Team Fortress 2 is vanaf vandaag ‘free-to-play’

Geplaatst op: 24 juni 2011 door Erik Dekker in Nieuws

Valve begon kort geleden met het uitgeven van ‘free-to-play’ games op Steam. Dit houdt in dat je simpelweg geen cent hoeft te betalen om de game te kunnen spelen. Vaak zitten er nog wel microtransacties in de game die het spel voor jou lichtelijk kunnen verrijken, maar deze zijn gelukkig optioneel. Wat voor ons een grote verrassing is, is dat Valve’s celshaded shooter Team Fortress 2 vanaf vandaag gratis te downloaden is. Nee, er komen geen bijkomende kosten bij. Je hebt dus geen enkel excuus meer om de game nu links te laten liggen.

Team Fortress 2 is een team-based celshaded shooter waarin je kunt kiezen uit negen unieke classes. Van Engineer tot Medic en elk bizar personage heeft zijn eigen achtergrond verhaal. Wat wel vaststaat is dat ze allemaal vechten voor totale wereld dominatie. Een ambitieus doel om na te streven dus. Het resultaat is een chaotische groep die met vele briljante one-liners dood en verderf stichten op verschillende slagvelden. Een game die met der jaren een ontzettend trouwe community heeft opgebouwd.Op Metacritic krijgt de PC-versie niet voor niets een 92/100.

Het ‘free-to-play’ model komt in combinatie met de Über update voor de game. Valve zal vanaf nu slechts winst kunnen maken op de kleine in-game transacties die je kunt voeren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe hoed voor je Engineer. Wanneer je iets koopt in deze digitale winkel, wordt je account automatisch opgewaardeerd naar Premium, wat inhoudt dat je toegang krijgt tot nieuwe cosmetische uitrustingen en zelfs wapens (die soms te bizar zijn voor woorden).

De loot die vijandige lijken met zich meebrengen zal nog net zo’n hoog slagingspercentage hebben als elders en zullen updates nog net zo vaak worden uitgebracht. Het freemium model zal dus geen negatieve gevolgen hebben voor het verloop van de game. Twijfelaars kunnen dus opgelucht ademhalen.

De keuze van het nieuwe betalingsmodel komt waarschijnlijk uit de hoge populariteit van de hoeden die je kunt kopen in Team Fortress 2. Deze cosmetische kledij is het resultaat van vele gedachtespinsels van Valve maar ook uit de community zelf. Sinds spelers deze kunnen dragen, steeg het succes van de game enorm.

In een gesprek met website Develop, zei Team Fortress 2’s lead designer Robin Walker het volgende:

“We’ve been toying with the idea [of going free-to-play] ever since the Mann-conomy update, where we added the in-game Team Fortress 2 store,” Walker said of the move.

“Over the years we’ve done a bunch of price experimentations with the game…The more we’ve experimented, the more we’ve learned there are fundamentally different kinds of customers, each with their own way of valuing the product.

“Now that we’re shipping it, it feels like a fairly straightforward next step along the ‘Games as Services’ path we’ve been walking down for a while now.”

Deze keuze van Valve is dus volledig te danken aan de enthousiaste community. En we mogen natuurlijk niet vergeten dat Valve hier ontzettend goed naar luistert. Een kwestie van oorzaak en gevolg. Niet voor niets staat de ontwikkelaar bij gamers doorgaans hoog in het vaandel. Zie Team Fortress 2 als een beloning voor alle gegeven feedback over de afgelopen jaren.

Walker gaf echter wel aan dat het ‘gevaarlijk’ is om te veronderstellen dat dit betalingsmodel ook werkt voor andere Valve games. Verwacht dus niet een constant herhalingsproces in de toekomst. Maar zo te zien kan één man die opstaat al een hoop aan Valve mededelen. Dus wie weet.

Valve, als je dit leest: wij weten wel zeker dat er grote belangstelling is naar eenzelfde soort update op de Xbox 360 en de Playstation 3. De community is sowieso nog erg actief op Microsoft’s console en wij weten zeker dat ze een dergelijke upgrade maar wat graag verwelkomen.

Wij weten in ieder geval welke game op onze PC gaat draaien dit weekend. Want van hoeden krijgen we geen genoeg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s