Benieuwd naar Dead Island

Geplaatst op: 9 september 2011 door Erik Dekker in Verhalen

Ook al is Dead Island net uitgekomen, toch heb ik weinig tot geen aandacht geschonken aan deze game. Er stonden zoveel games op mijn ‘to do’ lijstje dat ik door de bomen het zombie bos gewoon even niet meer zag. Nog steeds overigens. Maar een kolossaal eiland dat volgepropt zit met zombies waar jij je met een handjevol overlevenden moet zien uit te redden, dat klinkt toch als een geweldig concept?

Ik heb daarom wat research gedaan naar de game, voordat ik een beslissing neem. In Dead Island is er een tropisch eiland naar de hel gegaan nadat er een grootse zombie uitbraak bij kwam kijken. Wat begon als een heerlijk tropische vakantie, eindigde in een nachtmerrie. Voor de meesten dan, want je hebt een handjevol overlevenden die zich moeten zien te redden uit de klauwen van die bloeddorstige schepsels.

In de game kun je kiezen uit één van de vier hoofd overlevenden en dat personage zo bijstaan in het sterker worden. Dat is hard nodig, aangezien je zombies in alle soorten en maten hebt. Van grote dunne latten, tot brede worstenvreters. Mutatie kan soms angstaanjagend zijn, dus je kunt je voorstellen dat het niet leuk is als je een tientonner tegenkomt in een zijstraatje.

En op dat gebied schijnt Dead Island denk ik: het bieden van een kolossale open wereld waar je je doorheen kunt banen. Overal liggen wapens (het lootsysteem is dacht ik te vergelijken met die van Diablo en World of Warcraft, met groene, blauwe en oranje wapens, afhankelijk van de zeldzaamheid). Daarnaast kun je deze wapens ook naar je eigen hand aanpassen en opwaarderen. Een erg gewaagd maar interessant concept. Eentje die ik alleen maar met open armen kan verwelkomen.

Je hebt het misschien al kunnen raden toen je las dat je uit vier overlevenden kunt kiezen. Dead Island heeft inderdaad ook een coöperatieve modus, waar in je met totaal vier spelers flink kunt huishouden op het tropische eiland. Door zombies af te maken verdien je experience points en kun je zo sterker worden. Loop niet té ver weg, want dan bestaat de kans dat je levend gevild wordt door die monsters. Geen nood, want je kunt als je slim bent gewoon wegrennen en later terugkomen om het gevecht af te maken. Omdat je jezelf ook in één van de vele gebouwen kunt verschuilen die de game kent, zul je tactisch met je omgeving om moeten gaan.

In je kruistocht naar overleving, zul je zo nu en dan andere overlevenden tegenkomen die je smeken om ze te helpen. Denk aan bijvoorbeeld het terugvinden van die kleine Sally, hun dochter die ze voor het laatst in een gebouw twee kilometer verderop hebben gezien. Uiteraard is het pad daar naartoe niet veilig, maar dat houdt een beetje gamer niet tegen, denk ik zo. Aan jou de taak om een beetje leven in de brouwerij te brengen, letterlijk en figuurlijk!

Kort gezegd is Dead Island dus een grote open tropische wereld vol met gezombificeerd gevaar en daar kun jij met drie anderen flink kont gaan schoppen. De metascore op Metacritic is een 71/100, maar dat komt voornamelijk door de bugs, waar reviewers voornamelijk tegenaan liepen. De ontwikkelaar had aangegeven een grote patch uit te brengen deze week, zodat deze irritante zaken weggewerkt kunnen worden. Wat dan overblijft is een (hopelijk) zeer vermakelijke titel waarin je hersenloos zombies kunt afmaken. Sign me up!

En als je nog twijfelt, vraag je dit af: zou die veertig euro voor de game een goede oefening voor het echte werk rechtvaardigen? Misschien ziet de wereld zoals we die kennen er volgende week ook wel zo uit. Dan mag je blij zijn dat je naar me hebt geluisterd. Twintig minuten aan Dead Island gameplay voor de Xbox 360 kun je hieronder aanschouwen.

Advertenties
reacties
  1. ertheadius schreef:

    Twijfel nog of ik deze ga halen eigenlijk..Schijnt dat de game ziekelijk veel bugs heeft bij release. Aan de andere kant, die dingen zijn wel te patchen toch? Techland moet wel hard haar best doen om het een beetje begaanbaar te maken denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s