De Dreamcast heeft zijn laatste adem nog niet uitgeblazen

Geplaatst op: 10 december 2010 door Erik Dekker in Nieuws

Wat heb ik een goede tijden beleeft met de Dreamcast. Sega’s console, die eind 1998 uitkwam, was destijds baanbrekend. Deze wist grafisch gezien  adembenemende beelden uit het scherm te toveren en bood daarnaast een aantal verrassend goede games aan. Toch verloor de console het op een begeven moment van de Sony Playstation 2. Wat is er allemaal van de Dreamcast terechtgekomen?

Laat ik het eerst even hebben over een aantal toffe games die mij altijd zijn bijgebleven. Ook al had de console niet een heel groot assortiment aan games, toch zaten er zeker een aantal fantastische titels tussen. Sonic Adventure en opvolger Sonic Adventure 2 bijvoorbeeld werden niet voor niets door velen bekroond tot twee van de beste games in de reeks van de populaire mascotte. Naast deze twee titels, waar ik me vele uren perfect mee heb kunnen vermaken, was mijn console favoriet toch wel zonder enige twijfel de RPG Skies of Arcadia.  In deze game volg je hoofdpersoon Vyse op zijn avontuur om een legendarische luchtpiraat te worden. De typische turn-based elementen, gepaard met een verrassend rijke open wereld met interessante personages en adembenemend mooie omgevingen, zorgen ervoor dat je deze titel niet zo snel zal vergeten. Tot op heden wacht ik dan ook op een officiële aankondiging van een vervolg op deze briljante game.

Ook al was de Dreamcast het waard om in huis te halen door deze pareltjes van games, toch werd de console uiteindelijk ingehaald door Sony’s Playstation 2, die duidelijk een veel groter gameportfolio had, een ingebouwde DVD-speler bevatte en ook nog eens de mogelijkheid bood om Playstation 1 titels af te spelen. De mogelijkheid om oudere games op een console af te spelen is altijd een erg geliefde feature onder gamers geweest. Ik denk zelf dat de Dreamcast een hoge nostalgische factor heeft weten te behalen en vele harten van games heeft veroverd vanwege de impact die de console destijds op de games industrie had door de destijds grafisch indrukwekkende mogelijkheden en de vrij grote variatie aan games . Vanaf eind 2002 werd de productie van Sega’s console stopgezet en dat betekende tevens het einde van de Dreamcast support.

Toch hoorde ik onlangs dat Duitse ontwikkelaar Redspotgames een dappere gok wil wagen en een nieuwe titel gaat uitbrengen op de oude spelcomputer. De game, die onder de naam Sturmwind het daglicht zal gaan zien, is een typische shoot-em-up en komt naar verwachting ergens in de lente van volgend jaar uit met een prijskaartje van €34.95

Maar wat heeft Sturmwind je allemaal te bieden? De website van Redspotgames meldt een aantal features die je in de game zal tegenkomen:

 • * 16 levels
  * 3 selectable difficulty levels
  * configurable controls
  * adjustable screen position
  * varied choice of weapons
  * More than 20 large boss enemies
  * Hundreds of different enemies
  * FMV intro sequence
  * Hybrid 2d/3d game engine
  * Resolution of 640×480 pixels
  * PAL50, PAL60, NTSC and VGA (with Adapter) compatible
  * Region free
  * Works with any MIL-CD compatible Dreamcast
  * CDDA Sound
  * Supports: Gamepad, Arcade Stick (Analog/Digital), VMU, Rumble Pack (configurable)
  * Internet WEBcode Hiscore Tables
  * Award Trophy System with unlockable content

Ik vind het erg dapper dat een ontwikkelaar zich nog wil wagen aan een console waar al vele jaren geen game meer op wordt uitgebracht. Hoge verkoop omzetten zullen dus ongetwijfeld niet worden geboekt. Ik denk daarom ook dat Sturmwind meer een ode wordt aan de games uit de ”goede oude tijd”. Daarbij moet ik wel vermelden dat de gameplay beelden er verrassend goed uitzien, zelfs in deze tijd. Hieronder kun je een paar screenshots vinden en ook een interview met een aantal beelden. Let wel dat je de taal van onze vriendelijke oosterburen een beetje moet beheersen om het te kunnen volgen. Stiekem hoop ik dat de game goed verkoopt, want dan zou de Dreamcast wellicht een positieve doorstart kunnen gaan maken.

Volg Erik Dekker op Facebook en Twitter!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s