Begonnen aan: Demon’s Souls

Geplaatst op: 13 januari 2011 door Erik Dekker in Nieuws

Ik heb het eerlijk gezegd niet zo met games die je constant in een diepe put laten vallen en je vanaf de rand uitlachen terwijl je langzaam weer naar boven klimt waarna ze je meteen weer terug zullen schoppen. Je weet wel, die titels waar je constant moet leren van je fouten en je dwingen je avontuur stapje voor stapje voortzetten. Dat is ook één van de redenen waarom ik games als Ninja Gaiden liever links laat liggen. Games die het mij té makkelijk maken liggen mij ook niet zo. Nee, ik ben iemand die kiest voor de gulden middenweg. Toch had een goede vriend me laatst overgehaald om Demon’s Souls te kopen, een Playstation 3 game van From Software die erom bekend staat onvergeeflijk hard te zijn. Vanwaar die ommekeer in mijn smaak?

In Demon’s Souls is het koninkrijk Boletaria vervloekt en bezeten door demonen en ander gespuis. Vele dappere krijgers zagen hun kans schoon door de held uit te hangen en het koninkrijk te verlossen van al dit kwaad, maar dit bleken allemaal tevergeefse pogingen te zijn. Jij bent de nieuwste aanwinst en ook jij krijgt de legendarische taak om te vechten voor een helden titel. Helaas loopt dat nogal fout af, maar daar kom je tijdens het spelen wel achter. De ervaring die Demon’s Souls je brengt is vrij uniek. Toegegeven, je gaat vaker dood dan je lief is maar de beloning die je krijgt en voelt wanneer je bij een obstakel na vele pogingen als overwinnaar uit de strijd weet te komen, is simpelweg onbeschrijflijk. Wat doet de game dan goed? Nou, waar Demon’s Souls pas echt straalt is bij het feit dat je gaandeweg steeds betere uitrustingen krijgt en ook steeds beter aan zal voelen welke aanvallen en spreuken je het best kunt gebruiken tegen bepaalde vijanden. ”Oefening baart kunst”, zeggen ze wel eens. En dat is een uitdrukking die perfect past bij deze game.

Iedere vijand kan je van het leven beroven en daarom moet je gevechten altijd tactisch benaderen. Schatkisten met noemenswaardige loot krijg je ook niet zomaar, want die worden nochtans bewaakt door demonen met uit de kluiten gewassen wapens. Nee, tijdens mijn avontuur krijg ik helemaal niks cadeau. Doorzettingsvermogen is ook een vereiste, wil je het eind kunnen halen. Want als je even niet oplet dan eet Demon’s Souls je op, slikt je door en spuugt je vervolgens schaamteloos weer uit. Maar dat weerhoudt de doorzetters onder ons er natuurlijk niet van om stevig door te zetten, toch?

Wat is Demon’s Souls precies voor game? Het mixt in principe meerdere genres in een kom voor een smakelijk baksel. Tijdens het spelen merk je namelijk dat het zowel een Action-RPG als een Hack&Slash-game is waarin je ontelbaar veel loot kunt vinden. Het is niet zo dat je net zoals in God of War iedere seconde vijf of tien rake klappen uitdeelt tussen tientallen demonen tegelijk, maar je kunt wel kiezen uit een snelle of langzame aanval. Dit blijkt een ontzettend handige toevoeging te zijn, want zoals ik al eerder had vermeld hebben sommige vijanden bepaalde tactieken nodig om gedood te worden. Met maar liefst tien verschillende klassen die je kunt kiezen, van ”Magician” tot ”Temple Knight”, kun je naar hartenlust experimenteren met verschillende speelstijlen.

Door de grote variatie aan verschillende werelden, vijanden en ingenieuze dodelijke vallen, heb je nooit echt het gevoel je bekocht te worden door de trucs die game met je uit wilt halen. Want als je dood gaat, dan komt dat simpelweg door een fout die je zelf hebt gemaakt. Als je echter doorzet en je door deze gevaren heen weet te worstelen dan kom je verrassend diepgaande spelmechanieken tegen en is het gevoel van bevrediging erg groot. Of het nou nieuwe wapens zijn of uitrustingen of simpelweg helemaal niets, het feit dat je je door iets moeilijks heen hebt geworsteld geeft een goed gevoel. En dat is een gevoel die ik al tijden niet meer heb gevoeld in een game. Dat mijn hart en adrenalinegehalte tijdens het spelen constant overuren maken, draagt natuurlijk alleen maar bij aan dit beeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s