Happy nieuw gamejaar!

Geplaatst op: 1 januari 2012 door Suzanne de Jong in Verhalen
Tags:, , , , ,

Gisteren heeft heel Nederland massaal de laatste seconden afgeteld naar de jaarwisseling en daar zijn we dan: 2012! 2011 was een jaar met ontzettend veel rivaliteit tussen uitgevers, duistere en nietszeggende aankondigingen, de eerste keer Gamescom voor Gamegasm en een hele grote berg aan goede games. Maar wat gaat 2012 ons brengen? Een aantal games die al gepland zijn voor 2012, een aantal te verwachten aankondigingen en natuurlijk de aankondigingen die niemand aan zag komen. Ik had een intiem gesprekje met vadertje tijd, benieuwd wat ik met hem besprak? Lees dan verder!

Dit hierboven is de eerste alinea die ik heb getypt in 2012 voor Gamegasm en er gaan er natuurlijk nog veel meer volgen. Ik heb genoten van 2011 maar mijn gamers instinct zegt mij dat 2012 nog grootser gaat worden. Desondanks dat volgens de Maya’s dit het jaar is waarop de mensheid stopt met bestaan ben ik ervan overtuigd dat de ‘hooggeleerde’ die dit onderzocht zou hebben uiteindelijk het onderzoek zou hebben bedacht. Met deze soort fraude maakte we in 2011 kennis en aangezien ik niet geloof in een dergelijke oerknal waarom zou ik dan wel geloven in een potentiële ‘moderne’ oerknal? Maar genoeg over oerknallen, aangezien het begrip ‘Vadertje Tijd’ vaker in onze artikelen terug komt vond ik het tijd om de beste man eens persoonlijk te ontmoeten. Ik belde zijn secretaresse en maakte een afspraak, die vond natuurlijk in het uiterste geheim plaats. Een bijzondere gebeurtenis volgde, kan ik je vertellen. Na hem lang te volharden over hoe geweldig onze lezers zijn had ik hem overtuigd dat zijn verwachtingen van 2012 exclusief te lezen zouden zijn op Gamegasm.

“2012: hét jaar van nieuwe consoles”
Het is al bekend dat 22 februari de PlayStation Vita in onze game-handen komt te liggen, maar dit wordt ook het jaar van de Wii U. Het jaar waarop handhelds een nieuwe standaard neer gaan zetten en Nintendo hopelijk aan de kwalitatieve HD consoles van vandaag de dag mee kan doen. Tot nu toe waren de verwachtingen voor de PlayStation Vita wisselend. Zo denken mensen dat met de tablets van tegenwoordig handhelds het niet meer gaan redden. Anderen denken juist dat met vooral de twee analoge sticks en een nieuw level wat betreft grafische mogelijkheden op een handheld de PlayStation Vita revolutionair is op dat gebied. Wel is het jammer dat in Japan waar Sony’s jongste spruit al in de winkels ligt het minder goed doet dan verwacht. Er schijnen bugs in het apparaat te zitten en de verkoop is na de eerste week aanzienlijk gedaald. Vader Tijd denkt dat wij hier in Europa voordeel doen met de vroegere release in Japan. Zo zijn de meeste kinderziektes in het apparaat ontdekt en voor zover mogelijk opgelost voordat wij kritische kaaskoppen het solide apparaatje in handen krijgen.

Wat betreft de Wii U, menig mens heeft nog wat moeite met de naam. Gaat dit echt de console worden voor Nintendo waar ze zich gelijk op kunnen trekken met Sony en Microsoft? Vader Tijd denkt van niet. Nintendo heeft altijd al een hele eigen kijk op games gehad en dat willen ze ook zo houden. Bijna elk spel dat gemaakt is voor of door Nintendo is aan één screenshot, ingame geluid of character als Nintendo product te herkennen. Maar Nintendo is tegelijkertijd ook revolutionair geweest wat betreft het springen en zwaaien voor je t.v. in plaats van het lui achterover hangen op de bank.

Of wij gamers daar altijd even blij mee zijn geweest? Nee. Of dit wereldwijd heeft gewerkt? Ja. En dat is nou precies wat Nintendo zo goed doet, ze zien wat voor de ‘doorsnee’ consument aantrekkelijk is en trekken zich niks aan van de luie gamers die roepen: “Ja, maar wij willen lui op de bank hangen en gamen tegelijk”. Nintendo zegt indirect gewoon terug: “Nou dan kopen jullie toch een andere console, maar dan missen jullie wel die toffe Nintendo feeling”. Want springen of niet Nintendo blijft in zijn games het gevoel bij je naar boven brengen dat zelf vadertje tijd mij met tranen in zijn ogen terug dacht aan zijn kinderjaren. En misschien vind Nintendo met de WiiU nu juist die tussenweg van actief springen voor de t.v. en het relaxte gamen op de bank.

“2012: hét jaar van verwachte en onverwachte aankondigingen”
Sommige dingen weet je van tevoren gewoon al, zoals het feit dat je (bijna) elke maandag naar school of naar je werk moet, het feit dat poep stinkt, het feit dat je na het uitspelen van een game een voldaan gevoel krijgt of het feit dat je elk jaar toch echt een jaartje ouder wordt. Zo weten alle gamers op deze aardkloot al dat er dit jaar gewoon weer een E3 en een Gamescom plaats gaan vinden. En dat daar ook aankondigingen gedaan zullen worden die we mijlenver al aan hadden zien komen, maar ook aankondigingen die kippenvel makend zullen zijn omdat niemand ze aan had zien komen (of omdat ze vreselijk zijn natuurlijk). Zo mompelde vadertje tijd iets over nieuwe consoles. Hij was er een beetje vaag over dus ik kan jullie nou niet concreet vertellen of hij het nou verwachte of zeker wist dat er een nieuwe Xbox en/of een nieuwe PlayStation het levenslicht gaat zien tijdens één van de evenementen.

Maar er gaan natuurlijk ook games zijn waar niemand ooit meer een vervolg op verwacht had of games die hét vervolg krijgen waar iedereen op gehoopt had maar niemand die het verwacht had. Kijk naar de speculaties die losbarsten met die ene ‘V’ onder het GTA logo geplakt. Vadertje tijd verwacht dat er nog veel meer van dit soort acties plaats zullen gaan vinden in 2012. Met de techniek van tegenwoordig voor de deur zijn de gamers hongeriger dan ooit te voren en vadertje tijd vertelde dat hij genoeg levensmiddelen heeft ingeslagen om komend jaar goed door te komen, dat beloofd dus heel wat.


“2012: hét jaar met nieuwe genres”
Dit is eigenlijk een persoonlijke kijk op wat iemand vernieuwend vind zegt vadertje tijd heel wijs. Maar aangezien sommige games gewoon niet te benoemen zijn als shooters, adventure of sport games is dat wel degelijk als ‘nieuw’ te benoemen. Hiermee werd in 2010 (als we spreken over games van de laatste jaren) eigenlijk al een intreden gedaan met Heavy Rain van Quantic Dream. Niet iedereen vond het tof, maar de mensen die de game wel als leuk ervoeren vonden hem over het algemeen genomen dan ook meteen geniaal. Toen begin dit jaar L.A. Noire uitkwam en desondanks een andere beleving neerzette als Heavy Rain is ook die game geen shooter, adventure of sport game te noemen. Achteraf kreeg L.A. Noire wel heel wat kritiek over zich heen, maar het zette wel iets nieuws neer.

Vadertje tijd voelde zo aan zijn water dat hier misschien nog wel meer in zit, of dit ‘nieuwe’ genre opbloeit in 2012 was hij nog niet helemaal zeker van. Maar ergens moet een begin zijn. Wel is het met zekerheid te zeggen dat fans van de Heavy Rain en L.A. Noire games een gat in de lucht gaan springen als er voor dit soort spellen een heel nieuw genre ontwikkeld wordt. Misschien wordt er dan ook gelijk een nieuw soort vuurwerk ontwikkeld met al die in de lucht springende fans? Vadertje tijd was alleen niet zo zeker over die laatste stelling.

“2012: hét jaar met nog meer community”
De oudere garde snapt er al geen hout meer van, bij vadertje tijd begint het ook al te duizelen en zelfs de jongeren en jongvolwassenen wordt het soms wat veel: de belachelijke hoeveelheid aan apps en andere te installeren programma’s om van alles op de hoogte te blijven. Verwachting voor 2012? Het worden er alleen maar meer. Met het intreden dit jaar van Battlelog voor Battlefield 3 en het uitgebreide Call of Duty Elite werd dit jaar de stempel gezet. Alle statistieken, prestaties en andere bij te houden gegevens die uit een online spel rollen zijn vanaf nu bij te houden op databases. Dit moet zich natuurlijk nog hier en daar ontplooien maar vadertje tijd die overal komt waar geen enkel ander mens zomaar komt heeft al een beetje gezien dat andere ontwikkelaars hier zeker potentie in zien.

Dus mocht je naast je (nutteloze) apps die je normaal tijdens een lange trein of busrit bezig houden inmiddels vervelen? Dan heb je grote kans dat je in 2012 druk je wapen samenstelling van bepaalde shooters zit aan te passen, even snel kijkt of je oudere neef al een hoger level heeft bereikt dan jij of snel de nieuwe ingeving voor die geniale clan naam snel claimt. Als ouderen zich al ergeren aan al die ‘jongeren’ met hun telefoontjes en tegenwoordig zelfs tablets, kunnen ze die ergernis maar beter gaan negeren, want het gaat alleen nog maar erger worden.

We kunnen dus veel verwachten van 2012, het wordt nog drukker dan 2011 en er zullen zelfs kamer vragen gesteld moeten gaan worden over een eventuele extra maand aan het jaar toe te voegen, om de achterstand aan reeds toffe uitgekomen games alsnog te kunnen spelen. Verwacht wordt dat een meerderheid van de tweede kamer tegen gaat stemmen op dit voorstel, maar dat door een onverwacht referendum zal de notie alsnog aangenomen gaat worden. – “Vadertje tijd”.

Advertenties
reacties
  1. Ertheadius schreef:

    Iedereen hier ook gelukkig nieuwjaar! Beetje late to the party, maar beter laat dan nooit toch? Hoop dat 2012 maar een fantastisch jaar gaat worden, vol liefde geluk en hele goede games 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s