Minecraft – ”bouwen tot je een ons weegt”

Geplaatst op: 27 februari 2011 door Erik Dekker in Reviews

De indie-game Minecraft is een genre op zichzelf en biedt een hoop unieke spelelementen. In de game spoel je aan als schipbreukeling en moet je het zien te overleven in een nieuwe onbekende wereld. Welke gevaren liggen er op de loer? Hoe ga ik de nacht doorkomen om te overleven? Deze vragen vormen de basis voor deze titel. Het leuke is dat je eigen creatieve geest de enige barriëre vormt om te werk te gaan. Van een klein stipje op de radar heeft Minecraft binnen korte tijd ontzettend veel populariteit gewonnen.Is de game echter de moeite waard om je voor vele uren vast te houden? Mijn nieuwsgierigheid liet me voor vele uren achter het beeldscherm gekluisterd zitten en zo heb ik hierover een aardig beeld voor je kunnen vormen.

Op de vraag of Minecraft een kwalitatief hoogstaande game is, is het antwoord steevast ja. Iedere vierkante meter in de wereld, die trouwens bij iedere nieuwe playthrough willekeurig gegenereerd wordt, bestaat uit materialen die je kunt gebruiken voor je huis of constructie. Zo’n beetje ieder denkbaar ontwerp is te maken. Let echter wel dat een ontwerp dat ook maar een beetje sex-appeal wil uitstralen, je meerdere uren van je leven gaat kosten. Niettemin werkt alles verrassend soepel en de grote mate van toegankelijkheid maakt de game ongelofelijk verslavend.

Let wel dat de game nog in een beta-fase zit, maar er zijn al zoveel elementen in de game verwerkt dat ik de gok wel wil wagen. Wanneer Minecraft daadwerkelijk ”af” is, dan kun je een nieuwe recensie verwachten en blikken wij terug op de laatste ontwikkelingen in de game.

Awesome

Unieke grafische stijl: de man achter Minecraft, Notch genaamd, heeft voor de game gekozen voor een ode aan de 8-bit tijden. Verwacht dus geen hoge definitie beelden maar een heuse knipoog naar de games van vroeger. Dit brengt natuurlijk ook voordelen als lage PC-eisen met zich mee, zodat de instapdrempel aanzienlijk lager komt te liggen. Grote kans dat je even moet wennen aan het grafische jasje van Minecraft, maar na enkele uren spelen zul je beseffen dat de stijl perfect past bij de game.

Verrassend veel diepgang: omdat iedere vierkante meter in de spelwereld uit winbaar materiaal bestaat, kun je in principe doen en laten wat je wilt. Het is de bedoeling dat je begint met lichtere materialen als hout en dergelijke om hiervan gereedschappen te maken zoals bijlen en pikhouwelen. Hiermee kun je weer zwaardere materialen als steen winnen, waarna het proces zich herhaalt.

Op deze manier krijg je langzaam maar zeker betere gereedschappen en kun je hiermee dieper gaan graven naar sterker materiaal voor je constructie. De meeste spelers zullen als eerste een kleine blokhut maken, omdat je niet alleen bent op het eiland. Nee, ’s nachts komen er griezelige schepsels tevoorschijn die het niet zo hoog met je hebben. Zombies, spinnen, skeletten en ander gespuis zwaaien de scepter als het nacht wordt en dan kun je je maar beter uit de voeten maken en schuilen in je veilige warme onderkomen terwijl je wacht tot de zon weer op komt. Wanneer de monsters ’s nachts actief bezig zijn met angst te zaaien, kun je  je aandacht vestigen op het smelten van materialen en het smeden van nieuwe gereedschappen voor je constructie, dus je hoeft je niet te vervelen. Het is dus een kwestie van overleven en er wordt van jou verwacht dat je zo creatief mogelijk te werk gaat. Wanneer je de deur hebt gesloten zul je niet bang hoeven te zijn voor een invasie aan monsters. Let echter wel dat als je de heldenbroek toch aan besluit te trekken en ’s avonds naar buiten gaat, dat je soms een tijd lang opgejaagd zal worden met alle  nare gevolgen van dien.

Vele handen maken licht werk: alsof Minecraft nog niet uitgebreid genoeg is, krijg je ook de mogelijkheid om met een aantal andere fanatieke bouwers aan de slag te gaan. Omdat het bouwen van een beetje constructie nogal veel tijd en moeite kost, is deze toevoeging geen overbodige luxe. Het enige wat je hoeft te doen is een server maken en je vrienden uitnodigen, vervolgens kun je samen aan de slag gaan.Ik ben zelf met een paar mensen aan de slag gegaan en met een beetje doorzettingsvermogen zijn we erg ver gekomen. Prachtige torens zijn ontstaan waar lava doorheen stroomt met de daarbij behorende kelders die bestaan uit gevangenissen en altaren waar een duistere cult kan worden uitgeoefend. Er zijn aardig wat verschillende objecten die je kunt maken uit het gewonnen materiaal, dus de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.


Awful

Een handleiding is nergens te bekennen: ik weet niet zeker of ik het een minpunt mag noemen, maar vanwege het gebrek aan een handleiding ben je al snel afhankelijk van het internet, wil je elk recept gaan gebruiken tijdens het bouwen. Sommige recepten zijn namelijk behoorlijk ingenieus, zoals het maken van een kompas. Wie niet zo creatief is, zal dus niet verder komen dan de basics van de game en dat zou een gemis zijn want er zijn ontzettend veel interessante recepten.

Zo kun je bijvoorbeeld een jukebox in elkaar zetten, met de juiste materialen. De muziek voor de jukebox kun je vinden wanneer je op avontuur gaat en monsters gaat afslachten. Tijdens het looten zul je dan zo nu en dan een elpee vinden. Blijkbaar hebben ook zij een goede smaak als het gaat om muziek. Leuk detail is dat je met een mod ook je eigen muziek in de jukebox kunt steken. Een meer effectieve manier om de monsters weg te drijven met liedjes van Rick Astley moet ik nog bedenken. De blauwdruk voor een jukebox zal je echter niet zo snel zelf bedenken, dus het loont echt om een guide te raadplegen zodat je al dit moois niet mis hoeft te lopen.

De multiplayer zit vol bugs: ontzettend tof, zo’n toevoeging van een co-operatieve modus. Het zou nog leuker zijn als deze het gewoon zou doen. Ik kan niet in woorden omschrijven hoe lang ik soms bezig ben geweest om in een server te komen. Elke keer werd ik er uit gekicked om verschillende vreemde redenen. Wanneer het na vele pogingen echter wel lukt, dan wil de framerate wel eens ontzettend hard dalen. Dergelijke irritaties komen de spelbeleving niet ten goede. Ik hoop dat Notch deze problemen zal oplossen, want de mogelijkheid om samen aan iets moois te bouwen, is toch wel één van de grootste pluspunten van Minecraft.

Het moge duidelijk zijn dat Minecraft spat van de originaliteit en herspeelbaarheid. Zelden heb ik mij zo kunnen vermaken met een indie-game. Minecraft heeft trouwens ook geen eind, want je kunt tot in den treuren bouwen en jagen. Of je lange speelsessies zal hebben of simpelweg in de lunchpauze even een paar blokken neerzet voor je gebouw, het kan allemaal. De game is toegankelijk voor ieder type gamer en misschien is dat wel waar Minecraft echt straalt. Notch heeft aangegeven constant nieuwe features toe te willen voegen, zoals achievements en nieuwe multiplayer modi, dus aan variatie geen gebrek.

Met een prijskaartje van onder de twintig euro, zul je echt waar voor je geld krijgen. Wie toch twijfelt, kan op de website een gratis versie downloaden met een hele hoop features uit de volledige versie. Verschil tussen deze twee versies is echter dat de gratis game geen monsters bevat. Neem van mij aan dat de constante dreiging van gevaar aanzienlijk bijdraagt aan de sfeer die de game je biedt. En je helpt een kleine onafhankelijke ontwikkelaar zijn brood te verdienen. Minecraft was voor mij één van de grootste verrassingen van vorig jaar en voor iedereen die zijn creatieve ei kwijt wil, kan ik de game van harte aanbevelen.

Deze recensie van Minecraft is deels gebaseerd op de Alpha en Beta versie van de game. Meerdere tientallen uren zijn gespendeerd in het bouwen van adembenemende constructies en reconstructies. Die vervelende groene monsters genaamd Creepers met hun kamikaze ontploffingen hebben namelijk voor de nodige schade gezorgd. De aanhouder wint echter en met enig vallen en opstaan is er een prachtige fundering gelegd voor een droom stad.

Volg Erik Dekker op Facebook en Twitter!


Advertenties
reacties
 1. Frank Brouwer schreef:

  Leuk verhaal, ook leuk om te zien dat er pro’s en con’s zijn gebruikt hier! 🙂
  Helaas spoort dit mij niet aan om dit te gaan spelen 🙂

  Keep it up bro! ^_^

  • Erik Dekker schreef:

   Thanks man! Goed om te weten haha:) En ik zou de gratis versie echt een keer proberen, als je er eenmaal aan begint is het moeilijk om naast je neer te leggen!

 2. Anoniem schreef:

  Ik vind het heel leuk om te spelen, maar dit filmpje geeft je geen goed beeld van hoe het er in het echt er uitziet.

 3. Perry Stet schreef:

  Ik vind dat je de review moet updaten, aangezien deze review stamt uit de tijd dat het spel nog maar net in de beta versie was 🙂

 4. kak schreef:

  hoe maaak ik een deur in minecraft tog met blokjes en nog wat

 5. Koen schreef:

  waar vind ik een kat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s