Column: De handheld oorlog

Geplaatst op: 22 februari 2011 door jensroyakkers in Verhalen

Geschreven door Jens Royakkers

Met de launch van de Xperia Play, ook wel bekend als de Playstation Phone, en de Next Generation Portable, geeft Sony de strijd om het mobiel gamen zeker nog niet op. Met als grootste concurrenten Nintendo en Apple zal Sony het niet makkelijk krijgen. Velen beschrijven de Playstation Portable en de Next Generation Portable echter als een flop, want Apple en Nintendo zouden in hun ogen namelijk winnen.

Nintendo games behoren duidelijk aan de ‘casual’ kant. Games als Mario en NintenDogs zijn voor iedereen en alle leeftijden toegankelijk, of je een actieve gamer of niet. Door de simpele interface en de bekende Nintendo-personages, heeft de fabrikant een waar verkoopsucces kunnen maken. Zelfs senioren kunnen aan de slag met games als Brain Training.

Apple heeft alleen maar zijn iPod, iPad en iPhone op de markt en dat zijn geen toestellen die echt  de focus leggen op games an sich. Toch slaat het iOS-platform van het bedrijf ontzettend aan. Het feit dat de App Store zo’n daverend succes is is al een verrassing, aangezien het voor velen een groot struikelblok is om een Playstation Portable Go aan te schaffen. Op het iOS zijn niet zoveel ‘grote’ en dure games te vinden. De meeste games zitten rond een prijs hoogte van zeven euro, maar ook verslavende en succesvolle spelletjes als Doodle Jump en Angry Birds zjin voor een zeer lage prijs van minder dan een euro aan te schaffen. Deze games bieden dan zelden een ijzersterk verhaal om je in te verliezen, maar moeten het vooral hebben van gameplay dat erg geschikt is voor korte speelsessies. Titels die je dus speelt in de trein, bus of tijdens een niet zo boeiende wiskundeles.

De Next Generation Portable is de krachtigste draagbare console tot nu toe, met games als Uncharted wil Sony aantonen dat ook hardcore gamers straks weinig meer te klagen zullen hebben. Mensen als mijzelf die uren in een game kunnen stoppen en genieten van een goed verhaal en prachtige graphics, is het momenteel de enige ‘hardcore’ draagbare console. Daarnaast ziet Sony ook hoe succesvol games op mobiele telefoons wel niet zijn en gaat het Apple achterna met de nieuwe Xperia Play.

Zowel Nintendo als Apple en Sony bereiken ieder een eigen markt. Nintendo slaat eerder aan bij de jongsten en ouderen of mensen die helemaal niet voor ‘echte’ games te vinden zijn maar eerder sudoku’s of puzzels willen oplossen. Games voor het iOS zijn over het algemeen kleine spelletjes die je tussendoor speelt, en met je NGP speel je lange en prachtige ‘hardcore’ games. Natuurlijk kennen we uitzonderingen op deze regel, maar over het algemeen kun je wel een redelijk onderscheid maken tussen de verschillende doelgroepen waar iedere handheld zich op richt.

Het is dus geen goed idee om de Next Generation Portable direct af te wijzen, aangezien er zeker wel markt voor is. De vraag is of ‘hardcore’ gamers nu het toestel wel zal gaan kopen en welke prijs Sony voor het toestel vraagt. Het is nog te vroeg om een duidelijk oordeel te vellen en het is raadzaam nog eens bij de NGP stil te staan wanneer er meer informatie vrijkomt over de games die er voor worden ontwikkeld. Maar er is voor iedere soort handheld wel een markt, de vraag is echter welke het meest succesvol gaat zijn en dus het meest gaat opbrengen.

Jens schrijft voor onze collega’s van Shokkers.be en deelt regelmatig zijn mening in een column. Onze eigen visie op games-gerelateerde zaken kun je tevens hier vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s