Rocketbirds: Hardboiled Chicken

Geplaatst op: 9 november 2011 door Niels Dekker in Reviews
Tags:, , , ,

Rocketbirds: Hardboiled Chicken. Toen ik de titel las had ik echt geen idee wat ik kon verwachten. Kippen in de ruimte? Hardgekookte raketvogels? Werkelijk geen flauw idee. Met zo’n titel weet je het gewoonweg nooit. Het blijkt een game waarin je als een soort Rambo-kip een dictator van zijn troon probeert te stoten. Je baant je als schietend een weg door een legertje pinguïns (!), lost ondertussen puzzels op en maakt met een jetpack het luchtruim onveilig. Welnu, is Hardboiled Chicken zo lekker als een goede kipsnack van de KFC? Of kraait er eigenlijk geen haan naar?  Je leest het uiteraard hieronder…

Awesome

Versmelting van videoclips, muziek en game. Hardboiled Chickken zit vol met muziek van New World Revolution, een alternatieve psychedelische rockband. Het mooie is dat de muziek echt complementair voelt aan het spel, terwijl de nummers van NWR niet speciaal zijn gemaakt voor Rocketbirds. De muziek zet echter perfect de toon voor het duistere sfeertje van de worsteling die vechten tegen een totalitair regime met zich meebrengt. Ze raken qua toon precies de juiste snaar. Knap gedaan. De tussenfilmpjes zijn erg mooi vormgegeven en lijken wel een soort handgetekende videoclip die dieper ingaat op het achtergrondverhaal van het spel. Zo zie je hoe hoofdpersonage Hardboiled de haantje-de-voorste wordt die hij  nu is.

Brainbugs! Tijdens je avontuur krijg je op een gegeven moment de beschikking over brainbugs. Deze granaatparasieten eten zich een weg naar binnen bij een vijand, waardoor ze als het ware jouw puppets worden. Je neemt de controle over van zo’n geïnfecteerde vijand, waarna je met hem bepaalde puzzels op kunt lossen, onbereikbare schakelaars kunt overhalen en zijn bevriende kornuiten neer mag maaien. Geen heel vernieuwend concept, maar wel leuk uitgewerkt. Zo laten de brainbug slacthtoffers bijvoorbeeld meteen een forse scheet voordat je ze kunt besturen.

Jetpaction van de bovenste plank. Regelmatig mag Hardboiled het luchtruim kiezen met een jetpack op zijn rug. Hij beweegt dan erg vlug en behendig tussen de vijanden door, terwijl hij ze uit de lucht probeert te knallen. Ook de bad guys hebben een jetpack bij zich en sommigen zitten in een gyrocoptertje terwijl ze homing missiles op je afschieten. Ik manoeuvreerde mezelf zo tussen het luchtgespuis door dat de raketten hen zelf uit de lucht schoten, waardoor ze een koekje van eigen deeg kregen.

De humor. Bij het zien van de rare titel vermoedde ik al dat de ontwikkelaar zichzelf niet zo serieus zou nemen. Vervolgens merkte ik dat ook aan meerdere dingen. De voice acting in Rocketbirds staat bijvoorbeeld garant voor menig lachbui. De personages hebben zwaar aangezette accenten, Hardboiled heeft snedige, foute one-liners en hij is er altijd als de kippen bij om een heerlijk foute woordgrap te maken. De dialogen gaan vaak (expres?) helemaal nergens over, wat het geheel een bepaalde charme geeft. Best bijzonder voor een spel met zo’n zwaar thema. Check maar eens in de trailer onderaan de review voor een paar one-liners van Hardboiled.

Awful

Korte speelduur. Hardboiled Chicken is eigenlijk voorbij voordat je het weet. De singleplayer heeft vijftien chapters, waarvan sommigen wel erg kort zijn. Er zit wel enige replay value in voor trophy hunters, omdat elke chapter drie verborgen signposts heeft die je kunt activeren. Na het vinden van de eerste signpost verschijnt de volgende ergens anders in het level, waardoor je noodgedwongen moet backtracken om ze alle drie te vinden. Als je niet jaagt op trophies ben je echter wel erg snel door het spel heen.

Stroeve besturing in de reguliere levels. Misschien komt het doordat Hardboiled zo’n gespierde dude is, maar de souplesse van onze superkip laat wat te wensen over. Hij draait niet zo snel om zijn as en dat is soms lastig als je van twee kanten tegelijk belaagd wordt door schietende pinguins. In de jetpack-secties is Hardboiled echter net een balletdanser. Ik had dezelfde soepele besturing graag teruggezien in de reguliere levels.

Lekker tussendoortje
Rocketbirds: Hardboiled Chicken doet eigenlijk niets nieuws, maar wat het doet, doet het wel in stijl. Het audiovisuele jasje is namelijk bijzonder aangenaam en zorgt voor een leuke spelervaring, ook al is deze vrij kort. Voor trophy hunters is leuk om te vermelden dat Rocketbirds vooralsnog de enige PSN-titel is met een Platinum trophy. Speel deze game als je zin hebt in een leuk tussendoortje, maar verwacht geen instant classic.

Rocketbirds: Hardboiled Chicken werd voor deze review gespeeld op de PlayStation 3. Een reviewcode van deze PSN-titel is aan ons verstrekt door uitgever Ratloop Asia.

Advertenties
reacties
 1. ertheadius schreef:

  Is deze game een beetje te vergelijken met Shadow Complex? Ziet er best tof uit opzich en concept is best interessant 😉

  • Erik Dekker schreef:

   Ik heb de game ook gespeeld en de game is niet als Shadow Complex. Meer als Metroid, maar dan wel meer lineair en zonder veel backtracking. Maar neemt niet weg dat de game een heerlijk tussendoortje is. Heb me zeker weten te vermaken 😉

 2. Niels Dekker schreef:

  Ehm, Metroid en Shadow Complex gebruiken dezelfde formule, maar Rocketbirds niet. Qua levelopbouw hebben M & SC een open wereld waarvan je bepaalde gedeeltes pas kunt unlocken als je gadgets en skills hebt gevonden die je daartoe toegang geven. In Rocketbirds vind je wel verschillende wapens, maar die geven geen toegang tot nieuwe gebieden ofzo. Qua replay value biedt een game als Shadow Complex veel meer. Rocketbirds heeft meer weg van een tussendoortje. Eentje die lekker smaakt, maar waar je geen weken mee zoet bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s