Het Gamegasm jaaroverzicht 2010 (deel 3)

Geplaatst op: 3 januari 2011 door Erik Dekker in Nieuws

Aan de grootte van het jaaroverzicht kun je wel opmaken dat we een onvergetelijk jaar achter de rug hebben. Voordat we ons hart mogen gaan ophalen bij de pareltjes die in de komende maanden uitkomen, kijken we nog een laatste keer terug op wat 2010 ons te bieden had. Van race-games tot beat-em ups, je vindt het allemaal in het Gamegasm jaaroverzicht van 2010! Deel een en twee zijn onlangs aan bod gekomen. Met deel drie sluiten we in stijl af.

Red Dead Redemption

Het Western genre is op het gebied van games vrij ondergewaardeerd. Weinig ontwikkelaars wagen zich aan een titel die zich in deze tijdsperiode afspeelt. Toch is dit een uitstekende basis voor een geslaagde game. Bankovervallen, jagen op je paard en ’s avonds  je zuur verdiende geld uitgeven aan de poker tafel met de lokale inwoners, zijn slechts voorbeelden van wat zich afspeelde in het ruige wilde westen. Rockstar, beter bekend van de Grand Theft Auto reeks, houdt wel van een sprong in het diepe en bracht in 2004 Red Dead Revolver uit, een Western-epos op de Playstation 2 en de Xbox. De game scoorde vrij goed maar brak nooit door bij het grote publiek. Met het ongerelateerde vervolg genaamd Red Dead Redemption hoopt de ontwikkelaar het op dat gebied beter te doen.

Om maar meteen met de saloondeur in huis te vallen: deze game weet zonder enige twijfel onze stoutste verwachtingen te overtreffen. Je kruipt in de rol van John Marston, een voormalig outlaw die wil afrekenen met zijn oude bendeleden om daarna een zorgeloos bestaan te kunnen leiden met zijn gezin. Uiteraard gaat er van alles fout en is Marston afhankelijk van een aantal bondgenoten die hij op zijn pad tegenkomt. Naarmate het verhaal zich ontplooit komen de verschillende kanten van hem naar boven. Soms is hij een vechter en een held maar soms valt hij ook terug in zijn criminele gewoonten. Deze diepgang zullen weinig personages in games kunnen overtreffen.

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een geslaagde en epische spelervaring. Met een formule die je lichtelijk doet denken aan Grand Theft Auto, staat er een immens grote wereld voor je open om verkend te worden. Maar wat zou een interactieve open Western wereld zijn zonder gevaar? Juist en daarom kom je, naast het bloeddorstige lokale wild ook regelmatig openbare executies tegen en vullen lege schuilplaatsen zich steeds in korte tijd opnieuw met crimineel gespuis. Gelukkig kom je naast deze zenuwslopende zaken ook veilige havens tegen. Kleine dorpjes waar je wapens en medicijnen kan kopen maar ook ’s avonds piano geluiden door de saloon tevoorschijn komen.

Rockstar heeft zo ongelofelijk veel aandacht besteed aan de kleine details, dat je daadwerkelijk het gevoel hebt echt deel uit te maken van het Wilde Westen. Niet voor niets haalt de game op zowel de Playstation 3 (95/100)  als de Xbox 360 (95/100) torenhoge cijfers en wist tevens verschillende Game of The Year awards binnen te slepen. Een must have voor elke gamer die dergelijke games een warm hart toedraagt!

Rock Band 3

De wereld van muziek games is met der jaren redelijk verzadigd geraakt. Toen de eerste muziek game Guitar Hero, waarmee je met een plastic gitaar vele bekende deuntjes kon gaan pingelen, een steeds grotere schare aan fans begon te krijgen, zagen ontwikkelaars hun kansen schoon en brachten in groten getale dergelijke games uit waar eigenlijk niemand op zat te wachten. Ook de Rock Band en Guitar Hero reeksen zelf, ontkwamen niet aan het mogelijke label van ”uitmelkerij”. Toch wisten beiden het op innovatie redelijk ver te schoppen, door uiteindelijk ook drumstellen en microfoons aan de ”plastic band” toe te voegen.

Ontwikkelaar Harmonix probeert er met Rock Band 3 echter een schepje bovenop te doen. De game hanteert in principe eenzelfde soort formule als zijn voorgangers maar kent als interessant extraatje het volgende: naast de aanwezigheid van de bestaande plastic instrumenten, kunnen liefhebbers namelijk ook hun muzikale talent ten volle benutten op de pro-instrumenten. De pro-gitaar bijvoorbeeld is van aanzienlijk duurzamer materiaal gemaakt en geniet van echte snaren in plaats van knopjes. En zo hebben ook de pro-drumstel en keyboard eenzelfde functie. Achter al dit moois hangt alleen wel een prijskaartje: voor enkele honderden euro’s krijg je de maximale Rock Band 3 ervaring, maar dan heb je ook wat! De game scoort ook erg hoog op zowel de Wii (91/100) als op de Playstation 3 (92/100) en de Xbox 360 (93/100). We zijn benieuwd waar de volgende Guitar Hero mee gaat komen om dit te overtreffen.

Split/Second: Velocity

Split/Second is zonder meer een bijzondere game te noemen. De game neemt typische arcade-gameplay in een visueel fijn ogend jasje en mixt dat met de optie om omgevingen op te blazen of op je vijand los te laten. Je krijgt dan een toegankelijke racer met heerlijke over de top chaos welke ervoor zorgt dat races tot op het laatste moment zenuwslopend blijven. Door goed te driften en dicht achter andere racers te blijven vul je je chaos meter en kun je zo bijvoorbeeld explosieve tonnen uit helikopters laten vallen op anderen (of jezelf!). Of je spaart door voor het grotere werk en blaast op een begeven moment een hele verkeerstoren op waardoor er een nieuwe route ontstaat op het circuit. De vele verschillende routes rekken de speelduur van het spel aanzienlijk uit en zorgt ervoor dat iedere race weer anders aanvoelt.

De computer heeft echter de privilege van ”rubber-banding” wat leidt dat ze jou makkelijk kunnen inhalen wanneer jij eerste rijdt. Deze irritatie mag de pret echter niet drukken want dit houdt de races aan de andere kant wel spannend. De heerlijke chaos van Split/Second: Velocity kun je meemaken op zowel de PC (79/100) als de Playstation 3 (84/100) en de Xbox 360 (82/100).

Starcraft II: Wings of Liberty

Het originele Starcraft was destijds baanbrekend. De in 1998 uitgekomen Real Time Strategy game bracht drie totaal verschillende rassen met zich mee die elkaar naar het leven staan. Het is in principe de bedoeling om jouw gekozen ras naar de overwinning te begeleiden, letterlijk. Door middel van micro management kun je je eigen basis uitbreiden en zo langzaam maar zeker sterker worden. Het klinkt misschien erg simpel maar de kracht in dit concept ligt hem bij het feit dat je op ieder willekeurig moment aangevallen kan worden door je tegenstander die uit is op jouw basis en bevoorrading. Deze constante druk zorgt voor een unieke gameplay. Door de uitstekende balans van de klassen, de diepgang en het feit dat matches relatief vrij kort zijn, werd Starcraft door vele gamers met veel enthousiasme ontvangen. Grootste trekpleister was echter de toegevoegde LAN optie om de strijd met andere spelers aan te gaan.

Twaalf jaar later brengt ontwikkelaar Blizzard eindelijk het langverwachte vervolg uit op deze populaire RTS. De kern van het origineel is nog steeds duidelijk aanwezig, maar Starcraft II is alles behalve een rechtstreekse overzetting. De formule is zo aanzienlijk veel aangepast dat de game vertrouwd aan zal voelen maar je ook een stevige frisse wind bezorgt! Blizzard heeft Starcraft II in drieën opgesplitst, waardoor ieder ras zo zijn eigen verhaallijn krijgt. Met Wings of Liberty mag het Terran ras het spits afbijten en je meeneemt door een episch avontuur. Starcraft II is op het moment van schrijven exclusief verkrijgbaar op de PC (93/100).

Super Mario Galaxy 2

In Super Mario Galaxy wordt de geliefde van Mario, Princess Peach, wederom gekidnapt door Bowser en het is aan de bekende loodgieter om haar terug te krijgen door sterren te verzamelen die op vele tientallen planeten in de ruimte liggen verspreid. Met deze game ging Nintendo terug naar Mario’s roots. Heerlijk ouderwetse platform-elementen met soms verdraaid ingenieuze puzzels en interessante spelmechanieken.Niet voor niets behaalde de game daarom ook gemiddeld een 97/100 op Metacritic. Hoe kun je zo’n score in hemelsnaam evenaren?

Volgens velen is Super Mario Galaxy 2 minstens zo goed, zo niet beter. Nintendo gooit in dit deel alle remmen los en heeft de nieuwe planeten en puzzels zo briljant in elkaar gezet, dat je constant naar adem loopt te happen. De werelden zijn veel meer gevarieerd, sterren zijn moeilijker te behalen en Yoshi maakt zijn opwachting. Meer hoeven we niet te zeggen, toch? Ook Super Mario Galaxy 2 op de Wii wist een 97/100 op Metacritic te behalen. Draag je Nintendo’s meest populairste mascotte een warm hart toe en heb je een Wii? Dan zijn zowel Galaxy 1 als 2 onmisbaar in je collectie.

Super Street Fighter IV

De Street Fighter reeks stond altijd al bekend om kwaliteit en de grote mate van herspeelbaarheid. Velen betitelden Street Fighter IV al als ”de bijna perfecte beat-em-up game”, maar Capcom streefde naar meer. Met Super Street Fighter IV zijn er daarom maar liefst acht nieuwe strijders toegevoegd en krijgt ieder personage nieuwe Ultra Combo’s. Naast vele andere kleine aanpassingen, kun je dit keer zelfs je woede kwijt in de nieuwe ”Tournament Mode”, welke je de optie geeft om met zowel vier als acht man de strijd aan te gaan. Meer hoeven we niet te zeggen, toch? De keiharde knokpartijen in de ring van Super Street Fighter IV kun je op de Playstation 3 (92/100) en de Xbox 360 (91/100) voeren.

Vanquish

Net zoals Platinum Games’ Bayonetta, barst ook Vanquish van de heerlijk overdreven spelconcepten en actie die wellicht het beste als ”pure kunst” omschreven kan worden. In deze third-person shooter kruip je in de rol van Sam Gideon, een onderzoeker die lid is van de Bravo Company, een elitaire groep van speciale soldaten. De wereldpopulatie groeit naar alarmerende hoogten en naties vechten met elkaar om de steeds schaarser wordende grondstoffen. Wanneer Rusland met wapens van zonne-energie dreigt tegen Amerika, schakelt de president Bravo Company in.

Sam krijgt in de game een speciaal pak waarmee hij de tijd kan vertragen en met stijl over de grond kan glijden. Dit blijkt geen overbodige luxe, want de kogelregen is bijna constant aanwezig. Beeldvullende explosies en immens grote bossfights, gevuld in een likkebaardend grafisch jasje, zorgen voor heerlijke chaos waarbij je hartritme overuren zal maken. De game is wat aan de korte kant, maar maakt veel goed door de toegankelijke gameplay en herspeelbaarheid. De chaos van Vanquish kun je zelf ervaren op zowel de Playstation 3 (84/100) als de Xbox 360 (84/100).

World of Warcraft: Cataclysm

Een vuurspuwende draak genaamd Deathwing die los is gebroken en de wereld van Azeroth door zijn woede drastisch laat veranderen, vormt de basis voor een uitstekende uitbreiding. Vele nederzettingen zijn verdwenen en nieuwe zijn ontstaan. Zowel de Alliance als de Horde hebben hun mankrachten elders neergezet, vanwege verschillende breuken in de aardkorst en sterke klimaatsveranderingen. Het feit dat Azeroth compleet overhoop is gegooid, maakt Cataclysm de eerste uitbreiding die grotendeels toegankelijk is voor spelers zonder de uitbreiding.

Spelers van beide facties kunnen nu doorgaan tot level 85 en krijgen een nieuw speelbaar ras. Waar de Alliance versterking krijgt van de weerwolf-achtige Worgen, sluiten de kleine groene Goblins zich aan bij de Horde. Beide rassen kunnen beginnen in een geheel nieuw beginners-gebied, welke door velen geprezen werd door de humor en originaliteit van de quests. Blizzard heeft trouwens geleerd van de quests uit vorige expansies, welke soms saai en ongeïnspireerd overkwamen. De rode draad in de mainquest barst dit keer van epische momenten waarbij je constant naar adem loopt te happen. De keuzes die je maakt in deze quests bepalen tevens hoe de wereld er volgens jou uit gaat zien, een unieke feature in de MMO-wereld al zeggen wij het zelf. Je moet het zelf spelen om het te geloven want al dit moois is nog maar het topje van de ijsberg. Cataclysm is, net zoals de game zelf, exclusief te spelen op de PC (91/100).

Tot zover het Gamegasm jaaroverzicht van 2010! Het moge duidelijk zijn dat we een ontzettend mooi jaar achter ons hebben gelaten. Maar ook 2011 belooft een onvergetelijk jaar te gaan worden op het gebied van games. Wat dacht je bijvoorbeeld van Mass Effect 3, Uncharted 3: Drake’s Deception, The Elder Scrolls V: Skyrim, Rage en misschien zelfs Diablo III? Je hoort het, ook de komende maanden zullen ongetwijfeld zeer pijnlijk voor de portefeuille gaan worden. Een uitgebreid overzicht van zowel de aankomende bekende topgames als de sleeper hits van dit jaar komen op Gamegasm binnenkort uitgebreid aan bod.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s