Gaat THQ mogelijk failliet?

Geplaatst op: 16 januari 2012 door Erik Dekker in Nieuws
Tags:, , , , , , , , , , , , ,

Ik ben een middag weg en ik krijg meteen slecht nieuws te horen. De geruchten gaan namelijk rond dat uitgever THQ faillissement heeft aangevraagd en haar line-up voor games die na 2014 uit zouden komen van de lijst heeft geschrapt. Ernstig nieuws inderdaad. Wat is er allemaal gebeurd?

Het begint allemaal met het massa medium Twitter. Op de Twitter pagina van Kevin Drent, een veteraan in de game-industrie die er zijn werk van heeft gemaakt om nieuwe ontwikkelaars te helpen met het uitgeven van hun games. Drent zegt dat THQ de opkomende massively multiplayer online game Warhammer 40,000: Dark Millennium van de lijst heeft geschrapt. Die game zal dus (voorlopig) het licht niet meer zien. Ontzettend zonde, aangezien ik mij laatst nog met Warhammer 40,000: Space Marine ontzettend heb weten te vermaken. Natuurlijk zijn dit twee totaal verschillende games, maar het neemt niet weg dat een project waar mogelijk enkele honderden mensen keihard aan hebben gewerkt, gewoon in de prullenbak wordt gesmeten.

Dat THQ het echter moeilijk heeft, dat valt niet te ontkennen. De uitgever heeft het al een tijdje zwaar vanwege de tegenvallende verkoopcijfers van onder andere de first-person shooter Homefront, de third-person actiegame Warhammer 40,000: Space Marine en de tekengame uDraw met bijbehorende tekentablet. Bij het uDraw team vielen er laatst maar liefst dertig ontslagen, vanwege de tegenvallende verkoopcijfers. Blijft ontzettend zonde van al het harde werk dat de mensen hebben geleverd, of je iets slechts hebt afgeleverd of niet, dat staat daar volledig buiten. Alle drie de games gingen zeer weinig over de toonbank en dat voelt een bedrijf wel, zelfs een grootmacht als THQ. Maar het lijkt mij dat de chaotische sandbox game Saints Row: The Third wél erg goed is verkocht. Ik hoor er in ieder geval iedereen over. Hopelijk krijgen we binnenkort de uiteindelijke verkoopcijfers te zien, om een definitief oordeel te vellen.

Ook lees ik dat THQ op zoek zou zijn naar een koper voor het bedrijf. Er zou voornamelijk in Azië zijn gezocht voor geïnteresseerde partijen. Maar wat we niet weten is of het de bedoeling zou zijn dat het hele bedrijf in een keer verkocht zou worden of gedeeltelijk en dan met name de rechten voor de games en series. De uitgever wil hier ook nog geen antwoord op geven, dus we moeten dit alles voor nu met een flinke korrel zout nemen. Maar dat het verontrustende geruchten zijn, dat is overduidelijk.

Mochten de geruchten waar zijn, dan kunnen we na 2014 geen games meer verwachten die onder de vleugels van THQ zitten. Dus geen Darksiders, Saints Row, Metro en Warhammer games meer die THQ uit gaat geven. Ik hoop met heel mijn hart dat, buiten de toekomst van deze uitgever om, deze franchises alsnog een toekomst zullen blijven houden, want er zit nog genoeg potentie om om prachtige games van te kunnen maken. Sowieso krijgen we dit jaar waarschijnlijk Darksiders II en Metro: Last Light nog in de winkelrekken te zien, dus dat zijn geruststellende vooruitzichten. Hoe dan ook, THQ zal nog moeten vechten voor het licht in de duisternis want die wordt steeds kleiner.

De tijd zal het leren, maar stiekem heb ik het geduld niet om te wachten. Ik hoop dat THQ deze week nog met berichten komt, zodat er duidelijkheid over de situatie ontstaat. Mochten de geruchten waar zijn, dan wens ik de medewerkers die keihard aan de projecten hebben gewerkt, veel sterkte toe. Uiteindelijk vochten ze dan voor een verloren zaak en dat is ontzettend zuur.

Metro: Last Light

De mogelijk gecancelde MMO Warhammer 40,000: Dark Millenium

Saints Row: The Third

Darksiders II

uDraw

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s