Pro Cycling Manager 2011:Tour de France

Geplaatst op: 16 juli 2011 door Erik Dekker in Reviews

De Tour de France draait nu op volle toeren. Je moet wel onder een steen hebben geleefd, wil je daar niks van hebben meegekregen. Nog een week en dan krijgen de bikkelende fietsers eindelijk de eindstreep te zien. Een glorieuze finale is wat volgt. De Tour is over en de gele trui wordt uitgedeeld. Maar voor de gamer houdt het hier niet op. Op digitaal vlak kun je de glorieuze momenten van de rijders opnieuw beleven, of deze er nou zin in hebben of niet. In Pro Cycling Manager 2011: Tour de France heb je namelijk de touwtjes in handen. Heb ik je al verteld dat je ook nog eens een manager kunt zijn en je ploeg kunt dirigeren naar jouw hand? De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Cyanide heeft met de Pro Cycling Manager franchise het geluk het alleenrecht te hebben om de enige (en echte) manager game te zijn op het gebied van virtueel wielrennen. De reeks gaat al sinds 2006 mee en verbetert zich ieder jaar. Hoe steekt de nieuwste versie in elkaar? Krijgt de game een glorieuze eindzege, of is de gele trui niet verdiend?

Awesome

Overtuigende statistieken rijders: Als je een videogame maakt, dan kun je in principe doen en laten wat je wilt. Je zou in een shooter de speler een arsenaal aan de meest bizarre wapens kunnen geven. Maar ook in sportgames kun je ervoor kiezen om de sporters over de top te laten presteren (denk aan SSX). In Pro Cycling Manager is dat niet het geval. De statistieken die iedere individuele rijder heeft, komt vrij overtuigend overeen met de werkelijkheid. Bij verschillende omgevingen zal je team tegen de bekendere jongens moeten vechten. Bij een sprint zul je bijvoorbeeld onder andere Cavendish en Gilbert tegen kunnen komen. Hetzelfde geldt voor andere omgevingen. Dit is een hele essentiële toevoeging voor een succesvolle manager game, aangezien ervaren Tour de France kenners dan veel beter in kunnen schatten welke rijders nou wel en niet goed presteren.

Vanzelfsprekend zijn de bekende rijders in de echte Tour ook de betere mannen in de videogame zelf. Aan jou dus de taak om een team te maken met de beste rijders. Heb je zwakke schakels in je ploeg, dan kun je in principe fluiten naar de eindzege.

3D simulatie geeft spectaculaire ritten: Wat leuk is van de overtuigende lichaamsstatistieken die iedere individuele rijder heeft, is dat een wedstrijd ontzettend realistisch verloopt. Bij sprintetappes zie je duidelijk de sprinters vooraan het peloton rijden. Hetzelfde geldt voor andere omgevingen zoals bergen en heuvels. Dit draagt duidelijk mee aan het gevoel van immersie en biedt genoeg voldoening voor de echte managers onder ons. Want uiteindelijk doelen we allemaal op het perfecte team.

Groot aantal keuzes: Voor een manager game, heb je verrassend veel keuzes tot je beschikking om de Tour naar je eigen hand te zetten. Zo kun je je team perfect instellen naar jouw eigen hand. Wil je een nieuwe rijder hebben, dan kun je kijken of er transacties mogelijk zijn. Let wel dat jouw rijders werken onder een contract. Je kunt niet zomaar huis gaan houden op de werkvloer, dat zou onrealistisch zijn. Nee, als je drastische maatregelen wilt treffen, dan zul je moeten wachten tot de contracten verlopen. Maar dat is niet erg, aangezien je ook op andere manieren je ploeg beter kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe frames voor je fiets, betere wielen voor bepaalde omgevingen (zoals bergen, heuvels en sprintvlakken) en nieuwe helmen. Voor een race aanbreekt kun je instellen welke uitrustingen je gaat gebruiken. Zodoende heb je toch een beetje controle over hoe de race zelf verloopt. En dat loont, als je de juiste keuzes vooraf hebt gemaakt.

Je zal je team naast de nieuwste uitrustingen ook op fysiek vlak goed moeten onderhouden, willen ze prijzen in de wacht willen slepen. Zo moet je je team regelmatig naar trainingskampen moeten sturen zodat ze in vorm blijven voor het echte werk. Bij iedere nieuwe dag krijg jij als manager de keuze wat voor soort training jouw team moet volgen. Lichte krachttraining of zware bergbeklimmingen van 7 uur, dergelijke keuzes bepaalt de sterkte van je groep en natuurlijk ook de motivatie. Van een slechte manager is geen manager.

Ook tijdens ritten zelf moet je bepalen hoe jouw rijders zich gedragen. Middels een stamina meter kun je bepalen hoe hard de rijder zijn best doet om voorop te komen of te blijven. Het spreekt voor zich dat als je deze meter op maximum zet, de rijder het niet lang genoeg uithoudt. Jouw rijders geven op tijd aan wanneer ze moe beginnen te worden en wanneer ze dorst hebben. Als je hier verder niks mee doet, dan kan dit een onaangename twist in de rit bezorgen. Wees dus waakzaam met jouw keuzes en sla toe op het juiste moment. Had ik je al verteld dat je een hele ploeg moet sturen op deze manier?

Niet alleen Tour de France: Als je denkt dat het einde van de Tour de France betekent dat je de aftiteling voor je kiezen krijgt, dan heb je het mis. Ook al ligt de essentie van het spel duidelijk bij de Tour zelf, toch kun je Pro Cycling Manager 2011 naast de bekende Tour ook andere wedstrijden rijden. Denk aan bijvoorbeeld de Amstel Gold Race en de Tour of Qatar. Maar ook minder bekende wedstrijden zoals de Eneco Tour in Nederland komen aan bod. Dit zorgt voor voldoende variatie en houdt de game een langere tijd interessant. Want anders zou je uiteindelijk iedere route kunnen dromen.

Grafisch niet verkeerd: Cyanide heeft duidelijk de focus gelegd op het leveren van een grafisch overtuigende game. Textures zien er goed uit en ook de animaties van de racers zijn erg mooi vormgegeven. Bij manager games hoeft dit aspect niet ver op de voorgrond te liggen, maar ik moet toegeven dat het erg fijn is dat de resultaten van mijn gemaakte keuzes er op het circuit op een mooie geloofwaardige manier aan mij worden getoond. Ik moet er wel bij vertellen dat ik mij irriteerde aan de verschillende texture pop-ups, maar dat valt eigenlijk in het niet met de grafische pracht die de game verder uitstraalt.

Awful

Gebrek aan licenties: Het is jammer dat ontwikkelaar Cyanide niet alle licenties heeft weten te bemachtigen van alle rijders.Voor een gamefranchise die het alleenrecht op het genre ‘wielren-sim’ heeft, zou je toch denken dat alle grote namen van de partij zouden zijn. Het is geen groot punt van kritiek, maar het is iets wat ik toch even heb willen opnoemen. Hopelijk komt Cyanide met Pro Cycling Manager 2012 wél met een (bijna) complete lijst aan bekende rijders die in de game zullen zitten.

Hoge instapdrempel: Wat mij opviel is dat de instapdrempel voor Pro Cycling Manager 2011 vrij hoog ligt. Als je niet bekend bent met het genre, dan zul je je de paar uur afvragen waar je in godsnaam mee bezig bent. De inleiding van de game geeft je de basics wel, maar de echte kern mechanieken zul je zelf uit moeten vinden. Dit resulteert in een zee van informatie en dat zou beginnende managers kunnen demotiveren. Wanneer je de game echter eigen weet te maken, dan merk je dat je echt in een bepaalde flow terechtkomt. En daar ligt de kracht van de game. Normaal gesproken gebruik ik geen oranjekleur, maar ik kan de instapdrempel niet als negatief of positief beschouwen. Wel is het belangrijke informatie, voor zowel nieuwelingen als veteranen.

Pro Cycling Manager: Tour de France 2011 biedt in principe alles wat de liefhebber nodig heeft in een manager-game. Je zal je met meerdere zaken tegelijkertijd bezig moeten houden om jouw team succesvol naar de eindstreep toe te leiden. Laat je enkele essentiële zaken vallen, dan kunnen deze zich tegen je keren. Voor slechte multitaskers raad ik de game dan ook af. Kun je het wel? Dan zul je met deze game hoogstwaarschijnlijk genoeg plezier beleven om je een tijd lang bezig te houden. Het is jammer dat er nog genoeg ruimte is voor improvisatie zoals meerdere licenties van bekende rijders en een ietwat lagere instampdrempel. Buiten deze eigenaardigheden om zit de game simpelweg goed in elkaar. Het is echter een genre waar je van moet houden, maar dat geldt in principe voor alles.

Een recensie exemplaar van Pro Cycling Manager: Tour de France 2011 werd aan ons door uitgever Ubisoft gegeven. De game werd gespeeld op het enige platform waar het op uit is gekomen, namelijk de PC. De recensent heeft de game aan een aantal speelsessies onderworpen en heeft zijn team naar verschillende trainingskampen gestuurd. Deze varieerden van middelmatig tot zware en intensieve uithoudingstrainingen. Er moet namelijk gewerkt worden en dat hebben de rijders geweten. Hard werken loont echter en zijn ploeg heeft tot op het moment van schrijven vrij goed gepresteerd zonder veel te hebben geklaagd.

Volg ons op Twitter!
Like ons op Facebook!

Advertenties
reacties
 1. ertheadius schreef:

  Mooie review. Het is heel slim dat ze ervoor hebben gekozen om ook andere ritten dan de Tour zelf in de game te stoppen. Zo heb je volgens mij veel meer lol aan de game.

  Had het niet geweldig geweest voor jou, Erik, als je met je naamgenoot had kunnen werken? 😛

  • Erik Dekker schreef:

   Ja ik baal ervan dat Erik Dekker niet meer meerijdt in de Tour, had voor mij een feest van herkenning geweest :p Dan hadden de rijders echter wel verwarring gehad met zowel hun collega als hun manager. Dat móet dan een keer fout gaan denk ik haha!

 2. Magnum Opus schreef:

  Ik heb opzich wel een zwak voor manager games. Football Manager wordt veel gespeeld, maar ik moet zeggen toch ook wel nieuwsgierig te zijn naar iets anders. Echt veel ervaring met de Tour de France heb ik niet echt, maar dit ziet er wel verleidelijk uit.

  Denk je dat de game ook op lange termijn leuk zal zijn om te spelen? Football Manager had namelijk ook niet echt een lage instapdrempel, dus daar kan ik me wel overheen zetten.

  • Erik Dekker schreef:

   Jazeker! Zoals Ertheadius al zei (en ik in de review), kun je naast de Tour zelf ook aan andere races meedoen. De game kent in principe geen eind, waardoor de replay waarde vrij hoog ligt!

 3. Erik Dekker schreef:

  @Magnum Opus: You’re more than welcome!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s