Mario, van harte!

Geplaatst op: 13 september 2010 door Erik Dekker in Nieuws

Geloof het of niet, het is al weer vijfentwintig jaar geleden dat de eerste game uitkwam waar de spotlights vol op de populairste loodgieter schenen. Ook al is dat officieel Mario Bros. uit 1983, toch werd hij pas bekend door de op 13 september 1985 in Japan uitgekomen Super Mario Bros. Niet wetende had het Japanse gamebedrijf een goudmijn gevonden. Eentje waar meer dan twee honderd games met Mario voor gezorgd hebben. De hoogste tijd dus om even kort stil te staan bij onze favoriete besnorde Italiaan.

Super Mario Bros. was niet de eerste game waar de loodgieter in voorkwam. Nee, in 1981 maakte hij zijn debuut onder de naam Jumpman in de arcadetitel Donkey Kong. Het doel was simpel: boven in het scherm zag je een meisje gevangen genomen door een super gorilla (Donkey Kong dus) en hij moet daar weten te komen door over talloze tonnetjes heen te springen die op hem af worden gegooid en op ladders te klimmen. Het klinkt makkelijker dan het lijkt maar aangezien de tonnetjes op onvoorspelbare intervallen op hem afkwamen, had je er soms nog een hele kluif aan.

Super Mario Bros. was revolutionair in die tijd. Het simpele concept waarbij een personage, die uit een paar pixels bestaat, op (en over) vijanden en obstakels heen springt om zo bij het einde van het level te kunnen komen, vormde de basis voor talloze games die daarna uitkwamen. Voorbeelden van vijanden zoals Goomba’s (die tot op heden naar mijn mening het meest weg hebben van wandelende hamburgers), Koopa’s (schildpadden die een omhulsel van hun schild overlaten wanneer ze ”vertrapt” werden”) en Bullet Bills (snelle kanonskogels met een boos gezicht) waren nooit veilig voor Mario en zijn schoenen met stalen neuzen.

Je zal niet kunnen ontkennen dat Mario een ware vrouwenjager is, of beter gezegd ”vrouwjager”. In bijna ieder deel van de reeks wordt zijn liefje Princess Peach namelijk ontvoerd door de kwaadaardige en uit de kluiten gewassen Koopa genaamd Bowser. Eerlijk gezegd weet ik niet zeker of hij dat elke keer doet om bij zijn aartsrivaal Mario te kunnen komen, of om over Mushroom Kingdom te kunnen heersen, maar volgens mij is het een beetje van beide. Het gezegde ”dom blondje” komt voor velen dan ook ongetwijfeld als logisch als het over Princess Peach gaat, aangezien ze nooit maatregelen weet te treffen om niet voor de zoveelste keer gered te hoeven worden. Dergelijke vraagtekens daarover terzijde, weet Nintendo naast het simpele verhaal al heel wat jaren een ijzersterke formule aan gameplay en platform-elementen teweeg te brengen.

Zelfs tot op heden worden er nog regelmatig games uitgebracht waarin de loodgieter een (grote) rol speelt. Maar niet iedere titel waar hij een rol in speelt is een echte platform gamer. Voorbeelden als Mario Kart, Mario Tennis, Super Mario RPG, Paper Mario en Doctor Mario mogen zeker niet onbenoemd blijven. Of het nou om zijn eigen games zijn of spin-offs gaat, allemaal staan ze in de spotlichten vanwege dit ene specifieke personage. Het moge dus duidelijk zijn dat Mario een waar icoon is voor de gamesindustrie en hij Nintendo vanwege zijn vele avonturen heeft gemaakt tot wat zij nu is.

Personages komen en verdwijnen, krijgen nieuwe kleren of zelfs een gehele make-over, maar Mario heeft het al tientallen jaren zover weten te krijgen dat hij altijd in zijn rood gekleurde loodgieter’s overall rond loopt. En na al die jaren kan Nintendo het niet meer maken om hem een andere kledij te geven, want daar herkennen wij hem nou eenmaal aan. Ik kan hele boeken schrijven over wat Mario heeft betekend voor de gamewereld en nog steeds doet, maar daarmee vertel ik alleen maar wat de meeste gamers allang weten. Daarom sluiten we af met een toast. Mario, proost! Dat je volgende vijfentwintig jaar maar net zo vreugdevol en betekenend mogen zijn voor ons gamers!

Mario door de jaren heen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s