Is ‘Playstation Certified’ geboren om te mislukken?

Geplaatst op: 6 mei 2011 door jensroyakkers in Nieuws, Verhalen
Tags:, , , , , , , ,

Sony kondigde samen met de Xperia Play ook een andere nieuwigheid aan, het Playstation Certified-label. Het label werd met veel bombarie ontvangen. Wat doet het precies? Wel, het label zou te vinden zijn op toestellen die door Sony zijn goedgekeurd, waarna er Playstation games op gespeeld kunnen worden. Klinkt interessant, maar er schuilt meer achter.

De certificatie zou eind dit jaar uitrollen op verschillende toestellen. De Xperia Play is het eerste toestel in de wereld met het label. Maar de onlangs aangekondigde Sony tablets, de S1 en S2, krijgen het label ook. De S1 en S2 kun je het beste vergelijken als de ‘grote’ concurrent van Apple’s iPad, een apparaat dat de markt al redelijk verzadigd heeft gemaakt.

Als een toestel aan de nog te noemen voorwaarden voldoet, maakt het kans op het label. Daardoor wordt het uitgerust met de Playstation Suite, een digitale winkel van Sony waar verschillende Playstation games te vinden zijn. Denk daarbij vooral aan PSOne games en mobiele games, geen Playstation 3 spellen.

De Sony S1 en S2 tablets

Voorlopig lijkt dit echter meer op een PR stunt als een functie. Als je bij een telefoon ‘Playstation’ kunt melden krijg je onmiddellijk meer aandacht en gaan gamers sneller naar het toestel kijken. Daar buiten is de Playstation Suite maar een manier van Sony om ook wat geld te verdienen op het succes van mobiele games, aangezien de Android Store van Google even goed kan dienen.

Als je naar de Xperia Play kijkt, ook wel gekend als de Playstation Phone, zie je dat de Playstation-knopjes in de ondersteunde games echt een toevoeging zijn en komt het Playstation Certified label goed van pas. Er zijn games die nu eenmaal beter werken met fysieke knopjes, en bij FPS-games is het zeker een pluspunt als je je vijand kan zien tijdens het gamen.

Wanneer je het label op ‘gewone’ toestellen gaat plakken, zoals de S1 en S2 tablets van Sony, gaat het ook puur om marketing. Voorlopig ziet het er naar uit dat er geen speciale Playstation functies zijn, waardoor de Playstaiton Suite eigenlijk overbodig is. Sony kan zijn PSone en first-party games ook gewoon in de Android Store verkopen, waar ze ook nog eens een grotere afzetmarkt mee bereiken.

In mijn ogen is het Playstation Certified label niet iets wat veel aandacht waard is. Het is puur een marketing trucje om gamers en Playstation fanboys andere Sony en Sony Ericsson producten aan te smeren. Het zal niet zo veel betekenen in de Android wereld of op de mobiele markt, al zal het niet zo hard falen als N-Gage van Nokia.

Jens Royakkers schrijft voor onze Belgische concullega’s van Shokkers. Meer van zijn werk kun je hier vinden, evenals onze eigen visie op games die daar bi-wekelijks op de site komen te staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s