Het Gamegasm jaaroverzicht 2010 (deel 1)

Geplaatst op: 24 december 2010 door Erik Dekker in Nieuws

Naast het feit dat 2010 een prachtig getal is, was het jaar ook een voortreffelijke periode voor de gamesindustrie. Wij zouden niet liegen als we zouden zeggen dat dit zelfs één van de beste jaren ooit op dit gebied is geweest, want voor iedere soort gamer was er namelijk wel een titel die wist te bekoren. Een uitgebreid overzicht van het voortreffelijke aanbod aan belangrijke games is daarom natuurlijk geen overbodige luxe. Op deze manier kunnen games, die voor sommigen mogelijk uit het kielzog waren verdwenen, alsnog in de schijnwerpers worden gezet.

De games die in de lijst staan worden duidelijk en overzichtelijk besproken en daarbij kun je meteen een indruk krijgen wat je van de titel kunt verwachten. Het is natuurlijk ook handig om te weten op welke platforms de game uit wordt gegeven. Daarom melden we dit er tevens bij en geven we meteen het gemiddelde van de globale review cijfers!

Wat bracht 2010 ons allemaal voor moois? Race-sim fanaten bijvoorbeeld, konden hun hart ophalen met de langverwachte game Gran Turismo 5, een titel die qua recensies niet teleur wist te stellen. Een weer heel ander, weinig gebruikt genre is een setting die zich afspeelt in het wilde westen. Ontwikkelaar Rockstar, beter bekend van de Grand Theft Auto reeks, besloot een gok te wagen en bracht Red Dead Redemption uit, een grootschalig en episch westernepos die spelers in de huid laat kruipen van John Marston, een voormalige outlaw die op zoek is naar wraak. Ook fans van het shooter genre konden hun adrenalinegehalte naar nieuwe hoogten brengen met shooters als Battlefield: Bad Company 2 en Call of Duty: Black Ops. Al dit moois is nog maar het topje van de ijsberg. Hieronder kun je het eerste deel van het overzicht vinden!

Alan Wake

Remedy, de ontwikkelaar achter de Max Payne reeks, bracht dit jaar de langverwachte psychologische thriller Alan Wake naar de winkelrekken. Er was maar liefst zes jaar ontwikkeltijd nodig gehad tot de makers tevreden waren, dus je kunt begrijpen dat we een nogal onwerkelijk gevoel kregen toen we de game daadwerkelijk konden gaan aanschaffen. Je kunt echter zien dat er met veel liefde aan de game is gewerkt. De grimmige sfeer, het verhaal en de personages brengen echter een uniek gevoel bij je teweeg wanneer je jezelf verliest in de speelwereld. De game krijgt op Metacritic niet voor niets gemiddeld een 83/100. Alan Wake kwam exclusief uit op de Xbox 360.

Assassin’s Creed: Brotherhood

In dit directe vervolg op de succesvolle game Assassin’s Creed II, kruip je opnieuw in de rol van Ezio Auditore da Firenze, om voor eens en voor altijd een eind te maken aan het bewind van de tempeliers en de corrupte schurken die daarbij horen. Deze strijd zul je dit keer echter niet alleen hoeven voeren, want je hebt in Brotherhood de mogelijkheid om mede assassins aan je zijde te krijgen. Dit blijkt geen overbodige luxe te zijn want de gevechten zijn grootschaliger en epischer dan ooit. Oh, en hadden we al gezegd dat de game een multiplayer modus heeft? Het moge dus duidelijk zijn dat je dit deel niet mag laten liggen als je de reeks een warm hart toedraagt. Assassin’s Creed: Brotherhood is nu te verkrijgen op zowel de Playstation 3 (91/100) als de Xbox 360 (89/100). De PC-versie wordt begin 2011 verwacht.

Battlefield: Bad Company 2

Het originele Battlefield: Bad Company kan het best worden beschreven als een first-person shooter waar gamers op immens grote speelvelden het tegen elkaar kunnen op kunnen nemen zowel te voet als in voertuigen. Daarbij kunnen bijna alle gebouwen tegen de vlakte, mits je genoeg vuurkracht hebt. Voor de liefhebbers van offline-entertainment kun je in de huid kruipen van een lid van het B-company, een groep die je kunt zien als het uitschot van het leger en voornamelijk dient als kanonvoer op de voorste linie. De missies die je voor je kiezen krijgt zijn daarom ook zonder meer levensgevaarlijk te noemen. De keiharde actie wordt gepaard met een flinke dosis humor.

Bad Company 2 gebruikt deze formule opnieuw en gaat daarbij nog een stapje verder. Het verhaal gaat door waar het vorige deel ophield. Ook al heeft de ”B-company” zich bewezen, toch zullen zelfmoord missies wederom centraal staan. Maar dit houdt de jongens van het team niet tegen tussen de kogelregen af en toe de grapjas aan te trekken. In de multiplayer zijn niet alleen zijn alle maps perfect in elkaar gezet, ook alle klassen zijn heel erg uitgediept en gebalanceerd. Battlefield: Bad Company 2 is te verkrijgen op zowel de PC (87/100),  als de Playstation 3 (88/100) en Xbox 360 (88/100).

Bayonetta

Ook al was Bayonetta één van de eerste games die uitkwam in 2010, wist deze de rest van het jaar een diepe indruk achter te laten. Deze Hack & Slash van ontwikkelaar Platinum Games is zover over de top, dat je deze het beste kunt omschrijven als een mix van keiharde actie gepaard met omgevingen en momenten die de werkelijkheid een pijnlijke klap in het gezicht geven. Je speelt als Bayonetta zelf, een bebrilde heks waarvan haar kleren zijn gemaakt van haar haarlokken. Do we need to say more?

De game kan het beste worden vergeleken met Devil May Cry, welke qua vechtsysteem een ietwat gelijknamige formule hanteert. De ontzettend snelle actie en de grote schaal van verschillende gevechten laten je vaak in ademnood achter. Een game die fans van het genre ongetwijfeld erg zullen waarderen. Bayonetta is te spelen op zowel de Playstation 3 (87/100) als de Xbox 360 (90/100).

Bioshock 2

Het originele Bioshock was zonder meer een succes te noemen. De game, die in 2006 uitkwam, liet je in de rol kruipen van een overlevende van een vliegtuigramp die is aangespoeld bij een eiland in de zee. Deze plek bleek de ingang te zijn tot een immens grote onderwaterstad genaamd Rapture, een creatie van de idealist Andrew Ryan. Door zijn bewind ging er op een begeven moment van alles fout en veranderde Rapture in een vervloekte stad waar de grootste horrorscenario’s realiteit werden.

Deel twee speelt zich tien jaar na de gebeurtenissen uit deel één af. Je kruipt in de rol van een Big Daddy (een genetisch gemanupuleerd persoon die gehezen is in een groot duikerspak en leeft om zijn ”Little Sister” te beschermen, een evenals genetisch gemanupuleerd kind), die jarenlang bewusteloos is geweest. Zijn Little Sister genaamd Eleanor is gevangen genomen door de nieuwe antagonist Sofia Lamb, die zich ergens in Rapture schuilhoudt. Om haar weer aan zijn zijde te mogen laten voegen en om antwoorden op zijn vragen te krijgen, moet hij zich door een nieuw groot deel van Rapture heen worstelen met alle gevolgen van dien. Naast de intrigrerende singleplayer modus, heeft de game tevens een multiplayer kant, waarin spelers elkaar naar het leven kunnen staan met een hoop verschillende wapens en superkrachten. Ook al moet je voor al dit moois een flinke sprong in het diepe maken, weten de singleplayer en de multiplayer modus je voor vele tientallen uren zoet te houden. Deze nieuwe epische reis door Rapture kun je spelen op zowel de PC (88/100) als de Playstation 3 (88/100) en de Xbox 360 (88/100).

Blur

”Wat als we een concept á la Mario Kart als basis nemen en deze in een volwassen jasje gieten?”, moet ontwikkelaar Bizarre Creations hebben gedacht. Het resultaat is Blur, een arcade racegame met vrij realistische graphics, gepaard met de heerlijke chaos van wapens en power-ups waar de Mario Kart reeks zo bekend mee is geworden. Leuk detail is dat de game met vier man op de bank te bespelen is! Blur heeft het echter niet makkelijk gehad, want de game kwam gelijktijdig uit met Split/Second, een soortgelijke game die zich onderscheidde door de spelers de mogelijkheid te geven om omgevingen te verwoesten waarna het circuit in een oogwenk wordt veranderd. Desalniettemin scoorde Blur hoog en racete met vol geweld naar zowel de PC (81/100) als de Playstation 3 (81/100)en Xbox 360 (82/100).

Call of Duty: Black Ops

Een shooter reeks waarvan ieder jaar in november een nieuw deel verschijnt, zou je in principe af kunnen schrijven als uitmelkerij met groot gebrek aan innovatie en kwaliteit. Niets is echter minder waar want iedere nieuwe Call of Duty weet ons te imponeren met nieuwe toffe features en Black Ops vormt op die regel geen uitzondering. Ontwikkelaar Treyarch wist met haar vorige Call of Duty titel World at War al een warm gevoel van binnen te geven met de toegevoegde zombie-modus, welke spelers neerzet in een angstaanjagende locatie waar steeds groter wordende groepen aan gemuteerde nazi’s je dood willen hebben. ”Hier heb je een toybox waar je willekeurige wapens uit kunt halen en probeer dit maar eens te overleven. Succes!”, luidt het motto in deze modus. We kunnen je vertellen dat we vele uren hebben geworsteld met deze stinkende ondoden. Tot ons grote genoegen maakt Nazi Zombies opnieuw zijn opwachting in Black Ops, welke wederom de mogelijkheid geeft om samen met iemand naast je op de bank te griezelen.

Daarnaast kun je in Black Ops voor het eerst sinds Call of Duty 3 weer split-screen online gaan, een feature die de houdbaarheidsdatum van de game aanzienlijk weet te verlengen. Maar wat als je geen zin hebt om online kont te schoppen? Dan ga je toch gewoon je vaardigheden op de proef stellen tegen bots! De moeilijkheidsgraad van de intelligentie die deze computergestuurde vijanden hebben kun je zelf instellen. Je zou bijna vergeten dat er ook nog een verhaalmodus in de game zit. Hierin kruip je in de rol van een tijdens de Koude Oorlog gevangen genomen Black Ops soldaat die je middels flashbacks meeneemt door de meest zenuwslopende situaties waaronder een moordpoging op dictator Fidel Castro. Je hoort het, Treyarch heeft keihard haar best gedaan om de ultieme Call of Duty voor te schotelen op een gouden dienblad en dat is best goed gelukt! De game is op zowel de PC (81/100) als de Playstation 3 (88/100) en de Xbox 360 (87/100) te verkrijgen.

Castlevania: Lords of Shadow

Lords of Shadow heeft de privilege om als één van de weinige Castlevania titels in 3D door het leven te gaan. In de game staat de wereld op de rand van de afgrond. De alliantie tussen de aarde en de hemel wordt ernstig bedreigd door een nieuwe kwaadaardige kracht genaamd The Lords of Shadow. En wat is een kwaadaardige nieuwe partij zonder een leger aan angstaanjagend gespuis? The Lords of Shadow laten daarom al het kwaad op de aarde los door demonen en monsters op te roepen. Gelukkig vecht de mensheid terug met een elite groep strijders genaamd The Brotherhood of Light, een groep die heeft gezworen de aarde te beschermen tegen al het kwaad. Gamers maken deel uit van deze oppositie door in de huid te kruipen van Gabriel, een trouw lid van The Brotherhood. Daarnaast is hij uit op wraak, omdat The Lords of Shadow verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vrouw. De game staat garant voor tientallen uren speelplezier en biedt je een ijzersterk verhaal die je door vele omgevingen heen leidt. Maar de hamvraag in het verhaal luidt natuurlijk: op welke platforms kun je Castlevania: Lords of Shadow spelen? Alleen PC-gamers vallen hier helaas buiten de boot. Bezitters van een Playstation 3 (85/100) en Xbox 360 (83/100) kunnen echter wel genieten van deze titel.

Civilization V

De Civilization reeks heeft eigenlijk geen introductie nodig. Deze Turn Based Strategy games zijn het boegbeeld voor het genre en ieder nieuw deel verbetert de oude formule. Zo ook het vijfde deel in de familie. In deze games speel je als een factie die langzaam maar zeker een imperium opbouwt. De wereldkaart is verdeeld in vakjes die je iedere beurt kunt bewandelen in een richting naar keuze.

 

Om succesvol door het Civilization leven te kunnen gaan, moet je soms moeilijke keuzes maken. Ga je voor een diplomatieke aanpak, waar je conflicten formeel aangaat? Besluit je als een bikkelharde tiran te regeren en een groot leger te bouwen om grootse veldslagen mee te vechten? Of investeer je in technologie waarna andere landen niet om je heen kunnen met je vergaarde onmisbare wijsheid? Er zijn in zoveel tactieken die je kunt toepassen in de weg naar de overwinning. Het nieuwste deel in de reeks bouwt verder in deze oude vertrouwde formule en verfijnt deze daarbij flink. Let echter wel dat de game vele uren van je leven gaat kosten wanneer je er eenmaal aan bent begonnen. Civilization V is wederom exclusief op de PC (90/100) te verkrijgen.

 

 

Darksiders: Wrath of War

Een mix tussen God of War en Zelda, is misschien de beste omschrijven van Darksiders: Wrath of War. In de game kruip je in de huid van War, één van de vier Horsemen of the Apocalypse. De wereld is vernietigd door een fout die onwillig in jouw schoenen wordt geschoven. Aan jou om het goed te maken dus. De taak die je op je neemt bestaat uit het afslachten van een leger aan demonen en ander gespuis door vele verwoeste omgevingen. Op de weg naar het herstel van je eer vind je vele nieuwe wapens en andere voorwerpen die je kunnen helpen. De manier waarop dit in de game is geimplementeerd, kan het best worden vergelijken met de Zelda reeks. Iets wat verre van negatief is.

 

De game combineert dus het beste van een aantal verschillende games. Wij worden daarom ook maar wat enthousiast van het bericht dat er een vervolg van deze titel gaat komen. Darksiders: Wrath of War heeft dit jaar op brute wijze zijn weg naar de PC (84/100) als de Playstation 3 (82/100) en Xbox 360 (83/100) gevochten.

Demon’s Souls

Demon’s Souls is zonder enige twijfel een sleeper hit te noemen. Deze creatie van From Software heeft naamsbekendheid opgebouwd vanwege de vaak onvergeeflijk hoge moeilijkheidsgraad. De game eet je op, slikt je door en spuugt je vervolgens schaamteloos weer uit, maar achter deze moeilijkheidsgraad zul je ongelofelijk veel bevrediging vinden.

Alle elementen van een succesvolle game zijn aanwezig. Een gigantisch grote lijst aan weapons, armor en magic spells die je kunt kopen met vergaarde souls van vijanden, maar ook kunt vinden in dat ene onbereikbare schatkistje die wordt bewaakt door dat beeldvullende skelet met een zeis in de hand. Fouten worden hard bestraft, maar van deze fouten leer je en na een aantal verwoede pogingen zul je slagen en met een snel kloppend hart denken ”Zo, dat heb ik even klaargespeeld”. Een gevoel zo intens zul je zelden in een andere game tegenkomen. Ben je dus een doorzetter, dan mag deze Playstation 3 (89/100) exclusive echt niet in je collectie ontbreken.

Donkey Kong Country Returns

Donkey Kong is zonder twijfel één van de oudste en beroemdste gamepersonages in de geschiedenis. Na die ene game waar hij als bad guy tonnetjes naar Mario (heette toen nog Jumpman) gooide, besloot Nintendo het over aan andere boeg te gooien en zette de bekende gorilla als held in de hoofdrol in een aantal nieuwe games, zo ook de SNES klassieker Donkey Kong Country. In deze typische platformer moet je Donkey Kong en zijn metgezel Diddy Kong over de meest gevaarlijke maar ingenieuze obstakels heen zien te krijgen. De game bleek een ongelofelijk groot succes te zijn en betekende daarmee meteen een belangrijk boegbeeld voor de console.

”Never change a winning formula”, luidt een bekend gezegde. Dat dacht Nintendo ook en bracht dit jaar een ode uit aan de goede oude tijd waarin 2D games nog heersten met de game Donkey Kong Country Returns. Zoals de titel al doet vermoeden kun je een soortgelijke game verwachten: ouderwets platform plezier waarbij je de aap door intens moeilijke levels moet zien te leiden met als motivatie zoveel mogelijk bananen te verzamelen. De game ziet er grafisch fantastisch uit en weet je, door het unieke leveldesign constant te verrassen. Donkey Kong is natuurlijk een mascotte van Nintendo en daarom zul je hem alleen zien klimmen en klauteren op de Wii (87/100).

Enslaved: Odyssey to the West

Enslaved speelt zich af in een wereld, vele jaren na World War IV. De mensheid is bijna verwoest door al het geweld en wordt nu bevolkt door overgebleven robots van de oorlog (die nog geprogrammeerd zijn om mensen om te leggen). Je kruipt in de huid van hoofdrolspeler Monkey, die constant op de vlucht is voor al het gevaar. Nadat hij op een begeven moment bewusteloos raakt van een grote val uit een groot luchtschip die hem gevangen hield, ontmoet hij Trip, een vrouw die thuis wil komen. Omdat ze zijn hulp nodig heeft heeft Trip een slavenhalsband om hem heen gedaan die ervoor zorgt dat hun leven met elkaar wordt verbonden. Anders gezegd, als Monkey niet doet wat ze wil, dan zullen ze beiden sterven. Dit zorgt voor een ietwat ongewone maar bijzondere relatie, die zich tijdens de levensgevaarlijke tocht naar huis steeds meer ontvouwt.

De game is een ouderwetse platformer in hart en nieren met actie elementen die het best kunnen worden vergeleken met de game Heavenly Sword, toevallig een game van dezelfde ontwikkelaar. Enslaved: Odyssey to the West heeft zijn weg geklommen en geklauterd naar de Playstation 3 (80/100) en de Xbox 360 (82/100).

Epic Mickey

In Warren Spector’s (beter bekend als het brein achter de Deux Ex games) nieuwste creatie kruip je in de rol van niemand minder dan Mickey Mouse. Mickey’s oudere broer Oswald the Rabbit is jaloers zijn succes en besluit de hulp in te schakelen van vele vergeten Disney personages om de wereld te beroven van haar kleur. Aan Mickey de taak om de verfkwast uit de gereedschapskist te halen en het saaie zwart-witte palette terug te toveren.

Epic Mickey is een rasechte platformgame, met een aantal verrassend toffe features. De werkelijkheid lijkt soms ver te zoeken in de levels die de goedlachse muis doorloopt en de puzzels zijn zeer ingenieus in elkaar gezet, wat ervoor zorgt dat deze titel niet enkel geschikt is voor kinderen maar ook voor oudere gamers. Epic Mickey is exclusief op de Wii (72/100) verkrijgbaar.

Tot zover de aftrap van het Gamegasm jaaroverzicht van 2010! Ook al zijn we tot nu toe pas aanbeland bij de letter F, de meeste games die tot nu toe zijn benoemd wisten ons meer dan enthousiast te maken. In het volgende deel gaat de lijst met games vrolijk door. We kunnen je al vast vertellen dat er nog een groot aantal fantastische titels voorbij gaan komen. Houd de blog de komende dagen dus extra scherp in de gaten!

Advertenties
reacties
  1. Niels Dekker schreef:

    Mooi begin van een mooi overzicht van een geweldig jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s