Sony’s antwoord op de Nintendo 3DS is de ”NGP”

Geplaatst op: 27 januari 2011 door Erik Dekker in Nieuws

Maandenlang hebben we slechts kunnen speculeren over wat we van de nieuwe Playstation Portable kunnen verwachten. Hoe gaat deze eruit zien? Hoe sterk zijn de specificaties? Welke games kunnen we er straks op gaan spelen? Tot op heden wisten we er niks van. De release van de Nintendo 3DS komende maand zal ongetwijfeld voor de nodige druk hebben gezorgd bij Sony, want gisteren kwam het bedrijf eindelijk naar buiten met een hele hoop sappige details van haar nieuwste handheld. Wat kunnen we allemaal verwachten van de PSP2?

Het eerste wat meteen opvalt uit de eerste vrijgegeven screenshots, is het feit dat de PSP2 qua uiterlijk erg lijkt op zijn voorganger. Uiteraard zijn de toegevoegde features en specificaties verre van het origineel. Om het geheel wat overzichtelijker te maken, hebben we hier een (lange) opsomming voor je gemaakt.

 • De werknaam van de PSP2 is op dit moment ”NGP”, ofwel New Gaming Portable.
 • De NGP ligt naar verwachting ergens in het vierde kwartaal in de winkelschappen
 • Het oog wil ook wat en daarom kun je in het apparaat een 5 inch OLED scherm vinden.
 • In tegenstelling tot de originele PSP, heeft de NGP twee analoge sticks, welke bepaalde genres zoals shooters aanzienlijk toegankelijker maken
 • De resolutie van het scherm is 960 bij 544 pixels, welke kan worden vergeleken met het 3.5 inch scherm van de iPhone 4
 • de NGP krijgt Six-axis mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat je in games ook kunt sturen door het apparaat simpelweg te kantelen.
 • Aan de achterkant zit een multitouchpad
 • Aan zowel de voor- als achterkant zitten camera’s
 • De NGP mag genieten van een toegevoegde GPS, Bluetooth, 3G en Wifi ondersteuning
 • UMD’s, die bij de PSP benodigd waren, zijn nu verleden tijd. De games op de NGP kun je dit keer spelen met een nieuwe soort kaart waar flashgeheugen op staat.
 • We weten nog niet hoelang de duur van de batterij meegaat, maar anonieme bronnen melden dat deze tussen de vier en vijf uur zal liggen.
 • Omdat de NGP een touchscreen heeft, is het in principe mogelijk om een game op meerdere manieren te spelen. Naast de klassieke besturing van de knoppen en de analoge sticks, kun je ook met je vinger op het scherm tappen om je personage een nieuw gewenst punt toe te wijzen. Daarnaast kun je ook met de touchpanel achter de NGP uit de voeten met een eigen besturing. Voor ieder wat wils dus.
 • Hideo Kojima, beter bekend als het grote brein achter de Metal Gear Solid games, werkt aan de zogenaamde ”Cloud gaming technology”. Dit houdt in dat je Playstation 3 als server fungeert en wanneer je deze aan laat staan, dan kun je het spel die je op de console speelde, verder spelen op de NGP. Of het op zo’n manier werkt dat je ook bijvoorbeeld in de trein kunt doorspelen, is nog niet zeker. Laten we het hopen!
 • Akihiro Suzuki, producer van Japanse game-ontwikkelaar Tecmo Koel, geeft aan dat oude games kunnen worden overgezet naar de NGP. Oude game series kunnen volgens hem ook herboren worden omdat deze speelbaar zijn met de nieuwe besturingen die de draagbare spelcomputer biedt.
 • Een andere nieuwe aankondiging van Sony was de ”Playstation Suite”, software voor ontwikkelaars waarmee PlayStation-software geschikt kan worden gemaakt voor het mobiele besturingssysteem Android. Oude playstation klassiekers kunnen dus op Android telefoons worden gespeeld. De Playstation Suite games zullen tevens speelbaar zijn op de NGP. De hoogst gewaardeerde titels zullen qua graphics in de buurt komen van Playstation 3 games.
 • LiveArea heeft de interface ontworpen voor de NGP. Met het touchscreen kun je browsen in je lijst met vrienden en kunnen ze ook zien wat NGP bezitters in hun eigen omgeving aan het doen zijn. Kom je op deze manier een game tegen die je leuk vindt en zelf ook wilt spelen? Dan kun je met een druk op de knop naar het Playstation Network gaan en deze meteen aanschaffen.

Zo’n lap tekst zullen we natuurlijk niet onderbouwen zonder afbeeldingen en een teaser die doet verlangen naar meer. In deze teaser zien we trouwens ook trophies voorbij komen. Zou de NGP deze ook ondersteunen? Wij hopen van wel. Met de NGP gaat Sony een verwoede poging doen om handheld liefhebbers voor zich te winnen en Nintendo met de 3DS de loef afsteken.

Volgens ons gaat de 3DS het sowieso wel winnen in Japan, aangezien deze Nintendo altijd al een warm hart toe hebben gedragen. Wat Sony echter gisteren allemaal heeft aangekondigd, klinkt veelbelovend en als dit allemaal wordt waargemaakt in het eindproduct, dan zullen toekomstige NGP bezitters een hoop moois gaan beleven.

Wat vind jij van het laatste nieuws over de New Gaming Portable van Sony? Schrijf een comment en laat je horen!

Volg Erik Dekker op Facebook en Twitter!

Mede dank aan Kotaku en Gamer.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s