Het Gamegasm jaaroverzicht 2010 (deel 2)

Geplaatst op: 28 december 2010 door Erik Dekker in Nieuws

Het nieuwe jaar is aangebroken! Velen moeten nog bijkomen van de eindejaarsfeesten waar oliebollen en champagne sterk overheersten. Een nieuw jaar betekent een nieuwe ronde en nieuwe kansen. Toch is het goed om nog even stil te staan bij het 2010, welke een mijlpijl was op het gebied van games. Voor ieder was er wel wat wils en daarom is een overzicht geen overbodige luxe. Hierbij het tweede deel met de titels die het meest zijn bijgebleven.

Fable III

De Fable games hebben altijd al bekend gestaan om de prachtig vormgegeven wereld waar inwoners vol zitten met de typische Britse humor. Spelers kunnen naast het bewandelen van het helden pad namelijk ook even stoppen in het dichtstbijzijnde dorp om de lokale schone dames te imponeren met cadeautjes en flirts of door ze aan het lachen te maken met boeren en scheten. In Fable II was het tevens mogelijk om zo’n beetje ieder huis, gebouw of winkel op te kopen en deze te benutten voor zowel jezelf als voor de groei van je eigen economie. Deze feature is verrassend goed geslaagd en weet de speelduur van de game dermate uit te rekken.

Fable III is niet anders op dat gebied. Naast de aanwezigheid van de hierboven genoemde features, kun je ditmaal daadwerkelijk je eigen koninkrijk opbouwen om er daarna over te regeren. Ben je een man of vrouw van het volk, of ben je een medogenloze tiran die alles voor zichzelf wilt houden? De keuze is helemaal aan jou.

Maar wat voor soort gameplay kun je verwachten? Deel drie volgt in principe ook qua gevecht systeem dezelfde formule als zijn voorganger: een third-person action RPG waarin je met zelfgekochte en gemaakte wapens zoals swords, axes en rifles huis mag gaan houden maar ook met de nodige beeldvullende magic spells. Koninklijke boeren en scheten naar onwetende voorbijgangers kun je laten op de Xbox 360 (80/100). De PC versie wordt zeer binnenkort verwacht.

Fallout: New Vegas

In Fallout: New Vegas staat wederom een immens grote post-apocalyptische wereld centraal, in een futuristisch Las Vegas welteverstaan. De wereld in New Vegas is niet zo erg aangetast door de kernoorlog als de omgeving van Washington in Fallout 3, dus je kunt overal nog genieten van stromend water en elektriciteit. De angstaanjagende mutanten en bandieten zullen echter niet ontbreken. De speler kruipt in de rol van een koerier waarbij de laatste klus faliekant fout is gegaan. Je weet ternauwernood te ontsnappen aan de dood en bent uit op wraak. Op je weg naar het moment van de waarheid kom je wederom mensen tegen die je de meest bizarre opdrachten geven en ben je vaak geneigd moeilijke morele keuzes te maken.

Fallout: New Vegas is aanzienlijk moeilijker dan Fallout 3 en dwingt je vaak in het heetst van de strijd dekking te zoeken om die ene kogel of uit je been te trekken of dierenbeet de ontsmetten. Deze intrigrerende post-apocalyptische wereld kan worden bewandeld door bezitters van zowel de PC (85/100) als de Playstation 3 (82/100) en de Xbox 360 (84/100).

Final Fantasy XIII

Deze Final Fantasy is noemenswaardig doordat deze nogal tal van kritiek en controversies met zich mee heeft gebracht. Vooral de multi-platform release kwam bij een aantal niet in de smaak te liggen. In het spel neem je de rol over van een aantal mensen die bij hun zoektocht in aanraking komen met de Fal’Cie. Deze geeft hen extra krachten die ze in gevechten kunnen gebruiken. Met hun nieuw gevonden krachten proberen ze de ondergang van Pulse en Cocoon tegen te gaan en zo de wereld te redden van de overheersing door de L’Cie.

Het spel brengt alweer een verbluffende storyline gecombineerd met prachtige tussenfilmpjes. Grafisch brengt Final Fantasy XIII een fraai meesterwerk met zich mee en  de gigantische wereld brengt zeker en vast een goed aantal uren speelplezier met zich mee op zowel PS3 (83/100) Xbox 360 (82/100).

God of War III

De heer en meester van het Hack & Slash genre, zo kun je de God of War reeks het beste omschrijven. Steeds kruip je in de rol van Kratos, een demigod die uit is op wraak. Tijdens zijn avonturen slacht je Griekse goden op de meest brute en ongenadige manieren af en zal zo eens en af en toe een beetje vrouwelijk naakt af en toe ook niet ontbreken.

In deel drie zijn de wapens bruter dan ooit en krijgt Kratos tevens de mogelijkheid om de vleugels van Icarus te gebruiken voor afstanden door de lucht die hij anders niet zou kunnen overbruggen. Als hij geen zin heeft om deze te gebruiken dan komt hij wel naar de overkant door zich vast te klampen aan Harpies en deze een voor een in de lucht af te slachten, net zolang tot hij aan de overkant is. Je hoort het, een keiharde hack & slash game die ver over de top is! Een onmisbare game in de collectie voor liefhebbers van dit genre. Net zoals zijn voorgangers is God of War III exclusief op de Playstation 3 (92/100) te koop.

Gran Turismo 5

Fans van de race-sim serie Gran Turismo hebben maar liefst vijf jaar moeten wachten op het nieuwste troetelkindje van Kazunori Yamauchi, de geestelijke vader achter de games. Playstation 3 exclusive GT5 is meerdere malen uitgesteld want de game mocht pas in de winkelrekken liggen pas als Yamauchi-san echt tevreden was over het eindresultaat. Sony werd na enige tijd echter ongeduldig en wilde dat hij de puntjes op de spreekwoordelijke i ging zetten. Gevolg was dat de langverwachte titel eindelijk speelbaar werd eind vorige maand.

Wat biedt Gran Turismo 5 je allemaal? Je kunt je beter afvragen wat niet! Meer dan duizend bolide’s staan voor je klaar om kapot gereden te worden op de vele parcours die de game rijk is. Ook al rijd je nochtans tegen andere coureurs (zowel offline als online), toch staat het zetten van de beste tijd nog steeds centraal. Want ja, je vrienden het stof laten bijten is natuurlijk wel zo leuk. Om het je extra moeilijk te maken kun je in GT5 ook verschillende weersomstandigheden tegenkomen zoals hevige sneeuwval, mist en plensbuien. Een korte beschrijving doet deze game eigenlijk geen eer aan en zul je de ervaring zelf mee moeten maken. Gran Turismo 5 is zoals eerder vermeld exclusief in de winkelschappen te verkrijgen op de Playstation 3 (84/100).

Heavy Rain

Deze game is een geval apart. In dit droomproject van ontwikkelaar Quantic Dream volg je vier verschillende individuen die op zoek zijn naar The Origami Killer, een seriemoordenaar die zijn slachtoffers dood achterlaat met een origami figuur. Naast het verzamelen van bewijsmateriaal op verschillende locaties, moet je ook vaak tussen verschillende gespreksopties kiezen en in gevechten snel kiezen tussen verschillende mogelijke handelingen. Dit zorgt ervoor dat er zoveel verschillende scenario’s mogelijk zijn en dat moedigt je daadwerkelijk aan om de game meerdere keren uit te spelen.

De sfeer is onovertroffen en ook op grafisch niveau weet Heavy Rain meer dan te overtuigen. Als je daarbij ook nog eens een dikke plus weet te behalen op het gebied van voiceacting, dan moge het duidelijk zijn dat je Heavy Rain niet simpelweg speelt, maar beleeft. De zenuwslopende weg naar The Origami Killer kun je volgen op de Playstation 3 (87/100).

Halo: Reach

Ontwikkelaar Bungie’s laatste Halo game zou haar zwanenzang moeten worden. In deze ”prequel” bewandelen we niet het helden pad van de Master Chief, maar volgen we het Noble Team en zijn getuige van de ondergang van de planeet Reach. Het moge duidelijk zijn dat The Covenant wederom uit is op totale vernietiging en tijdens je avontuur op de planeet krijg je ook het een en ander te verduren. De singleplayer neemt je mee door vele locaties die door de oorlog een episch en hopeloos tintje achterlaten. De oude vertrouwde Halo formule is altijd aanwezig en Reach staat garant voor een aantal interessante verrassingen.

Na Halo: Combat Evolved staan de games echter steeds meer bekend om de verslavende multiplayer. Ook in Reach kun je je hart ophalen met een ongelofelijk toffe online ervaring. Een aantal grote nieuwe maps staan te trappelen om door spelers bewandeld te worden voor heerlijke chaos, maar er zitten ook een paar odes aan maps uit vorige Halo games in (zoals Blood Gulch/Coagulation). Met verschillende Armor Abilities als Jetpacks en Holograms blijven gevechten tot op het laatste moment spannend en moedigt tactieken maken in teamverband duidelijk aan. Halo is altijd al het paradepaardje geweest van Microsoft en daarom kun je de ondergang van Reach enkel meemaken op de Xbox 360 (91/100). Heel misschien ooit ook nog op de PC? De tijd zal het leren.

Just Cause 2

Een ongelofelijk grote zandbak als speelwereld, honderden locaties die vol staan met verwoestbare gebouwen en voertuigen die variëren van Tuk Tuk’s tot Apache’s met raketwerpers: al dit moois vormt de basis tot de game Just Cause 2. Je kruipt in de rol van Rico Rodriguez, een speciaal agent die het bewind van verschillende facties op het eiland Panau om zeep moet helpen. Je krijgt daarbij hulp van een heerlijk over de top arsenaal aan voertuigen en wapens.

Het unieke aan de Just Cause games is dat je de vrijheid hebt om al vanaf het begin te doen en te laten wat je wilt. Natuurlijk kun je de ”verhaallijn” volgen, als die er al is, maar het is veel leuker om het dichtstbijzijnde vliegveld op te zoeken en een vliegtuig te kapen. De spreekwoordelijke kers op de taart is dat je tevens een grappling hook bij je hebt, die je kunt gebruiken om gebouwen met veel souplesse op te komen, maar ook door heerlijke chaos te veroorzaken. Zo kun je bijvoorbeeld twee vliegtuigen aan elkaar vastklampen en wegvliegen, of kun je een struikelblok tussen twee bomen veroorzaken voor vijandige soldaten. Wil je creatief dood en verderf veroorzaken? Doorboor dan de huid van een onwetende guerilla strijder en maak deze vast aan een propaantank waarna je deze de lucht in knalt. Hilariteit verzekerd!

We doen Just Cause 2 eigenlijk geen eer aan door deze simpelweg kort te beschrijven, je moet al deze heerlijke chaos zelf mee maken om het met ons eens te zijn. Panau is ongeveer 1000 vierkante kilometer groot en biedt naast de hierboven beschreven chaos ook nog een duizendtal aan collectibles, welke je voor vele tientallen uren zoet moeten houden. De game is op zowel de PC (84/100) als de Playstation 3 (83/100) en de Xbox 360 (81/100) verkrijgbaar. Interessant feitje is dat de Playstation 3 versie je tevens de mogelijkheid biedt om korte stukjes op te nemen en deze te uploaden naar Youtube!

Mafia II

Het moge duidelijk zijn dat Mafia II niet de game is geworden waar velen op hoopten. Toch hebben wij ons erg weten te vermaken met wat de game wél te bieden had: namelijk een ijzersterk verhaal en personages met een erg sterk en overtuigend karakter. Dit gepaard met die heerlijke jaren ’50 sfeer die de stad Empire Bay uitstraalde. De soundtrack van de game is tevens meer dan noemenswaardig en vormt een overheerlijke kers op de taart.

In Mafia II kruip je in de rol van Vito Scaletta, die snel geld moet verdienen om de schuld van zijn overleden vader terug te kunnen betalen. Zijn trouwe metgezel Joe biedt hem daarom een baan aan bij de Maffia. Niet wetende raken beide vrienden zo dieper verstrengeld in deze duistere en keiharde wereld. Het verhaal komt wat langzaam op gang maar wij hebben ons er eerlijk gezegd niet aan geïrriteerd. In de echte Maffia begin je natuurlijk ook eerst onderaan de ladder. Niettemin zul je ongetwijfeld vaak denken dat Mafia II veel meer had kunnen zijn, maar wat de game wél doet, dat doet het uitstekend. Vito’s avontuur kun je meemaken op zowel de PC (78/100) als de Playstation 3 (75/100) en de Xbox 360 (74/100). Als je nog twijfelt, dan kun je hier onze review lezen!

Mass Effect 2

De glorieuze opvolger van zijn reeds succesvolle voorganger brengt meer van hetzelfde en verbetert zelfs het concept. In deze RPG Shooter neem je weer de rol over van Shepard die samen met zijn squad bestaande uit oude en nieuwe leden het nieuwe gevaar voor het bestaan van het hele universum zal dienen te bestrijden. Dit alles een geslaagde mix voor een fantastische titel. De storyline en gameplay zijn zeer aangenaam en vloeiend, deze zorgen ervoor dat eens je met Mass Effect 2 begint je gebeten bent om deze tot het einde uit te spelen. Hierdoor staat deze reeks alvast in onze top 10 van games dit jaar. Dit nieuwe epische avontuur van Commander Shepard kun je meemaken op zowel de PC (94/100) als de Xbox 360 (96/100). Playstation 3 bezitters kunnen hier volgend jaar pas mee aan de slag.

Tot zover het Gamegasm jaaroverzicht van 2010 tot en met de letter M! In het slotstuk van het overzicht bespreken we titels als Red Dead Redemption en Starcraft II. Welke andere titels komen nog voorbij? Dat lees je in het slotstuk van het jaaroverzicht. Houd de blog dus scherp in de gaten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s