Media legt een verband tussen schietpartij in Alphen a/d Rijn en Modern Warfare 2

Geplaatst op: 12 april 2011 door Erik Dekker in Nieuws, Verhalen

Vorige week ontstond er een bloedbad in de stad Alphen a/d Rijn. Een jongen genaamd Tristan van der Vlis schoot enkele tientallen mensen neer en een noemenswaardig aantal verlieten tijdens de verwondingen het leven. Dit allemaal in een op het eerste oog druk en gezellig lijkend winkelcentrum. Na de schietpartij werd hij dood gevonden bij een kassa van de Albert Heijn. Zelfmoord? Het lijkt er vooralsnog wel op. Je zou bijna denken dat dergelijke zaken alleen in Amerika voorkomen, maar Tristan bewees het tegendeel. Het hele leven van de jongen werd geanalyseerd en de knappe kopen in de media kwamen erachter dat deze slachtpartij hoogstwaarschijnlijk is ontstaan vanwege Tristan zijn verslaving aan Modern Warfare 2, een schietspel waarbij je onder andere weerloze omstanders om het leven kunt helpen.

De media schreeuwt dus moord en brand. Het is natuurlijk ook weer lekker makkelijk om een link te leggen tussen een virtueel schietspel en een daadwerkelijke daad tot moord. Zo werd de Grand Theft Auto reeks jaren lang als de bron van al het kwaad gezien, wanneer werd aangetoond dat de dader in kwestie wel eens een GTA-game speelde. Maar ook Modern Warfare 2 ontkwam niet aan de nodige negatieve aandacht. Je moest namelijk in een van de missies als een infiltrant in een Russische groep van moordenaars lopen en een heel vliegveld uitroeien met jouw machinegeweer. Toegegeven, je kreeg aan het begin van het verhaal de keuze om deze missie voor je kiezen te krijgen, maar het neemt niet weg dat het een heftig deel van de singleplayer was. Zoiets krijg je in ieder geval niet vaak je voor kiezen in een game, dat moge duidelijk zijn. Naast het feit dat Tristan een echte PVV’er was (lees: vreemdelingen hater), wordt Infinity Ward’s shooter nu als hoofdzakelijke link gelegd bij de schietpartij in Alphen a/d Rijn. De No Russian missie komt om eerlijk te zijn ook wel angstvallig dichtbij de realiteit die zich in die stad afspeelde vorige week.

Toch vind ik het ronduit belachelijk om te beweren dat Modern Warfare 2 een hoofdzakelijke rol heeft gespeeld bij Tristan’s verrichte acties. De game is bijna twintig miljoen keer over de toonbank gegaan en daar hoor je toch helemaal niemand meer over? Dat zijn immens grote aantallen, en de misdaden die werden geassocieerd Het zou mogelijk kunnen zijn dat hij simpelweg te gevoelig was voor de getoonde beelden uit de game. Het zou ook kunnen zijn dat hij trauma’s heeft gehad van eerdere kwesties. Niettemin zijn gamers vaker alleen en komen over het algemeen minder in contact met anderen. Ik zeg niet dat dat altijd zo is, maar wanneer je überhaupt zit te gamen, dan is dat nochtans in een solitaire omgeving. Dichterbij de waarheid dan dit durf ik op het moment van schrijven niet te komen. Het zullen echter meerdere factoren zijn die Tristan hebben aangezet om het vuur te openen, daar twijfel ik persoonlijk niet aan.

Wat mij nog het meest dwars zit is dat gamers door deze nieuwsberichten steeds vaker worden geassocieerd aan daadwerkelijke moordpartijen. Opmerkingen als ”Oh, dus jij speelt Grand Theft Auto? Heb je in het echt al eens de neiging gehad om iemand dood te maken?”, zullen ongetwijfeld in de toekomst vaker worden gesteld. Weliswaar als geintje, maar het neemt niet weg dat wij gamers de dupe zijn van zulke statements die de media maakt. Dat sommige mensen simpelweg niet kunnen tegen keiharde beelden in een virtuele wereld, betekent nog niet dat alle gamers over een kam mogen worden geschoren.

Ik hoop daarom dat men wat realistischer kijkt naar de situatie en niet meteen als een stok stijf staat wanneer er een videogame in het verhaal wordt gebracht bij dergelijke moordzaken. Want er is meer aan de orde. Iets zegt me dat dit verhaal nog een staartje gaat krijgen. Of het een felle politieke discussie wordt over nieuwe regels voor leeftijdscategorieën of een uitgebreide documentaire waarbij de game uitvoerig wordt onderzocht, dat is nog maar de vraag.

De No Russian missie kun je in de video hieronder aanschouwen. Dan ben ik meteen benieuwd hoe jij hierover denkt. Zal er een verband kunnen worden gelegd tussen de schietpartij en de No Russian missie uit Modern Warfare 2? Schrijf een comment en laat je horen!

Volg Erik Dekker op Facebook en Twitter!

Advertenties
reacties
 1. Jackie schreef:

  Ja… het is inderdaad belachelijk dat die link wordt gemaakt. Slaat helemaal nergens op! Dit soort agressieve uitingen hebben meer te maken met de psyche van de jongen dan de games die hij speelt.

  • Erik Dekker schreef:

   Helemaal mee eens! Voor de media is Modern Warfare 2 gewoon een makkelijke zondebok, maar iets zegt me dat hij gewoon geestelijk niet helemaal goed in elkaar zat.

   • Dimitri schreef:

    Ik herinner mij dat toen Doom (1) uitkwam, de Paus op het nieuws is geweest om ouders te waarschuwen voor de satanische invloeden die het spel zeker te weeg zou brengen… Er is toen in een aantal laden druk gecensureerd geweest in het spel.

    mijn vrienden en ik hebben het druk gespeeld en er is er toch geen enkele uitgegroeid tot duivelsaanbidder

 2. niek1928 schreef:

  Als je gasm niet op het spel lukt? Toch alleen en errug boos? Ik vraag maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s