Een reis door de tijd

Geplaatst op: 2 juli 2011 door Suzanne de Jong in Verhalen

Ik weet het nog heel goed: ik was 7 jaar oud en was met mijn ouders op bezoek bij vrienden. De vrienden in kwestie vertelden mijn moeder, dat ze met haar mobiele telefoon via een getypt berichtje, kom communiceren met iemand anders! Na veel gestuntel was er een berichtje getypt en werd dit als een SMS verzonden. En zowaar ontvingen we antwoord! Een bijzonder moment.

Mijn moeder was toen eigenaar van de Swing 200, een top model voor de jaren 2000/2001. Hierna ging de technologie verbazingwekkend snel, je kon zonder uitschuifbare antenne bellen, je kon door middel van een chip in je telefoon ook gebruik maken van de trilfunctie, er kwamen kleuren beeldschermpjes in de telefoons, T9 werd geïntroduceerd, camera’s werden ingebouwd in telefoons en last but not least werd het internetten op een telefoon mogelijk. En dit vond allemaal plaats in een tijdsbestek van ongeveer negen jaar.

En dan te bedenken dat de specificaties van de Swing 200 toentertijd niet erg denderend waren, het was een grote lompe telefoon, met een zeer klein schermpje waar twee regels tekst op pasten, wat in die tijd wel al een leuke vernieuwing was, was dat de telefoon in maar liefst twee kleuren verkrijgbaar was. Het klinkt allemaal alsof ik het over de oertijd heb. Maar integendeel dit gaat over negen kleine jaren geleden.

Tegenwoordig jammert iedereen als ze geen full stream 3G verbinding hebben op de Smartphone. Negen jaar geleden hadden we die zin als “alientaal” beschouwd. Maar de technologie gaat snel, en de tijd dus ook. Hoge resolutie camera’s, internet, muziek, hele bestanden, niks is te gek voor de telefoon van tegenwoordig. Ook valt mij op dat veel “oudere” klagen over dat de telefoons van vroeger allemaal veel eenvoudiger waren, toch denk ik dat dit niet helemaal waar is. De telefoons van toen gingen gespaard met lastige menu’s die even lastig te bedienen waren. Tegenwoordig zijn de telefoons een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker, maar juist de hoeveelheid opties stuit de oudere generatie tegen de borst. Ze weten gewoonweg niet wat ze ermee aanmoeten en raken daarom een soort van in paniek. Omdat de jongere generatie meegegroeid is met de technologie kijken ze er allemaal niet meer van op.

De Swing 200

Overal maar dan overal maken mensen gebruik van de mogelijkheden op hun smartphone, in huis, op straat, in bed, op de wc, in de auto, in de winkel, en tot grote ergernissen van leraren, ook op school. En dan nóg is er paniek in de tent op het moment dat de verbinding even wegvalt. Want wat moeten we nou zonder een 3G verbinding tegenwoordig? Maar gemak dient de mens, voordat je de auto instapt even op het actuele file nieuws kijken, het weerbericht bekijken als je ’s ochtends je kleren aantrekt, en stiekem tijdens de les via Google een antwoord voor die lastige toets opzoeken. En ik denk zeker dat we werkelijk teveel aan ons klompje technologie vastzitten. Overal zie je het, in de rij voor de kassa, in de bus, in de pauze werkelijk overal wordt er een apparaatje tevoorschijn getoverd.

En dan gaat dit artikel alleen nog maar over de evolutie van de telefoons. Gaming heeft ook heel wat doorgemaakt. Van de 8bit naar de 16bit naar de 32bit, toen waren de graphics al ongelofelijk mooi, maar het ging verder, veel verder. Toen kregen we nog 480p, 720p, 1080i en 1080p. Vervolgt door de 3D dat nog volledig in ontwikkeling is. Ook toen het online gamen een intreden maakten in de game wereld was dit een wereldverbetering.

Maar dan vraag ik mij af, wat is nóg meer mogelijk op het gebied van Telefonie en Gamen? We zullen het alleen kunnen weten als we vadertje tijd zijn werk laten doen. Want als iemand 9 jaar geleden gezegd had: “hey vriend, volgende week krijg ik mijn smartphone binnen met volledige 3G ondersteuning”, hadden we hoogstwaarschijnlijk gevraagd of hij een jointje teveel op had. Laten we maar zeggen, technologie staat voor niks.

Advertenties
reacties
 1. Ellen schreef:

  Ja, een geweldig stukje !!!
  In maar liefst 9 jaar tijd, een wereld van veranderingen!
  En hoe zal het over weer 9 jaar zijn?

 2. magnumxopus schreef:

  Het is inderdaad bizar hoe hard de technologie vooruit is gegaan de afgelopen tien jaar. In de jaren ’90 hadden we nog computers die een meter lang waren. Nu is het al raar als je scherm meer dan 5 centimeter is :p

  Good times.

 3. Perry Stet schreef:

  In principe gaat alles erg snel, niet alleen technologie. Kijk maar eens naar een woordenboek of landkaart van 20 jaar geleden, wij hebben thuis zelfs een wereldkaart uit de jaren 60, je bent uren bezig om alle “foutjes” er uit te halen. Maar op andere gebieden, zoals ruimtevaart staat de technologie weer bijna stil.

  • Erik Dekker schreef:

   De ruimtevaart staat niet helemaal stil, maar deze gaat niet zo snel vooruit als twintig jaar geleden inderdaad. Bepaalde fronten ontwikkelen zich sneller dan anderen. Ik vraag me wel af wanneer het mogelijk gaat worden om nieuwe bewoonbare werelden te vinden voor ons! A man can dream 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s