Pro Evolution Soccer 2012

Geplaatst op: 23 augustus 2011 door Suzanne de Jong in Impressies

Al jarenlang woedt de strijd tussen voetbal titanen Pro Evolution Soccer en Fifa. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat beide ontwikkelaars zich eens in de twaalf maanden uitdagen door hun nieuwste projecten tegen elkaar te laten vechten. Op zijn ‘voetbals’ welteverstaan (dat is vanaf nu gewoon een woord). De afgelopen jaren pakte Fifa voornamelijk de bal en wist doelpunten te scoren. Hoe is het dit jaar met de competitie gesteld? De ogen zijn nog duidelijk wat meer op Pro Evolution Soccer gezet, want de ontwikkelaar komt zogezegd met een aantal hele interessante toevoegingen. Tijd om daarachter te komen.

Ik voegde mij bij een presentatie behind closed doors van Konami. Eerst begint onze beste presentator met een paar keiharde feiten. Zo zijn er aanzienlijk meer teams speelbaar dan in eerdere versies, is de intelligentie van de computer verbeterd, zijn de animaties flink omhoog geschroefd en heb je meer controle over de spelers.Wat mij gelijk opviel is hoe strak men in Pro Evolution Soccer 2012 de lay-out heeft gehouden, zonde onnodige statistieken en tabellen op het beeldscherm. Simpelweg alleen de minimap en het scorebord. Wat, buiten de bal om, ook in mijn oog springt, is de duidelijkheid met welke individuele speler je speelt. Jij als hogere macht moet er natuurlijk letterlijk en figuurlijk achteraan blijven hollen. Leuk detail is dat er bij iedere speler een meter aanwezig is, die laat zien hoe hard hij tegen de bal aan schopt. Mede hierdoor kun je ter plekke andere statistieken verzinnen.

Maar wat heb je aan goed lopende statistieken als de intelligentie van de spelers de bal kant noch wal laten raken? In Pro Evolution Soccer 2012 heeft men duidelijk veel aandacht gegeven aan het IQ van de individuele manschappen, vooral tijdens een corner of een uitgooi word dit duidelijk. Waar spelers uit eerder uitgekomen voetbalgames soms duidelijk een beetje grassprietjes stonden te tellen, vliegen ze nu als aasgieren om de bal heen. Ook de schaduwen lijken beter uitgelijnd en kleeft het balletje minder aan de voet. En voor mijn idee was de bal voor het eerst een bal. In eerdere games voelde een overgegeven bal aan als een rotte appel en dat liet mij koud als een kapotte kachel. Nu zie je hoe het balletje echt moet rollen en doet dus wat het moet doen. Pro Evolution Soccer die voor realisme gaat en toch het arcade gevoel weet te behouden; een aangename verrassing.

We krijgen een wedstrijd te zien tussen Inter Milaan en Buren München. De replays van goals en andere zaken zien er nog wel een beetje buggy uit, maar dit zal wel gepachted gaan worden voordat de complete versie in de winkel ligt. Maar wat daarintegen wel vermakelijk te noemen is zijn de 100% beter geanimeerde omgevingen zo reageren cameraploegen op de positie van de bal en zijn spandoeken in het publiek aangepast aan de clubs die op dat moment spelen. Subtiele kleine maar goede veranderingen.

Als ik een aantal vragen stel aan de presentator krijg ik onder andere te horen dat de gameplay controls een schop onder hun kont gehad hebben. Zo heb je nu veel meer en betere invloed op je spelers. Dit geldt trouwens voor elke speler op het veld, zowel bij de aanvallers als verdedigers. Ze maken in deze nieuwe game gebruik van dezelfde engine als Pro Evolution Soccer 2011, maar natuurlijk is het een en ander wel opgekrikt en verbeterd.

Zoals in elke game in de Pro Evolution Soccer franchise, is er de online modus, coöperatieve modus en de Master League. Deze hebben voor de fan geen introductie nodig. Een geheel nieuwe modus is echter de ”Become a Legend” mode waar nog niet heel veel over los gelaten word. Zoals bijna elke game tegenwoordig komt er ook in Pro Evolution Soccer 2012 een ondersteuning van enige social media om waar dan ook, je gamestatistieken bij te kunnen houden. Zo gaat bij Pro Evolution Soccer 12 de zogenaamde Mypass werken met ondersteuning van Facebook.

Ik ben in iedergeval benieuwd naar hoe de game gaat uitpakken tegenover de fans, en natuurlijk de Fifa fans. Wie stapt er over, en wie blijft trouw bij zijn of haar spel? Vooral in dit genre kan een balletje raar gaan rollen. Op 14 oktober rennen we allemaal het stadium in en kunnen we de resultaten met eigen ogen aanschouwen.

Volg ons op Twitter!
Like ons op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s