Nieuwe Nintendo HD console wordt waarschijnlijk aanzienlijk krachtiger dan PS3 en Xbox 360 (updated)

Geplaatst op: 15 april 2011 door Erik Dekker in Nieuws
Tags:, , , ,

De Wii begint langzaam aan populariteit af te nemen. De markt is verzadigd geraakt en de sterke casualisering  die het apparaat uitstraalt, schrikt de wat fanatiekere gamers erg af. Niet voor niets heeft men de adviesprijs van het apparaat omlaag gehaald naar 150 euro. Hoogste tijd dus om met wat nieuws te komen. Er gaan sinds kort sterke geruchten rond het internet dat Nintendo achter de schermen hard werkt aan een nieuwe console. Volgens verschillende bronnen moet het apparaat begin of eind volgend jaar uitkomen en wordt qua prestaties aanzienlijk krachtiger dan zowel Sony’s als Microsoft’s spelcomputers. Wanneer we de eerste glimp van deze nieuwe console zien? Hoogstwaarschijnlijk op de E3. Maar er is meer. Je leest het allemaal hieronder.

Games website Game Informer begon gisteren met het verspreiden van de geruchten dat het japanse gamebedrijf binnenkort met een nieuwe console op de proppen gaat komen. Volgens de website is Nintendo de ”Wii2” al aan verschillende ontwikkelaars aan het tonen en heeft daarbij meteen een ontwikkelingskit meegegeven. Een release datum van ergens in 2012 dus. Niet slecht Nintendo, niet slecht Als dit waar is dan vult het bedrijf een groot gat in de consolemarkt, aangezien Microsoft en Sony hun nieuwe console pas enkele jaren later zullen gaan uitgeven.

Leuk om te horen dat third-party ontwikkelaars deze keer wat meer liefde krijgen. Nintendo president Satoru Iwata heeft ook aangegeven bij een 3DS conferentie dat de relatie tussen Nintendo en uitgevers wat sterker moeten gaan worden. Hij gaf het volgende mee aan de rest van de wereld:

“We need to decrease the concern that only Nintendo software can sell well on Nintendo platforms and third-party software cannot sell in the same volume. We feel a need to have closer ties with our third-party developers from the beginning.”

Op het feit na dat de nieuwe console krachtiger gaat worden dan de Playstation 3 en de Xbox 360, en beelden in 1080p gaat uitzenden, weten we helaas nog vrij weinig over andere specificaties. Of we wederom een opwachting van motion control kunnen verwachten, weten we vooralsnog niet. Ik denk zelf dat we sowieso de mogelijkheid krijgen om met een normale controller te gamen. Ook melden de bronnen dat de controllers worden vergezeld door kleine High Defenition schermen. Wat de functie van deze schermen gaan zijn, is nog niet duidelijk. Maar het zal me niets verbazen als het iets in de richting van Sega’s Dreamcast gaat worden, alleen dan beter. En online gaming. Nintendo, alstublieft voor alles wat heilig is in deze wereld, bouw een degelijk netwerk waarin online games zonder problemen kunnen worden gespeeld. Dat gezeur met ”friend codes” is niets om over naar huis te schrijven. Geef iedereen de mogelijkheid om een eigen plekje te maken in het Nintendo netwerk en geef vervolgens de mogelijkheid om vriendschappen op een normale manier uit te breiden. Het zou een gemiste kans zijn als hier niets mee zou worden gedaan. We weten helaas ook nog niet of Nintendo’s nieuwe console backwards compatible wordt met Wii games en of het apparaat überhaupt de naam van de Wii zal dragen, maar hierover zullen we ongetwijfeld meer horen op de E3.

Misschien interessant om te vernoemen is dat website EDGE heeft vermeld via bronnen te weten dat de nieuwe console betere motion-sensing heeft dan Move van de Playstation 3. Website blu-ray.com heeft aangegeven dat de console ook een blu-ray ingang krijgt. Ik weet niet zeker of ik dat laatste moet geloven, maar het zou een zeer noemenswaardige bijkomstigheid zijn.

Een anonieme bron meldt het volgende:

Nintendo is doing this one right,” said one anonymous source. “[It’s] not a gimmick like the Wii.”

Een opluchting voor mij, aangezien de Wii mij nooit helemaal wist te overtuigen. De motion control voelde inderdaad een beetje aan als een gimmick en voegde an sich weinig toe aan bepaalde games. Natuurlijk, games als The Legend of Zelda: Twilight Princess, Mario Kart en Resident Evil 4 hebben zeker toegevoegde waarde gevonden bij de technologie van de Wii, maar over het algemeen vond ik het actief moeten zijn tijdens het gamen eerder irritant dan interessant.

Ik denk dat de timing perfect is om een nieuwe console uit te brengen, zoals ik al eerder aangaf. Sony en Microsoft zijn nog druk bezig het onderste uit de kan te halen met de Xbox 360 en de Playstation 3. De Wii heeft voor veel ontwikkelingen in de gamesindustrie gezorgd en dat is goed. Maar het einde voor de console is nu echt wel in zicht. Naast de release van Sony’s NGP, is er in principe weinig wat Nintendo tegenhoudt om de consument te verwennen met een nieuwe console. En geloof me, als dat waar is dan zullen de concurrenten daar heel veel last van gaan krijgen. De gamewereld is een harde wereld om in te overleven en om met kop en schouders boven de rest uit te kunnen steken, moet je kansen grijpen wanneer die er zijn.

Nintendos on fire

Samenvattend zal Nintendo’s nieuwe console volgens de bronnen het volgende bevatten:

 • Krachtigere hardware dan de Playstation 3 en de Xbox 360
 • Hoge Definitie beelden tot 1080p
 • Controllers krijgen een beeldscherm
 • Motion-sensing wordt ”beter dan Move”
 • Blu-ray ingang

Het zijn helaas nog maar geruchten die niet officieel bevestigd zijn. Het is echter zo dat bijna alle pijlen naar het feit wijzen dat er een nieuwe console aan zit te komen. Het zal me daarom ook niets verbazen als deze geruchten waar zijn. De oude vertrouwde Mario- en Zelda formule in hoge definitie beelden, dat klinkt toch als een droom die uitkomt? Nu hoop ik in heel mijn hart dat Nintendo de hardcore gamer wat meer aandacht zal schenken. Als deze categorie op de eerste plaats komt, dan ben ik ervan overtuigd dat het bedrijf weer op het juiste spoor terechtkomt.

Maar komt Nintendo hiermee niet te laat? Als de nieuwe console uitkomt, zijn we dan al niet gewend aan betere technologieën? Enkele analisten zijn hierover net zo sceptisch als ik. Michael Pachter heeft hierover het volgende te zeggen:

“I think the right time for the console was in front of Kinect and Move, and think that Nintendo has forever lost one customer for each Kinect and Move unit sold. With that said, it’s never ‘too’ late, since they can retain the lion’s share of the market by inducing current Wii owners to upgrade, and by capturing undecided consumers who have either not yet purchased a console or who have not yet bought Kinect or Move.”

Volgens Pachter zou de nieuwe console dus in 2009-2010 uit moeten zijn gekomen, wilde Nintendo het succes ten volle benutten. Ook M2 Research analist Billy Pidgeon vindt dat het bedrijf haast moet maken, wil het succes boeken met het apparaat:

”Nintendo needs to launch first in the next generation, as Wii is somewhat saturated and the console’s low resolution graphics lag in the current generation. I expect the next Nintendo console in 2012 at the latest, so a 2011 E3 launch announcement is a strong possibility. There will be some risk for Nintendo in the next generation – Wii has a huge installed base and Nintendo should work to keep that base active as long as possible.”

Persoonlijk zie ik Nintendo nog wel met iets unieks komen. De mogelijke features van de console zijn zeker noemenswaardig, alleen ik mis toch een beetje de kers op de taart. Iets onvergetelijks waar Nintendo altijd voor zorgt bij een nieuw platform. Maar iets zegt me dat we pas het topje van de ijsberg hebben gezien. Het wordt weer een spetterende E3 en ik kan niet wachten op nieuwe informatie.

Update: Franse website 01net.com heeft vandaag gemeld dat het scherm op de controller maar liefst 6 inch groot wordt. Dat komt neer op ruim vijftien centimeter. Het project voor Nintendo’s nieuwe console gaat onder de naam Project Café en biedt aan hardware een PowerPC-processor van IBM met drie cores en een grafische chip heeft van Ati. Ook heeft het apparaat maar liefst 512mb aan intern geheugen, in tegenstelling tot de Wii die het moest doen met maar 88mb. 512mb wordt trouwens ook gebruikt door de Xbox 360. Als dit waar is dan lijkt het er vooralsnog niet op dat Nintendo’s nieuwe console aanzienlijk sterker gaat worden dan Microsoft’s en Sony’s spelcomputers.

Bronnen:

Volg Erik Dekker op Facebook en Twitter!

Advertenties
reacties
 1. Modde8r1732 schreef:

  Ben erg benieuwd naar de Wii 2…..

 2. Dimitri schreef:

  “the report also says that the console will include a custom IBM PowerPC CPU with three cores, a GPU from the ATI R700 family with a shader unit at version 4.1, and at least 512Mb of RAM.”

  de R700 is van chipset van 2008 daaruit is de HD4800 Radeon voor pc uit ontwikkeld…

  dat doet mij mijn hart vasthouden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s