E3 2011: Microsoft persconferentie

Geplaatst op: 7 juni 2011 door Erik Dekker in Geen categorie

Vanavond trapte Microsoft af met de eerste officiële persconferentie. Vorig jaar lag de focus vooral op het bewegingsgevoelige besturingssysteem Kinect en de Xbox Slim. Hopelijk komt het bedrijf dit jaar met een aantal nieuwe (onaangekondigde) titels aanzetten. Halo 4 misschien? Een nieuwe Banjo Kazooie? Wie weet. Je leest alle nieuwe ontwikkelingen van deze conferentie hieronder!

Modern Warfare 3

Microsoft trapt af met een tien minuten durende playthrough van Modern Warfare 3. Het personage waar ontwikkelaar Robert Bowling mee speelt begint onderin het water. We zien hoe hij met een submarine verder gaat. Er wordt met elkaar gecommuniceerd. Grafisch ziet het er weer fantastisch uit. Plotseling explodeert een schip en de special forces gaan er dorheen. Het hoofdpersonage moet mijnen neerleggen bij een schip die langsvaart. Wat volgt is een beeldvullende explosie terwijl we de onderzeeer zien zinken. Grafisch ziet Modern Warfare 3 er weer verbluffend uit. Vooral wanneer het team boven water komt lijkt het wel levensecht. We zien een personage genaamd Sandman. Mensen gaan de kamer in en in slow motion wordt iedereen neergeschoten. Soldaten vluchten door allerlei bombardementen en explosies. Eerste indrukken? Weinig vernieuwing, maar de actie is weer lekker over de top.

Tomb Raider

We zien Lara Croft opgehangen aan een touw ondersteboven. Ze probeert zich eruit te redden en valt na verschillende pogingen op de grond. Ze valt op de grond en ze raakt zwaar gewond. Ternauwernood weet ze te ontsnappen uit een grot die in begint te storten. Maar ze krijgt tegengas van lokale indianen. Ook grafisch ziet Tomb Raider er adembenemend uit. Er is zoveel aandacht besteed aan detail dat je er misselijk van wordt (helemaal met al dat bloed op het scherm). Bij iedere beweging die je maakt zal Lara met volle overgave kreunen (zoals bij een grote sprong). Denk hierbij aan een intensieve tenniswedstrijd. Er zitten wel veel quick time events in (althans in de demo).

De mooiste versie van Lara Croft tot nu toe kun je in volle glorie ergens rond 2012 aanschouwen.

Mass Effect 3

Bioware heeft exclusieve beelden laten zien tijdens de de E3, zowel tijdens de EA conferentie als bij Microsoft. Bij de Microsoft conferentie zien we Shepard keuzes maken met Mordin (vaak over ethische plotwendingen). Ze besluiten een Krogan te redden maar om deze in veiligheid te brengen moet het team van Shepard door een groot aantal vijanden heen worstelen. Zoals we het van Mass Effect gewend zijn, gaat de actie wederom hand in hand met tactische keuzes. Dit allemaal gegoten in een fraai grafische jasje. Leuk bijkomend detail is dat je met Kinect voice commands kunt geven aan je team en ook middels je eigen stem keuzes kunt maken in conversaties. Let echter wel dat je niet straks je buren wakker maakt in het midden van de nacht omdat je in het heetst van de strijd steeds commando na commando moet doorgeven.

Bij de EA conferentie zien we Shepard een Reaper uit zijn slaap halen en moet deze vervolgens zien uit te schakelen. Dit probeert hij door middel van een groot aantal explosieven en een high caliber turret waar hij achter kruipt. De toon is gezet: rauw, hopeloos en het meest gevaarlijke avontuur waar Shepard zich tot nu toe aan heeft gewaagd.

Microsoft presentatie Mass Effect 3

EA presentatie Mass Effect 3

Tom Clancy’s Ghost Recon Future Soldier

In de korte teaser die we zagen zagen we een slow motion Trailer waarin een vrachtwagen explodeert en mensen met stijl worden afgemaakt. Dit allemaal met adembenemende graphics. CGI trailers zijn leuk, maar we willen natuurlijk wel het echte werk zien. Hierop krijgen we gelukkig een antwoord.

Wat volgt is een demo. Ieder wapen kun je naar je eigen hand aanpassen. Alle parts zjin customizable. Ook kun je alles regelen met je eigen stem. Hiervoor moet je natuurlijk wel Kinect hebben, maar als je dit in Ghost Recon Future Soldier gebruikt, dan staat je wat moois te wachten. Het ziet er in ieder geval naar uit dat deze feature wel degelijk gaat bijdragen aan het gevoel van immersie.

Voice Recognition Kinect

Met je eigen stem kun je nu door je dashboard heen scrollen zonder een knop nodig te hebben. Volgens de presentatie werkt het perfect, maar vorig jaar viel Microsoft door de mand met een vooraf ingestudeerde demo die werd laten zien. Wij durven dus nu nog niks te concluderen. Ook Youtube komt naar Xbox live. Maar zal dit ook voor Europa gelden? We kunnen alleen maar hopen. De ondervraagde gaf op het Xbox 360 dashboard voice commands om naar de Xmen sectie te gaan  (films en games) en dat werkte allemaal verrassend soepel. Wij zijn benieuwd wat de consument er zelf van vindt, want dat is uiteindelijk het enige wat telt.

Gears of War 3

Epic Games’ vertegenwoordiger Cliff Blezinski kwam het podium op samen met Ice-T om eens flink huis te houden in Gears of War 3. Wanneer het scherm overschakelt naar ingame footage, zien we Marcus Dom and the rest of the crew in een schip op de oceaan. We zien hoe ze moeten zien te overleven tegen een gigantische locust die schoon schip wil maken. Terwijl ze zich een baan door het gigantische schip banen, worden we getrakteerd met constant gekreun van het monster op de achtergrond. Gelukkig voor het team komen ze een aantal mechs tegen, waar ze een succesvolle tegenaanval kunnen uitvoeren tegen de locust. Hier eindigt helaas de demo, maar het geeft ons wel een aardig beeld van wat de game gaat bieden. Sowieso is de grauwe sfeer weer lekker aanwezig. En games met mechs zijn automatisch beter, want zo luidt het gezegde.

Halo Combat Evolved Remake

Er gingen al enige tijd geruchten op het internet rond dat er een Halo: Combat Evolved remake zou komen. Vandaag kwam Microsoft met een antwoord en bevestigde inderdaad onze vermoedens. We zien het eerste avontuur van the Master Chief opnieuw langskomen, maar dit keer in 1080p beelden. Het mag gezegd worden, dit is voor fans van de franchise zeker een titel om naar uit te kijken. Multiplayer maakt ook een opwachting maar dit keer met online mogelijkheden. Gelukkig krijgen we de originele maps in het pakket voor een complete nostalgische trip. Nu Halo 2 nog en we zijn helemaal tevreden.

Forza 4

Het zal voor velen geen verrassing zijn dat er een nieuwe Forza game komt. De game ziet er weer adembenemend uit en de Kinect toevoeging zorgt voor de nodige immersie. Als je bijvoorbeeld naar links kijkt, dan draait het beeldscherm ook naar links. Handig, voor als je wilt weten wat er zich op dat moment naast je bevindt. Een titel om in de gaten te houden dus.

Fable The Journey

In de CGI trailer zien we een vogel die een libelle najaagt. We wachten ongeduldig op de opwachting van een kip, want daar staan de Fable trailers nou eenmaal bekend om. Teleurstelling volgt, want het smakelijke gedierte mag voor een keer een rustpauze inlassenn. Wat we wel zien is hoe de witch uit eerdere Fable games wordt opgejaagd door de duisternis. De omgeving transfroemeert terwijl de darkness er langs komt. Betekent dat een dynamische omgeving?

Nou waarschijnlijk niet. Fable: The Journey schijnt een on-rails first person action game te gaan worden. Met Kinect controls krijg je de bschikking over de nodige aanvallen en hiermee moet je het zien te redden. De game volgt dus niet de originele gameplay formule van eerdere titels in de franchise, maar wordt een Kinect exclusive. Wat we hebben mogen meemaken van de titel, is dat de game waarschijnlijk een vermakelijk tussendoortje wordt voor het echte werk.

Minecraft Xbox 360

Ben je een liefhebber van Minecraft? Ben je een liefhebber van de Xbox 360? Dan heb je mazzel, want eind dit jaar komen beide werelden samen. Minecraft zal volledig speelbaar zijn op Microsoft’s console. Maar waarom zouden huidige bezitters van Minecraft de game opnieuw kopen? Nou, de nieuwe versie ondersteunt Kinect. Hoe het wordt geïmplementeerd, dat is nog niet duidelijk maar verwacht een 1 op 1 ervaring met jouw personage. De game komt exclusief uit op de Xbox 360 (naast de PC natuurlijk).

Kinect Disneyland Adventures

Voor degenen die het zich niet kunnen veroorloven om naar Disneyland of Disneyworld te gaan, kunnen zich straks wel in deze wereld wanen. Digitaal welteverstaan, want Kinect Disneyland Adventures brengt de speler mee naar Disneyland, met een groot aantal mini-games.

Star Wars Kinect

Vorig jaar wist men met Star Wars: Kinect niet echt te overtuigen. De presentatie was duidelijk vooraf opgenomen, want de speler’s bewegingen kwamen niet helemaal goed overeen met het personage in de game. Jammer, maar men zou zich dit jaar nog een keer kunnen bewijzen. En dat weet Lucas Arts een stuk beter te doen dan de vorige keer. Grafisch ziet het er geweldig uit, alleen het on-rails gedeelte spreekt ons nog niet aan. Ook de finishing moves zien er niet bepaald adembenemend uit. Maar we kunnen pas een oordeel vellen wanneer de game daadwerkelijk klaar is. Tot dan wachten wij rustig af. Met argusogen kijkend welteverstaan.

Sesamestreet: Once Upon A monster

Double Fine kwam op de Microsoft conferentie met de eerste gameplay beelden voor haar nieuwste game: Sesamestreet: Once Upon a Monster. Een mond vol, maar een naam die al bij de naam humoristisch overkomt. De game zelf is niet veel anders, met hoofdpersonen Elmo en Cookie Monster is het natuurlijk altijd dikke pret. De gameplay kun je het beste vergelijken als een interactief verhaal met af en toe een mini-game. Als we ontwikkelaar Tim Schafer mogen geloven, dan is de game ontzettend kindvriendelijk maar daarnaast ook nog eens perfect om de nodige kilo’s weg te werken. Want werken zul je, wil je de game tot een goed einde brengen. Kinderarbeid was nog nooit zo leuk, ahum. Sesamestreet: Once Upon A Monster komt exclusief uit voor de Xbox 360 Kinect.

Xbox Live Fun Labs

Xbox Live Fun Labs zorgt er voornamelijk voor dat community mods voor Kinect het grote publiek bereiken. Het komt er dus op neer dat de consument zelf een flinke vinger in de pap heeft bij het tot recht komen van het bewegingsgevoelige apparaat. Verder kun je met deze feature jezelf scannen waarna er een bijna 1 op 1 kopie van jezelf tevoorschijn komt als avatar. Erg interessant, als je je bedenkt dat er steeds meer avatar games komen. Nog leuker is dat je objecten in het echte leven kunt scannen waarna je deze als accessoire kunt gebruiken. Denk aan een knuffelbeer of een lavalamp.

Ook kun je 3D foto’s maken en deze bewerken met de nodige vernuftige middelen. Xbox Live Fun Labs is nu te downloaden op Xbox Live.

Kinect Sports

Goed afgekeken van de Nintendo Wii Sports, komt Microsoft nu ook met een dergelijk pakket voor de Xbox 360. Middels Kinect kun je allerlei sporten uitoefenen zoals Honkbal, Rugby, Tennis en Golf. Uiteraard met je eigen avatar en in high definition graphics. Wat wel opviel is dat er nogal wat ”lag” aanwezig was bij de speelsessie tijdens de presentatie. Komt het misschien door de live-feed die we keken? Wie weet, maar misschien is het goed om dit even te vermelden.

Halo 4

Microsoft sloot de conferentie in stijl af met een nieuwe Halo titel. Echte gameplay kregen we helaas niet te zien, want we moesten het doen met een trailer. Wat we wel te zien kregen was het moment waar Halo 3 eindigde. Master Chief zette zichzelf in een kunstmatige slaap en zei ”Wake me when you need me” tegen AI Cortana. En dat deed ze, want het schip staat in Halo 4 op ontploffen. Reden genoeg om uit je slaap gehaald te worden, hoe mooi je dromen ook zijn. Chief weet maar ternauwernood te ontsnappen en ziet wanneer hij naar buiten vlucht een onmenselijk groot ruimteschip op hem af komen. Daar eindigt de trailer en daar beginnen onze gevoelens. Een ijzersterk begin om je game te promoten, want het verhaal van onze favoriete in groen bepantserde ruimtesoldaat is natuurlijk nog niet voorbij. We zijn benieuwd wat de komende tijd ons voor moois gaat brengen omtrent deze titel.

Halo 4 komt naar verwachting in de herfst van 2012 uit.

Advertenties
reacties
  1. Niels Dekker schreef:

    Oh yeah! Die nieuwe Tomb Raider ziet er zeer goed uit 🙂 En ME3 natuurlijk… En Sesame Street natuurlijk. Double Fine ftw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s