Bang!

Geplaatst op: 1 december 2011 door Erik Dekker in Reviews
Tags:, , , ,

Op zijn tijd kan ik kaartspelletjes erg waarderen. Het is rustgevend, maar houdt je brein aan de andere kant wel meteen scherp. Een bizarre combinatie, maar wel een die mij voldoening bezorgt. Niet voor niets ben ik het grootste deel van mijn speeltijd in Rockstar’s Red Dead Redemption druk bezig geweest achter de digitale pokertafel. Onlangs kreeg ik de kans om terug te keren naar het Wilde Westen én de kaarttafel voor de game Bang! Simpel qua opzet, maar wellicht toch een doeltreffend spel. Daarnaast kun je op de PC ook nog eens tegen spelers op de telefoon spelen. Tof! Maar wist Bang! mij te overtuigen, of werd ik door de schijn bedrogen?

Bang! is een typisch kaartspel, waarin je van bovenaf kijkt op een platte kaarttafel en jouw ding doet met een dodelijk kaartspelletje. Er worden namelijk ook geweren in gebruikt. Klinkt als de voorloper op Russisch Roulette.

Awesome

Leuke unieke regelgeving: De ontwikkelaar heeft met Bang! een geheel nieuw kaartspel ontwikkeld met een eigen regelboekje. Zelfs de meest ervaren kaarter zal dus even de tutorial moeten volgen, alvorens hij snapt waar Bang! überhaupt over gaat. In deze game heeft iedere kaarter een eigen rol om te vervullen. Zo is de ene kaarter een Sheriff die het met zijn compagnons, Deputies, moet zien uit te houden tegen Renegades en Outlaws die het op hem hebben voorzien. Gaat de Sheriff namelijk dood, dan winnen de Renegades. Het is echter zo, dat jullie niet van elkaar weten wie welke rol vervult. Alleen de Sheriff moet zichzelf toonbaar maken, want dan weet iedereen wie hij moet aanvallen. Het gevolg laat zich in ieder geval wel raden: een soort van ‘Wie is de Mol’, alleen dan in kaartvorm. Een interessant concept, dat voor de nodige spanning op de kaarttafel kan zorgen.

Door na iedere ronde nieuwe kaarten te pakken, vind je, naast kaarten die jouw tegenstanders kunnen neerschieten waarna er een deel van hun levensbalk afgaat, ook andere troeven zoals betere wapens. Spelers die tegenover je zitten, die kunnen jou namelijk niet raken met een slap pistool, want je zit dan te ver van ze af. Enkel door betere wapens te pakken uit de stapel, moet je je zorgen maken. Gelukkig kun je ook eventuele bierkaarten oppakken die jouw gezondheid weer beter maken. Wie zei ooit dat alcohol slecht voor je was? In Bang! in ieder geval niet. Mijn type spel dus. Zo zit deze game vol met speciale kaarten, waarmee je jouw tegenstanders nog flink wat moeilijkheden kunt bezorgen. Alles gebaseerd op kans, dat wel. Houdt het spannend, zullen we maar zeggen.

Makkelijk om in te komen: Het moeilijkste gedeelte van Bang! is ongetwijfeld het volgen van de tutorial en het snappen van de spelmechanieken. Maar als je het doorhebt, dan kom je in een flow terecht. Omdat niemand van elkaar weet welke rol hij moet vervullen, ben je soms puur aan het gokken. Totdat je de tijd neemt om het gedrag van de andere spelers te snappen. Als er namelijk sommige kaarters het enkel op anderen hebben gemunt, dan kun je jezelf het volgende afvragen: ”Hmm, hij of zij gebruikt zijn aanvallende kaarten niet op de Sheriff. Zou hij een helpende Deputy zijn? Zoja, dan moet ik mijn kaarten dus ook bewaren voor die speler.” Door het kat en muisspel probeer je elkaar af te troeven. Gebeurt dit tijdens het spelen, dan zorgt dit voor een heerlijke strijd tussen verschillende fronten.

Het leuke is dat je op de PC ook tegen spelers op hun telefoons kunt spelen, mits hun mobiele gadget Bang! ondersteunt natuurlijk. Een verstandige keuze, aangezien de community zo meer actief blijft en je hebt natuurlijk iets unieks om over te pronken.

Simpel qua opzet, maar doeltreffend in de uitwerking: Bang! is geen game die alle trucs uit de doos haalt om je te overtuigen. De game is ontzettend simpel qua opzet en ik krijg het gevoel dat de game zich daar ook juist op wilde richten. In Bang! draait het namelijk om het kaarten zelf en daarin moet je niet teveel worden afgeleid. Verwacht (logischerwijs) dus geen grafisch jasje dat je omver zal blazen, of een audiosoundtrack die jou weg zal blazen, maar een relaxed kaartspel, dat toch vol afwisseling en adrenaline zit. Als je je hierop kunt instellen, dan vind je een game die voor de liefhebber van kaartgames een hoop lol kan zorgen.

Awful

Een lange weg af te leggen voordat je kunt spelen: Waar ik mij tijdens het installeren van Bang! erg aan heb geïrriteerd, is dat je de game installeert, een code krijgt, die vervolgens moet opsturen naar het ontwikkelteam, om later weer een code te krijgen om dan zo pas de installatie af te kunnen ronden. Als men voor deze keuze is gegaan vanwege een soort van Digital Rights Management, ofwel een manier om piraterij tegen te gaan, dan zijn ze hierin goed geslaagd. Het probleem met DRM ligt echter bij het feit dat ook de trouwe consument hierin wordt benadeeld.

Wie is de Sheriff?
Bang! is geen game die straalt om de poespas. Het is geen game die alle kaartentrucs uit de doos haalt om overtuigend te zijn. Bang! is echter wel een kaartgame die, mits je open staat voor de simpliciteit, voor een hoop vermaak kan zorgen. De regels zijn leuk in elkaar gezet en het ‘Wie is de Mol’ gevoel werkt verrassend goed op de kaarttafel. Dit maakt van Bang! een kaartgame die jou voor de korte speelsessies goed zal weten te vermaken. Hoef je alleen jouw cowboy masker nog maar op te zetten en een verdomd goede poker face op te zetten. Anders kom je niet ver in dit Wilde Westen.

Volg ons op Twitter!
Like ons op Facebook!

Bang! is te verkrijgen voor de PC en iOS computers. Een recensie code van de PC werd aan ons gegeven om te reviewen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s