Borderlands 2

Geplaatst op: 19 augustus 2011 door Erik Dekker in Impressies

Tot mijn grote verrassing kondigde Gearbox vorige week het vervolg aan op één van mijn favoriete shooters. Borderlands 2 is eindelijk in ontwikkeling en gaat net zoals zijn voorganger wederom heerlijk over de top gameplay elementen bevatten. Vandaag kon ik een uitgebreide hands-off presentatie bijwonen op de Gamescom en kwam ik erachter of de ontwikkelaar nog steeds heer en meester is in het leveren van briljante humoristische shooters. Bring on those Badass Psycho´s!

Gesetteld in een heerlijke fauteuil, keek ik met wijd open ogen naar de bizarre playthrough die Gearbox mij voorschotelde. Wat meteen opvalt is dat het cartooneske grafische jasje wederom zijn opwachting maakt. Dat is interessant, aangezien Borderlands voorheen in eerste instantie gemaakt werd op een realistische engine. Maar mocht je je afvragen of Borderlands niet meer zal zijn dan een uitgebreide DLC, kan de ontwikkelaar ons hierin geruststellen. Hij zei hierover namelijk het volgende:

‘’Bij sommige games hebben wij het gevoel dat deze niet meer zijn dan een grote uitbreiding van het origineel. Dat zijn games die in principe binnen een tijdsperiode uitkomen van een jaar of anderhalf na de vorige game. Wij willen dit met Borderlands 2 voorkomen.’’

En zo hoort het. Een geheel nieuw deel moet je niet het gevoel geven dat je een grote uitbreiding aan het spelen bent. Of het origineel moet al zó goed zijn dat je je hierover totaal niet stoort, maar dat is een kwestie van eigen smaak. Liever heb ik een geheel nieuwe ervaring die mij voorgeschoteld wordt.

Duidelijk is wel dat Borderlands 2 rustig doorborduurt op de succesvolle elementen uit het origineel, maar zal zich toch weten te onderscheiden middels een aantal interessante toevoegingen. Zo zijn alle aspecten uit het origineel verbeterd, zoals de atmosfeer, de voertuigen, de statistieken en het uiterlijk van de wapens en ga zo maar door. Vooral het feit dat de wapens een make-over krijgen, verdient een vermelding, aangezien de vele miljarden wapens uit het origineel soms nogal generiek overkwamen. In Borderlands 2 zal ieder wapen van elk type fabrikant zijn eigen looks krijgen.

Alsof al die miljarden wapens nog niet genoeg zijn, gaat Gearbox hier rustig overheen in de sequel, met de introductie van door bandits gemaakte vuurwapens. Deze wapens kennen primitievere typen attachments, zoals een schroef die als sight moet dienen. Natuurlijk zijn deze wapens wat minder accuraat, maar er zitten ook een aantal voordelen aan verbonden. Zo hebben deze geweren een betere handbaarheid en zorgen ervoor dat je deze sneller kunt herladen. Voor ieder is er wel wat wils. Ik zei dat al met Borderlands, maar met deel twee kan die regel helemaal niet meer ontbreken.

De demo begint met een nieuw personage dat zich in een met sneeuw bedekt landschap bevindt. Tijd om te verkennen heeft hij niet, want er komt een groot monster genaamd Arctic Bully Mog tevoorschijn. De intro die hij krijgt, geeft wederom de geweldige humor aan, waar de eerste Borderlands ook al om bekend stond. Wat volgt is een bloedstollend gevecht op leven en dood, aangezien jouw personage nog geen sterke wapens tot zijn beschikking heeft. Wat opvalt is dat de bewegingen van de vijanden zich sterk hebben verbeterd. Zo komt het vaak voor dat jouw belagers simpelweg ergens anders heen rollen, of op een gebouw klimmen als je hierop staat.

Arctic Bully Mogs

Borderlands 2 introduceert tevens een nieuwe feature, die ik je eigenlijk niet wil onthouden. Je krijgt de keuze om je wapen naar je vijand toe te gooien, waarna je schietijzer zal ontploffen. De gevolgen laten zich raden, maar wat pas echt interessant is, is dat je je wapen daarna gewoon terug in je handen krijgt. Hoe bizar wil je het krijgen? Alleen Gearbox verzint zoiets geks.

Ieder personage uit dezelfde klasse heeft unieke vaardigheden. Zo had je in het origineel bijvoorbeeld de Berserker die tijdelijk in een woedeaanval kon komen en zo met zijn vuisten keiharde klappen uitdeelde. De Berserker in Borderlands 2 zal, naast een geheel nieuw uiterlijk, de vaardigheid beschikken om twee wapens tegelijkertijd te gebruiken. Keiharde actie gegarandeerd! Deze vaardigheid was geen overbodige luxe, aangezien het latere deel van de demo een hele hoop moeilijke vijanden huisvestte. De cast uit het origineel zal ook dit keer weer zijn opwachting maken, maar wat de precieze rol van deze personages in zal houden is nog niet bekend. Ik kon alvast zien wat er met Roland gebeurde, maar dat zal ik je maar niet verklappen. Het is immers veel leuker om het zelf te ontdekken. Of het moet al op internet verschijnen in de nabije toekomst.

Borderlands 2 borduurt dus voort op de succesvolle formule van het origineel, maar biedt gelukkig een hele hoop interessante tweaks en toevoegingen om het fris te houden. Nu zal je mij niet horen klagen wanneer de game niet meer zou zijn dan een grote uitbreiding, maar het is goed om te weten dat Gearbox goed luistert naar haar fans en er constant naar streeft een humoristische en intense shooter te bezorgen. Had ik je al verteld dat er een sterk verbeterde split-screen functie in de game zal zitten die trouwens ook in de online modus werkt? I rest my case. Gearbox moet het wel erg bont maken om hier niet weer een verslavende shooter van te maken.

Voor de fans van het origineel zal de nieuwe trip naar planeet Pandora een feest van herkenning zijn. Maar ook nieuwkomers zullen al snel hun weg vinden door de gevaarlijke woestenij, mede vanwege de simpele maar doeltreffende controls en gameplayelementen, waar de franchise zo om bekend staat. De kogel is eindelijk door de kerk. Borderlands 2 is een game om reikhalzend naar uit te kijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s