 door Suzanne de Jong in Verhalen

Nog maar één klein weekje en dan kunnen we er dan eindelijk mee aan de slag gaan: de nieuwe handheld van Sony. En het is te merken dat de Vita bijna uitkomt: bij winkeliers, in de reclame folders, op internet maar ook vooral in mijn leefomgeving. Iedere gamewinkel probeert nog even flink reclame te maken zodat de consumenten aankomende woensdag naar binnen komt lopen om flink in de buidel te tasten voor Sony’s nieuwe handheld. Het ziet er naar uit dat deze investering een goede gaat zijn, aangezien alle (p)reviews van de Vita uiterst lovend zijn.

Inmiddels heb ik allang mijn keuze gemaakt waar ik mijn Vita woensdag mag gaan ophalen. Niet voor niets staat mijn reservering al een maand dik gedrukt in het dossier van mijn beoogde winkelier. Wat een geluksvogel is het eigenlijk ook. Maar veel winkels strooien nu met advertenties en acties om de gamer voor zich kunnen te winnen. Hoge kortingen op games, extra punten voor je klantenkaart, bij aankoop van zoveel games bij een Vita een extra accessoire en ga zo nog maar even door. Maar vooral de internet en de reclame folders worden letterlijk en figuurlijk volgepropt met hun aanbiedingen en acties. Leuk en aardig die extra’s maar het blijft een duur grapje, aangezien de WiFi versie voor niet minder als 250 euro over de toonbank gaat en de 3G versie maar liefst drie honderd euro op moet leveren. En dan moeten er natuurlijk nog games bij, en een geheugen kaart. Je kunt dus een flinke geldzak meenemen naar de winkel die de voor jou de meest aantrekkelijke actie op poten heeft gezet.

Wat mij met name opvalt zijn vooral de gamers die niet dagelijks alle nieuwtjes binnen de game-industrie volgen en dus nu pas van het bestaan van de Vita afweten. En dat terwijl ik al sinds de aankondiging op de E3 op mijn stoel zit te stuiteren. Dus vooral veel last minute reserveringen die ik om mij heen zie. En ik denk dat er nog meer gaan volgen vlak na de release. Dan hebben we ook nog gamers die de kat uit de boom kijken, die nog niet helemaal weten wat de Vita is en wat het kan. Een deel zal afhaken, omdat het toch niet helemaal in hun straatje past. Maar een groot deel gaat na de release waarschijnlijk nog wel over op aankoop.

Maar wat vooral belangrijk is voor Sony, is met name de aanlevering van goede games. Veel handhelds zijn na verloop van tijd in een hoek van de kamer stof gaan happen. En daar is maar één reden voor: een handheld kan nog zo tof zijn, maar als er geen goede games voor uitkomen is het einde verhaal. Een goed voorbeeld is de 3DS die begin vorig jaar werd gelanceerd, waar de echt memorabele titels pas in de afgelopen maanden langskwamen. Mensen kopen een 3DS voor de Mario games en titels uit de Zelda saga, maar die waren in de eerste maanden van de 3DS nergens te bekennen. Eeuwig zonde, maar Nintendo begint het langzaam maar zeker goed te maken.

Gelukkig heb ik vertrouwen in de games die nog uit gaan komen. Ja, de Vita mag zich gelukkig prijzen met potentiële mobiele toppers als Call of Duty, Bioshock, Killzone, Assassin’s Creed en de Metal Gear Solid HD Collection. Games die menig gamer wel onderweg wil spelen denk ik zo. Nu maar hopen dat we de komende jaren net zo’n sterke line-up kunnen zien. Is dit slechts een sterke intro met een zwakker verloop? De tijd zal het leren, maar ik denk dat het op dit gebied wel goed moet komen.

Er zijn al wat trailers van de Vita verschenen, maar de trailer hieronder vond ik echt ontzettend sterk. Dus ram op die play knop en geniet! En misschien is dit wel dé trailer waardoor je toch nog even snel naar de winkel rent om hem toch nog te pre-orderen. Wie weet. Gaat de Vita Sony’s zwangenzang worden? Vooralsnog lijkt het van wel. Een goede eerste indruk is cruciaal voor succes en op dat gebied heeft de Vita een flinke voorsprong op de rest. Maar een langetermijnplan is minstens zo belangrijk om de gamer enthousiast te houden. De komende weken mag het publiek antwoorden Sony’s plannen, maar daarna ligt de bal weer bij de uitgever. Zal mij benieuwen hoe die bal gaat rollen de komende maanden.

Advertenties
reacties
  1. Bas schreef:

    prachtig verslag zeg!
    ik kan ook niet wachten

  2. Ertheadius schreef:

    Het zal mij benieuwen, maar ik heb wel vertrouwen in Sony’s beleid met de Vita. De markt is rijp voor een nieuwe handheld, na de toch vrij tegenvallende 3DS. Ook al begint de 3DS nu wat meer te groeien op het gebied van topgames, is de zure eerste indruk niet weggegaan bij mij. Jammer, dat bewijst maar weer hoe een eerste blik allesbepalend kan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s